İlimizin önde gelen rödövans işletmecilerinden Alaattin Kurnaz'ın daveti üzerine Akkurt Madencilik'in üretim sahasını ziyaret ettik.

Alaattin Kurnaz…

Tevazuu ve samimiyeti ile birlikte, üretime ve kendi alanında sürekli gelişmeye gönül vermiş saygın bir işadamı…

***

Akkurt Madencilik daha önce TTK'nın yıllarca üretim yaptıktan sonra terk ettiği bir ocakta kömür üretimi yapıyor.

Dağların-tepelerin arasında, doğanın tam ortasında bir madencilik şantiyesi…

Doğa ile bu kadar iç içe olup da, doğayı ve çevreyi korumaya bu denli özen gösteren bir başka maden şirketi var mıdır, bilemiyorum.

Akkurt Madencilk'in üretim sahasında değil üstünüz başınız, ayakkabılarımız bile tozlanmadan gezip dolaşmak mümkün oluyor.

Bacaağzı, işletmenin yüzde 90 kendi olanakları ile üretilmiş lavuar tesisleri, üretilen kömürün sınıflandırıldığı bölümler, yönetim odaları, kontrol panolarının bulunduğu odalar, işçiler için yemek ve dinlenme salonları,  mescid, kaynak suyunun arıtılması ile elde edilen içme suyu, Yeniceli bir ustanın 2 yıl emek vererek inşa ettiği tümüyle ahşaptan inşa edilmiş bahçeli, havuzlu, kamelyalı villa tipi konut, bölge tümüyle ormanlık alanda olmasına rağmen, Alaattin Kurnaz'ın boş bulunan alanlara kendi elleri ile diktiği fidanlar hep büyük bir özenin, duyarlılığın ve bir yaşam ve üretim disiplinin eseri…

Akkurt Madencilik üretim sahasında araziyi tahrip etmek yerine, mevcut arazi koşullarını ıslah etmek adına çok ciddi çalışmalar yapıldığı görülüyor. Bunun bir örneği, sahanın tam ortasından geçen dere yatağına devasa beton borularla yüzlerce metrelik su kanalları inşa edilmesi…

Böylece hem olası su baskınları nedeniyle arazinin tahrip olmasına engel olunmuş, hem de üzerine dolgu yapılarak alan kazanılmış…

Bütün bunlar ciddi, disiplinli, özenli, üretimle birlikte insana ve çevreye büyük değer veren bir işletmecilik anlayışının hakim olduğunu gösteriyor.

***

Akkurt Madencilik'te iş sağlığı ve iş güvenliğine birinci derecede öncelik veriliyor. 

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları sürekli görev başında, işçilere sürekli eğitim veriliyor.

İşçiler maaş, ücret, sosyal hakları ve özlük haklarını tam zamanında alıyor.

Bu durum verimliliği arttırıyor, çalışanlar memnun, işçiler işlerine ve işyerlerine sahip çıkıyor.

Öyle ki, Akkurt Madencilik'e bu özellikleri nedeniyle yoğun iş başvuruları yapılıyor. 

***

Akkurt Madencilik ile izlenimlerimiz özetle bu şekilde…

Ziyaretimiz sırasında Akkurt Madencilik tarafından hazırlanmış " Zonguldak Havzası Kömür Madenciliği - Rödövanslı saha işletmecilerinin sorunları ve çözüm önerileri " başlıklı raporun bir sureti de bize verildi.

Raporda ele alınan konular önümüzdeki günlerde Kanal Z'de Rödövans İşletmecisi Alaattin Kurnaz ile GMİS Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Tayfun Demir'in konuk olarak katılacakları programda konuşulup tartışılacak.

Programa Zonguldak Milletvekilleri de telefonla katılacak.

***

Akkurt Madencilik'in üretim sahasından ayrılırken iki nedenle Sayın Alaattin Kurnaz'a teşekkür etmemiz gerektiğini düşündüm.

Birincisi bizi davet edip, bu şehrin sebeb-i hayatı olan kömür madenciliğini yerinde görüp incelememizi sağladığı için…

İkincisi ise, yerli kömür üretiminde büyük fedakarlıklar yaparak ilimize böyle örnek bir işletmeyi kazandırdığı için…