4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Zonguldak Valiliği önünde çelenk sunum töreni düzenlendi. Atatürk Anıtı’na Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası’na ait çelenkler Atatürk Anıtı’na bırakıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalara geçildi. Törene; GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Eğitim ve Teşkilatlandırma Genel Sekreteri Tayfun Demir, TMMOB Maden Mühendisleri Oda Başkanı Çağlar Öztürk ve şube temsilcileri katıldı. 

Anota Çelenk sunumun ardından günün anlam ve öneme dair konuşmalar yapıldı.
Yapılan konuşmalarda madenciliğin önemli dikkat çekilerek şöyle denildi:

MUTLU; MADENCİLER SADECE  TOPLU ÖLÜMLERDE ANILMAK İSTEMİYOR

Genel Maden işçileri Sendikası GMİS Genel Başkan yardımcısı İsa Mutlu, “ Bilindiği üzere madencilik zor ve meşakkatli bir iş. Son yıllarda ülkenin karşı karşıya geldiği doğal afetlerde de madencinin ve madenlerin ne kadar önemli olduğu, bu kültürün ne kadar yaşatılması gerektiğini maalesef üzülerek ve  seyrederek görüyoruz. Madenler ve Madenciler kesinlikle devlet eliyle işlettirerek yaşatılmalı. Bu kültür korunmalı, özellikle kömürle beraber var olmuş olan Zonguldak'ımızda yeraltı işletmeciliğinden  taş kömürüne sahip çıkılarak üretimi artırmak amacıyla istihdam yükseltilerek devam ettirilmeli. Biz Madenciler olarak sadece toplu ölümlerle gündeme gelmek istemiyoruz. Sadece toplu ölümlerinin olduğu zamanlarda anılmak istemiyoruz” dedi. 

ÖZTÜRK; BİZ MADENCİNİN SURATINA TOKAT SIRTINA TEKME YEDİĞİ GÜNLERİ UNTMADIK

TMMOB Maden Mühendisleri Oda Başkanı Çağlar Öztürk, “ rivayet o ki Roma imparatorluğunda babasının zulmünden kaçan barbara isimli genç bir kadın, İzmit yakınlarındaki bir madene sığınır.

Babası Roma’nın üstdüzey yöneticilerinden biridir, zenginliği kadar zorbalığıyla da ünlüdür. Zülmün ne demek olduğunu, sırtlarında şaklayan  kırbaşlardan bilen madenciler ise kendilerine sığınan Barbara’yı koruma altına alırlar, onu saklarlar.

Ancak bundan 1788 yıl önce, 4 Aralık 235 tarihinde babası tarafından başı kesilerek öldürülür. Rivayete göre aynı anda babasıda yıldırım çarpması sonucu ölür.  Bunun halk tarafından ilahi bir olay olarak görülmesi sonucu Barbara Santa yani Azize olarak anılmaya başlanır.

Madenciler uzun süre koruyamadalarda  genç kızı, hatıralarından ne zalimin zülmüne ne de barbaranın anısını silerler. Gel zaman git zaman, barbaranın ruhunu kendilerini koruduğunu, koruyacağına inanır olmuşlar madenciler. Bu olay, önce Anadolu’da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada “Dünya madenciler günü” olarak kutlanmaya başlanır.

1750 eski bir gelenek olan 4 Aralık madenciler günü kutlamaları 1960 yılında maden mühendisleri odası tarafından Türk yüksek Maden mühendisleri cemiyetinden devir alınmış, o tarihten bu yana her yıl odamız tarafından düzenli olarak geniş katlana etkinliklerle kutlana gelmiştir.

Ancak bizler için son derece anlamlı olan bu özel günü maden kazalarından dolayı geçen yıl olduğu gibi ne yazıkki bu yılda buruk bir biçimde kutluyoruz.

Madenlerin Yer altından çıkarılması oldukça tehlikeli ve meşakkatli bir uğraştır. Yerin yüzlerce metre altında ve yer Kabuğundan, zorluklara karşı canları hiçe sayarak dünyanın en zor mesleğinde, çok zor koşullarda çalışan madencilerin emekleri büyük övgü ve takdiri hak etmektedir.

Madencilik sektörünün sorunlarının gündeme gelmesi, bu sektörün en önemli sorunlarından birisi olan iş kazalarına çözüm bulunması, maden ocaklarının sağlıklı ve güvenli iş ortamları haline getirilmesi için somut adımların atılması beklentilerimi sürmektedir.

Zonguldak kömür havzası’nda bulunan; Armutçuk’ta, Kozlu’da, Karadon‘da, Üzülmezdi, Amasya’da, ayrıca ülkemizin diğer yerlerinde; Soma’da , Yataginda, ermenek‘de, Elbistan‘da, Sorgun, Kemalpaşa‘da, Dursunbey‘de, Küre, Gediz’de, Siirt’te ve dünyanın tüm madenleri nde çalışırken hayatını kaybeden madencilerin ölümleri asla kadere, işin fıtratına bağlanamaz.

Biz madenciler, ne madencinin hakkının sırtına atılan tekmeyi, ve diğer birinin suratına yediyi tokatı unutmadık. Biz, “ Adamlar iyi öldüler” diyenleri de asla unutmadık, unutmayacagiz. Bizler; Ayşe teyzenin “Oğlum yüzme de bilmezdi, ne yapmıştır suyun içinde” sözlerinide, babasının ayağındaki yırtık lastik ayakkabılarını da unutmadık, unutmayacagiz.

Ekmeğini, doğaya karşı mücadele de her türlü tehlike ve zorluğa göğüsleyerek kazanmaya çalışan, madenleri üretip insanlığın hizmetine sunan madenciler için 4 Aralık Dünya madenciler günü Santa Barbara’nın kendilerini koruyamayacağı  inanışdan, sınıf bilincine uzanan maden emekçisinin dayanışma günüdür kutlu olsun.
Emekçilerimiz yaşam haklarının güvence altına alındığı ve emeklerinin karşılığının tam verildiği, iş güvencesinin sağlandığı emeğin ve emekçinin diğer kazandığı yarınlarda, dayanışma içinde buluşmak dileğiyle kaybettiğimiz bütün maden emekçilerimizzi saygıyla anıyoruz” dedi.

Kaynak: Ercan Demir