Aslında bu yazıyı yazmakta çok geciktiğimi biliyorum ama olsun yinede yazacağım

Karaelmas Otizimli Bireyler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KOBDER) tarafından 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında;

Otizmli Merhum Gürkan Gardaş’ın anısına Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Göbü Köyü’nde yaptırılan hayır çeşmesinin açılışı gerçekleştirildi ve ayrıca mezarı ziyaret edilerek dualar okunmuştu.

KOBDER Başkanı Arife Dereli’yi gerçekten de farkındalık yaratan bu hizmeti için kutluyorum.

Hayır çeşmesine katkısı bulunanları kutluyorum.

Kuru kuru çelenk konulup yürüyüş yapılarak, yalandan bir açıklama yapılarak ta bu hafta geçiştirilebilirdi ama öyle olmadı işte.

Arife Dereli uzun yıllardır siyasetin içinde olan tecrübeli bir isim.

Uzun yıllardır bir çok sivil toplum kuruluşlarında görev yapmış bir kişidir.

Arife dereli, KOBDER’in başına geçeli kısa bir süre oldu ama farkıyla gerçekten farkındalık oluşturdu.

Yine farkındalık oluşturmak akmacıyla Zonguldak Karaelmas Stadyumu’nda yapılan Zonguldak Kömürspor-Sivas Belediyespor maçı öncesinde otizmli bireyler futbolcularla birlikte pankart açarak farkındalık oluşturulmuştu.

Bu konuda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü’yü de kutluyorum.

**

KİŞİSEL VERİLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİ..

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, 2016 yılında yürürlüğe girdi. Buna göre, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti, biyometrik ve genetik verilerinin ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasak. 

Kişisel Verilen Korunması Kurumu (KVKK) tarafından geçtiğimiz günlerde Zonguldak’ta çok kapsamlı bir farkındalık konferansı gerçekleştirildi. 

Dedeman Otel’de yapılan bu konferansa ilimiz genelinde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri ve personelleri ayrıca çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Toplantıda KVKK Başkanı Faruk Bilir kurumun amaçlarını ve hedeflerini anlattı.

Kişisel verilerin nasıl korunmaya çalıştığını ifade etti.

Bu toplantıda çok önemli bilgeler öğrendik.

Ayrıca dağıtılan kitapçıkta kişisel verilerin önemi ve korunmasına yönelik önlemler anlatılıyor.

Kişisel verilerimiz bizim her şeyimizdir.

Kişisel veri, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade etmektedir. 

Bir kişinin belirli veya belirlenebilir olması, mevcut verilerin herhangi bir şekilde bir gerçek kişiyle ilişkilendirilmesi suretiyle, o kişinin tanımlanabilir hale getirilmesini ifade eder.

6698 sayılı kanun ''kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilginin kişisel veri olduğunu kabul ederken bu verilerin ''elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması'' gibi işlemleri de kişisel verilerin işlenmesi olarak değerlendiriyor. 

Kişisel verilerin bu kanunda ve diğer kanunlarda öngörülen usul ve esaslara aykırı olarak işlenmesini yasaklayan kanun, verilerin güvenlik altına alınması noktasında tüketicileri koruyan önemli bir takım uygulamalara da yer vermiş durumda.

Kanunda dikkat çekici olanlar; 

-Kişisel veriler ancak belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenebilir.

-Kişisel veriler işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olarak işlenebilir.

-Kişisel veriler ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemez.

-İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel veriler resen veya ilgili kişinin talebi üzerine veri sorumlusu tarafından silinir, yok edilir veya anonim hâle getirilir.

Bu düzenlemelerle kişisel verilerin işlenmesi için kullanıcı rızasının şart olduğunu gösteren kanun, bazı verileri ise ''özel nitelikli kişisel veri'' olarak değerlendiriyor ve bu verilerin, açık rıza olmaksızın işlenmesini kesin bir ifadeyle yasaklıyor. 

Kanuna göre ''Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri'' özel nitelikli kişisel veri kategorisinde.

Kanunda ki önemli noktalardan birini de kanuna uyulmaması halinde uygulanacak para cezaları oluşturuyor. Kanunun 17. maddesine uyarınca; aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmeyenler hakkında 5.000 Türk lirasından 100.000 Türk lirasına kadar, veri güvenliğine ilişkin yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında ise 15.000 Türk lirasından 1.000.000 Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek.

Zaten Kişisel Verileri Koruma Kurumu da, kişisel verilerin güvenliğini sağlamak ve bu alandaki gelişmeleri takip etmek amacıyla kuruldu.

Özetlersek

Günümüzde kişisel verilerimiz bizim her şeyimizdir.

Bilgi çağındayız ve kişisel verilerin kötü amaçlı kişi ya da kurumlar tarafından ele geçirilmesi nedeniyle çok sayıda kişini mağdur edildiğini okuyor ve izliyoruz.

Hacker ler tarafından banka bilgileri ile çok sayıda insanlar dolandırıldı.

Yada kişisel bilgiler ele geçirilerek tehdit edilenleri de gördük.

Devletimizin en uç birimlerine kadar sızarak yüzlerce, binlerce kişiyi dinleyerek mağdur eden feathulah terör örgütünün devleti nasıl ele geçirmeye çalıştığını ve 15 Temmuz darbe sürecini de gördük.

Kişisel verilerin bu kadar önemi olduğu günümüzde bunların korunması da oldukça önemli.