Çatalağzı Termik Elektrik Santralı'nda (ÇATES) üretim durduruldu, bacalara filtre takılıncaya kadar üretim yapılamayacak.

Zonguldak endişeli !..

Bunun "nedenleri" var…

ÇATES'in kuruluş amacı TTK'nın ( ve rödövans işletmelerinin) ürettiği düşük kalorili kömürlerin elektrik enerjisi üretiminde kullanılmasından ibarettir.

TTK'nın ve rödövans işletmelerinin en büyük müşterisi olan ÇATES'te üretimin durması demek, kömür madenciliğinin "bitişi" anlamına gelebilir.

ÇATES'te çoğu bölge insanı olmak üzere yaklaşık 500 işçi çalışıyor.

Bu işçilerin geleceği de bir başka endişe konusudur.

***

TES-İŞ Zonguldak Şube Başkanı Murat Saraçbaşı, ÇATES’in birtakım çevrelerin abartılı şekilde kamuoyuna sunduğu gibi çevreye zarar veren bir kurum olmadığını, konunun bilimsel yöntemlerle yeniden incelenmesi gerektiğini, düşük kalorili taşkömürü tüketen ÇETES’te kükürt oranının binde 5, linyit kömürü tüketen termik elektrik santralarında ise bu oranının ise yüzde 5 olduğunu vurguladı.

TES-İŞ Şube Başkanı Murat Saraçbaşı’nın şahsında Zonguldak halkının beklentisi, iki ünitesi bulunan ÇATES’te bir ünite bakım ve onarıma alınırken, diğer ünitenin üretime devam etmesi, böylece ortaya çıkacak ekonomik ve sosyal travmanın önlenmesidir.

***

Elçiye zeval olmaz demişler…

ÇATES konusunda, Zonguldak halkı adına, Zonguldak kömür madenciliği adına ve ÇATES’te istihdam edilen yaklaşık 500 işçimiz adına bir pulsuz dilekçeyi Sayın Cumhurbaşkanımıza sunmak istiyoruz.

Zonguldak halkı yasalara saygılı, Cumhurbaşkanlığı kararlarına saygılı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kriterlerine saygılı…

Çözümü “kapatmak” değil, “yaşatmak” olarak görüyoruz.

ÇATES bir yandan tek ünite ile üretime devam ederken, bir yandan da diğer ünitenin bakım, onarım ve çevre şartlarına uygun hale getirilmesi sağlanabilir.

Zaten Bereket Enerji yönetimi de bu yönde karar almış durumdadır.

ÇATES kapanırsa, Zonguldak madenciliği ile birlikte pek çok ekonomik ve sosyal problem ortaya çıkacak, insanlarımız işsiz kalacak, ekonomi durma noktasına gelecektir.

“ İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” fikrini vazgeçilmez bir ilke olarak kabul eden Sayın Cumhurbaşkanımıza ÇATES kararının yeniden değerlendirilmesini arz ediyoruz.

ÇATES bekliyor, Zonguldak bekliyor…

Ankara’dan devletin zirvesinden gelecek bir haber sorunun çözümü için yeterli olacaktır.

(Erhan ÇAKMAK)

Editör: Haber Merkezi