Siyasal pazarlama bir düşüncenin pazarlanmasıdır. Düşüncenin pazarlanması ise siyasal partilerin ülke problemlerini tespit etmelerini, bu problemlerin nedenlerini belirlemelerini ve bu problemlerin analizine müteveccih teklif ettikleri sistemleri, seçmen topluluklarına kabul ettirmeleri faaliyetlerini içerir. Farklı siyasal partiler, benzer problemlere değişik bakış açısı sergiler ve ayrı çözümler üretebilirler.

Siyasal pazarlama, seçmeni ve seçmenin istek, ihtiyaç ve taleplerini esas alan, bunları karşılamayı seçmen memnuniyetini ilke edinen, seçmen memnuniyetine dayalı uzun dönemli başarıyı hedefleyen, sistematik ve çağdaş bir yaklaşımdır. Pazarlama disiplininin bilgi, bulgu, ilke, yöntem ve süreçlerini siyasal alana uygulayarak hem siyaset hem de pazarlama alanlarının bulgularını bir araya getirir.

Siyasal pazarlama pazarın yapısından başlayarak bu yapının nasıl değiştiği, yapı içinde tüketici davranışlarının nasıl değişkenlik ve farklılık gösterdiği, nelerden etkilendiği, tüketicilerin nerede, nasıl, ne zaman ve ne şekilde davrandıkları ve oy kararlarını nasıl verdikleri gibi birçok noktayı dikkate alır ve pazarlama stratejilerini ve faaliyetlerini buna göre düzenler; seçmenlerin oy kararlarını bu veriler ışığında değiştirmeye, şekillendirmeye ya da belli bir istikamete yönlendirmeye çalışır.

Siyasal pazarlama sürekli olarak gelişmekte, yeni bulgular, yeni araçlar ve yöntemleri bünyesine katmakta, onlardan faydalanmaktadır. Özellikle teknolojik alandaki ilerlemeler siyasal pazarlamayı yeni araçlar ve yöntemler konusunda sürekli geliştirip zenginleştirirken; aynı zamanda toplumsal, ekonomik ve siyasal değişimler ve gelişmelerden kaynaklanan seçmen davranışındaki değişimlerde yeni bulguları ortaya çıkarmakta ve siyasal pazarlamanın teorik bilgi altyapısını sürekli geliştirmektedir. 

Uygulamaya ilişkin tecrübi boyut ise zaten başlı başına önemli bir birikime sahiptir ve bu birikimde sürekli gelişmekte ve zenginleşmektedir.

Siyasal partilerin öncelikli hedefi arzu edilen oy potansiyelini yakalayarak iktidara gelebilmektir. Bu sebeple siyasal pazarlama çalışmaları sadece seçim zamanlarında değil pazarlamada olduğu gibi hedeflere ulaşabilmek için strateji ve taktikleri süreklilik arz etmelidir. Çünkü siyasal pazarlama, seçmeni bilgilendiren, eğiten ve ürünü seçmen kitlesine tanıtan çalışmalardır.

Siyasal partiler, seçmen memnuniyetini sağlayarak başarıyı elde edebilmesi için siyasal pazarlamanın sunduğu yeni bilgi, bulgu, araç ve yöntemlerden ve gelişmelerden faydalanılması bir zorunluluktur. Bu kapsam da aday tespiti büyük bir önem taşımaktadır. Başarıya ulaşmak için parti ve liderin önemi kadar adaylar da çok büyük önem arz etmektedir. Aday, zeki, doğru ve dürüst bir kişilik sahibi, alçak gönüllü, bilgi ve kültür düzeyi yüksek, toplumda yerleşmiş ve kabul görmüş değerleri, değişen ve gelişen teknolojik, toplumsal ve ekonomik koşullara uygun, onları daha güzel ve daha saygın bir şekilde yaşanmasını sağlayacak, insan yaşamını kolaylaştıracak yaratıcı anlayışa sahip özellikler taşımalıdır. 

Bunun yanında seçilebilmek için ilgili seçim çevresinde halkla ve seçmenlerle sosyal yakınlık kurabilmeli, desteklerini alabilmelidir.

Siyasal partilerin amacı, seçmen memnuniyetini sağlayarak iktidara gelmek ise; partinin lideri ve adayları kadar teşkilat yapıları da büyük bir önem arz etmektedir. Siyasal pazarlamanın sunduğu yeni bulgular, yeni araçlar ve yöntemler, halka ve seçmene ulaşması, seçmen üzerinde olumlu etki yaratılması parti organlarında görev alan kişiler tarafından oluşturulmaktadır. Bu kapsamda örgütte görev alanlar

nitelikli kişiler tarafından oluşturulmalıdır. 

Özellikle İlçe Başkanları ve İl Başkanları seçiminde, adaylar da aranılan nitelikler ve kriterler dikkate alınarak seçimler yapılmalıdır. Örgüt başkanları bulundukları yörenin sorunlarını bilen, bu sorunlara çözümler üretebilen, doğru dürüst bir kişilik sahibi nitelikli kişiler olmalıdır. Partinin kurumsal kimliğine sığınarak siyasi ikballeri uğruna kendisini partinin önünde gören hülle ve yalana dayalı gayri ahlaki yapıya sahip kişilerden oluşmamalıdır. Demokrasi sadece oy dan ibaret değidir. Siyasal pazarlama aynı zamanda demokrasinin gelişmesine ve güçlenmesine katkıda bulunur.

Ahmet SARSIK

Editör: Haber Merkezi