Zonguldak’ın madencilik sektörüne bağlı çok önemli kurumları var…

Bunlardan çok önemli olan kurumlardan biri de hiç kuşkusuz Amelebirliği Başkanlığı…

Amelebirliği, Cumhuriyet tarihimizin ilk sosyal yardım kuruluşu olduğu gibi, 21. yüzyılın başlarında belki birçok Batılı ülkede olmayan bir kurum olarak da büyük önem taşıyordu.

Amelebirliği kuruluşunun ilk yıllarında üyesi olan maden işçilerine birçok sosyal haklar ve yardımlar sağladığı gibi, tüzüğünde yer alan “amir” hükümler gereğince bütçesinin önemli bir kısmını yatırımlara ayırıyordu.

O yıllarda Amelebirliği yatırımları olarak gerçekleşen Amelebirliği Hastanesi ( Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi) ile bir çok sağlık merkezi bu hükümler gereğince gerçekleştirilmiş ve maden işçileri ile birlikte tüm Zonguldak halkına hizmet eden kurumlar haline gelmişti.

Ne yazık ki, yıllar içinde Amelebirliği “yatırımcı kuruluş” kimliğini kaybetti…

Sadece üyelerine ikraz dağıtan bir kurum olarak akıllarda kaldı…

Bu arada, Amelebirliği’nde yaşanan “ fetret devri “ ile birlikte bazı olumsuzluklar da gündeme geldi, ikraz dağıtımındaki adaletsizliklerden tutun da, kağıt üzerinde avam projelerle kamuoyunun yanıltılması gibi olaylar da meydana geldi.

Bu durum, tüzel kişiliği sadece maden işçileri için değil, Zonguldak halkı için de çok önemli olan Amelebirliği’nde “yönetim zafiyeti” tartışmalarına da neden oldu.

***

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Amelebirliği Başkanlığına atanan Şenol Yücel, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen bir bürokrat….

Dolayısı ile bu atamayı Amelebirliği’nin “yatırımcı kimliği” bakımından bir “şans” olarak kabul etmek gerekiyor.

Şenol Yücel’in başkanlık görevine atanmasından kısa bir süre sonra Kandilli Maden Şehitliği Anıtı’nın Amelebirliği’nin finansmanı ile açılması başlangıç olarak kabul edilebilir.

Bunun dışında Sayın Yücel’in, Amelebirliği eliyle gerçekleştirilmesini öngördüğü pek çok proje üzerinde çalıştığı, bu projeler üzerinde bakanlık, belediye ve Amelebirliği yönetiminin mutabakat sağlaması ile birer birer gerçekleşme aşamasına geleceği belirtiliyor.

Eğer, Şenol Yücel, Amelebirliği tüzüğünde öngörülen yatırımları gerçekleştirirse, kurum gerçek kimliğine geri dönmüş olacağı gibi, Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında Amelebirliği de kendi üzerine düşeni yapmış olacak.

Bu konuda Amelebirliği Yönetim Kurulu üyelerinin Şenol Yücel’in yanında olup, yatırım projelerine destek vermeleri, aynı zamanda Zonguldak’a da destek vermeleri anlamına geliyor, bunun bilincinde olduklarını düşünüyoruz.

Amelebirliği’nin tarihsel misyonuna kavuşması ancak böyle mümkün olabilir çünkü…

Erhan ÇAKMAK

Editör: Haber Merkezi