CHP Kilimli eski Belde Başkanı Ahmet Sarsık, aynı zamanda "siyaset üstüne" yüksek lisans tezi hazırlayan siyasetçilerimizden birisi…

Zonguldak'ın sorunlarına "siyaset üstü" yaklaşımları ile dikkat çekiyor.

Son olarak Yeni Adım'da yayınlanan bir makalesinde, kısır çekişmeler yerine, Zonguldak'ın geleceğinin tartışılması ve çözüm arayışı içinde olunması gerektiğini vurgulayan Ahmet Sarsık'ın anılan makalesinden bir alıntı yapalım:

" TTK'yı eski günlerine döndürmek mümkün değildir. 

Çünkü, TTK derin kuyu madenciliği yapmaktadır. Almanya ve İngiltere gibi taşkömürü üreten ülkeler maliyeti çok yüksek olduğu için konuyu sadece stratejik olarak değerlendirerek üretimden vazgeçmişlerdir. 

Bu süreçte elini taşın altına koyan rödövans işletmeleri olmuş, yerli kömür üretimi ve istihdam sağlayarak, il ve ülke ekonomisine katkıda bulunmuşlardır.  

Bırakın suçlu tayin etmeyi Zonguldak'ın gelişmesi kalkınması nasıl sağlanır?

Bu türlü konulara odaklanılsın. 

Karabük ve Bartın Zonguldak'tan koparıldı. Bazı çevreler ellerinden gelse, Zonguldak'tan üçüncü bir il daha çıkaracaklar.       

Zonguldak'ın gelişimi ve kalkınması için ivedilikle '' Filyos Projesi'' nin tamamlanması için gereken mücadeleler verillmeli. 

Üniversitenin daha da gelişimine katkıda bulunarak ülke konumunda ön sıralarda yer alması sağlanmalıdır. 

Mevcut termik santralların tam kapasiteyle üretim yapmaları sağlanarak Zonguldak ve ülke ekonomisine daha faydalı hale getirilmelidir. 

İlle de suçlu aranacaksa suçlu hepimiziz…."

***

Son derece güzel özetlenmiş bir tespitler...

"Kimse suçlu aramasın, herkes elini taşın altına koysun, eğer suçlu aranacaksa hepimiz suçluyuz" diyerek, dünden bugüne yapılan ihmalleri dile getirmiş…

Bu siyasi değil, "akademik" bakış açısıdır…

Çoğu sözde "sosyal demokrat" rödövans işletmelerine karşı çıkarken, hatta geçmişte rödövans işletmelerini kapattırmak isteyenler büyük çaba gösterirken, Kilimli'den, yani madenciliğin can damarını oluşturan bir bölgeden yükselen bu ses, bu memlekete kimin hizmet edip etmediğini de açıklamış oluyor.

Yerli ve milli kömürü TTK ile birlikte rödövans işletmeleri üretiyor çünkü…

***

Ahmet Sarsık'ın makalesi bazı "çevrecilerin", bazı Filyos Projesi karşıtlarının ve bazı üniversiteye allerjisi olanların hoşuna gitmese de, bu memleketin gelişmesinde taşkömürü olduğu gibi, üniversite de var, enerji santralları var, rödövans işletmeleri var ve tüm dünyayı kıskandıracak Filyos Projesi var.

Çoğu kez doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar ama, Ahmet Sarsık'ın akademik kimliği siyaset üstü yaklaşımlarla doğruyu söylemeyi gerektiriyor.

(Erhan ÇAKMAK)

Editör: Haber Merkezi