Kent gündeminde şu aralar iki belediye başkanımız önemli yer tutuyor. Kıdemine binaen Kdz.Ereğli Belediye başkanı sayın Halil Posbıyık ile konuya giriş yapalım. Diğeri Zonguldak Belediye Başkanı sayın Ömer Selim Alan. 

   Sayın Posbıyık seçimler öncesinde Ereğli’de yaptığım kısa geziler sırasında “ halkın özlediği bir isim” olduğunu hem değerli arkadaşım Bahaattin Arı ile SUSMA GAZETESİ/TV de hem de bu satırlarda anlatmıştım. Yalnız bu kez gündem sayın başkan değil değerli eşleri sayın Neriman Posbıyık. 

  Elbette her parti üyesinin, partisindeki görevlere talip olma hakkı vardır. Şartlar uyduğu sürece bu hakları hep vardır, olmalıdır da … Katılımcı demokrasi denilen tam da budur. Sayın Posbıyık CHP Ereğli ilçe başkanlığına aday olmak istiyor. Bana göre önceki dönemlerde milletvekilliği adaylığı geçmişi de olan bir ismin “tenzili rütbe” sayılacak bir göreve aday olmak istemesi biraz tuhaf ancak “ aday olma hakkı vardır. Burada ki sorun değerli eşinin aynı ilçe de halihazırdaki belediye başkanı olmasıdır. 

  Belki başka siyasi partilerde bunun bir sorun teşkil etmemesi durumu olabilir ama iş CHP olduğunda bunun hem parti hiyerarşisinde hem de örgütler nazmında tepki aldığı şüphesizdir. 

  Yoksa hiç kimsenin sayın Posbıyık’ın ne kariyerine bir sözü ne de o görevi yapmasıyla ilgili bir sorunu olduğunu sanmıyorum. Durum; günümüzde her görevi aile içine ve eşe dosta dağıtma geleneğimizin aldığı tepkilerdir. Bazı partilerde belki örgütün (çeşitli nedenlerden dolayı) sesi çıkamıyor olabilir ama bu durum CHP yi bağlayacak bir noktaya hiç gelmez. CHP “itirazın “ en yüksek olduğu ve herkesin bir şeyler söyleyecek sözü olan, geniş katılımcı bir demokratik partidir. Bu yüzden dolayı ne sayın başkan Posbıyık partisine küser ve bir sorun olur ne de sayın değerli eşleri hanımefendi ilerisi için parti içi bir göreve aday olmaktan çekinir. 

   Gelelim Zonguldak belediye başkanı sayın Ömer Selim Alan’a. Ben seçimler öncesinde yine yukarıda belirttiğim kanal ve gazetelerde anlatmıştım. “ Zonguldak belediye başkanlığı sorunlu bir makamdır. Öncelikle geliri sınırlı ama gideri ve problemleri fazla bir belediyemizdir. Önceki belediye başkanları ile (sayın Akdemir hariç) bu problemleri zaman zaman konuşur hatta bu sohbetleri “ anlatılması gerekenleri” kamuoyu ile paylaşırdım. 

  Bu zorlu göreve geleli daha 5 ayı yeni geçmiş birine biraz fazla yüklendiğimizi düşünüyorum. Zaman; tecrübe için ilk gereken olgu. Genç başkan sayın Ö.Selim Alan’ın daha zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. 

  Kentin sorunları elbette biraz da iktidarın da katkısıyla çözüme kavuşacaktır. Yeri geldiğinde her değerli başkanımızı eleştirdiğimiz gibi genç başkan sayın Alan’ı da eleştiririz ama önce çözüm için bir fırsat vermemiz gerekmiyor mu?