Bilindiği gibi, birçok gıda maddesi üzerindeki spekülatif artışlar vatandaşlarımızın zor günler geçirmesine neden oluyor.

Bu arada, sofralarımızın baştacı ekmeğe de zam üstüne zam geliyor.

Yaklaşık 6 ay önce 1.5 TL’den 2 TL’ye çıkan, daha sonra gramajının 30 gram düşürülerek yeniden ayarlama yapılan ekmek fiyatının, önümüzdeki 10-15 gün içinde gramajının 20 ( 50-30 : 20 ) gram arttırılarak, 250 gram ekmeğin 3 TL’ye çıkması kuvvetle muhtemeldir.

Ekmeklik un fiyatlarındaki anormal artışlar nedeniyle fırın işletmecileri feveran ederken, tüketiciler de ekmekteki fiyat artışları nedeniyle ne yapacağını şaşırmış durumda…

Özetle sofralarımızın vazgeçilmezi ekmek, yaklaşık 6 aylık süre içinde yüzde 100 zamlanmış olacak.

Aslında fırın işletmecileri sık sık zam talep etmekten hoşnut değil, ancak yaklaşık bir ay önce 230 TL’ye aldıkları ekmeklik unun 300 TL’nin üzerine çıkması, işletmecilerin haklı nedenlerinden birini oluşturuyor.

Un fiyatlarında bu kadar süre içinde, bu kadar yüksek artışların meydana gelmesi, birilerinin “ekmeğimizle oynadığını” gösteriyor.

Bunun ithalatla, enflasyonla, şunla bunla izahı mümkün değil…

15 günde bir çuval unda 100 TL’lik artış olmaz…

Dolayısı ile ilgili mercilerin bu konuda detaylı bir araştırma yapmasında fayda var.

Ki, unumuzla, ekmeğimizle oynayanlar varsa eğer, yanlarına kalmasın.

***

Zonguldak Fırıncılar Odası’nın zam talebi, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nce değerlendirildi, yaklaşık 10 gün önce ekmek fiyatının sabit tutularak gramajının 230 gramdan 200 grama düşürülmesine karar verildi, uygulama başlatıldı.

Ancak, bu karar verildiği sırada 230 TL civarında seyreden ekmeklik un fiyatı, bir anda 300 TL’nin üzerine çıktı.

Fırın işletmecileri yeniden zam talebinde bulundu.

Fırıncılar Odası, 250 gram ekmeğin 3 TL’den satılmasına karar verilmesini istiyor.

Elbette bu konuda yetkili merci, ZESOB Başkanlığı ama, eğer talep edildiği şekilde gerçekleşirse, bir hafta-10 gün önce 30 gram düşürüldüğünden, gramajda 20 gram, fiyatta ise 1 TL’lik bir artış meydana gelmiş olacak.

Fırın işletmecileri belki maliyetleri kurtacacak ama, halkımızı daha zor günler bekliyor galiba…

Erhan ÇAKMAK

Editör: Haber Merkezi