Biz insanlar genelde varken değerini bilmeyiz, olmadığı zaman onun değerini ancak anlarız

3 Aralık çok önemli bir gün

Çünkü Dünya Engelliler Günü

3 Aralık günü Birleşmiş Millerler tarafından engellilik konusundaki toplumsal bilincin artmasına ve engellilerin yaşam standartlarının gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir gün olarak ilan edildi. 

Her daim engelli kardeşlerimizi bu toplumun ayrılmaz bir parçası olarak gördük. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına sahip çıkmak, doğru ve kalıcı çözümler üretmek, onların yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba göstermek en önemli sorumluluklarımızdan biridir. Engellilerimizin hayatın her alanında başarılarına başarı katması, hayatın tam da ortasında yer almaları, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve huzurlu mutlu bireyler olmaları için her birimize sorumluluklar düşüyor. Ülkemizde TUİK verilerine göre nüfusumuzun % 12.29 u engellidir. Bu orana göre ülkemizde ortalama olarak 10 milyon Engelli yaşamaktadır. Şu gerçeği hiçbir zaman unutmamalıyız son 17 yılda ülkemizde engelliler için başta 2005 yılında çıkarılan Engelliler yasası olmak kaydıyla gerçekten çok önem taşıyan kanun ve yasalar yürürlüğe sokuldu.  Bunlara örnek; Ülkemizde Ağır Engelliler için Evde bakım ücreti, İstihdam acısından kamuya yapılan Engelli atamaları, Yurt genelinde faaliyete gecen Engelli bakım Merkezleri,   yapılan çok değerli çalışmalardır. Yapılan yasal düzenlemeler engelli vatandaşlarımızın devlet hizmetlerinden en üst düzeyde faydalanmasına olanak sağlandı. Ve bu da engellerimizin yarınına daha bir ümitle bakmasına neden oldu.

HER SAĞLAM İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR

Allah korusun ama

Sanmayın ki hep böyle sağlam kalacağız

Ben çevremde nice engelli gördüm, onlar da bir zamanlar bizler gibi sağlıklı ve engelsizdi. Sokaklarda bizler gibi yürüyebiliyorlardı, koşabiliyorlardı. Ancak yaşadıkları türlü kazalar olsun, hastalıklar olsun vs. gibi etkenlerle engelli oldular.

Her sağlam insan olarak her birimiz bir engelli adayıyız bunu aklımızdan çıkarmayalım lütfen.

Hepimiz insanız ve  başımıza türlü işler kazalar vs gelebilir.

Şimdi sağlığımız varken bunu pek anlayamayız belki de ama bunu değerini hepimiz çok iyi bilmeliyiz.

EMPATİ İSTASYONUNU MUHAKKAK ZİYARET EDİN..

3 Aralık günü Zonguldak Valiliği önünde Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından empati istasyonu kurulacak. Burada engelsiz insanlar tekerlekli sandalyeye binecekler sürecekler, gözlerini bantla bağlayarak yürümeye çalışacaklar, bu tür istasyonlarla kısacası engellilerin yaşadıkları sorunları anlamaları için güzel bir fırsat olacak.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle tüm engelli vatandaşlarımıza en içten sevgilerimi saygılarımı sunuyor ve tüm engellerin kaldırıldığı bir Zonguldak diliyorum.

BELEDİYELERE KÜÇÜK BİR HATIRLATMA:

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde belediyelere küçük bir hatırlatmada bulunuyorum.

Belediyelerin de başlıca görevi;

Engelli olmanın bir engel olmadığı şehir inşa etmek, 

Engelleri ortadan kaldırmak için engelsiz projeler geliştirmek, 

Engelli vatandaşlarımızın hayatın her aşamasında yer almaları için gerekli altyapıyı hazırlamak,

**

DERS: PERSONEL MÜDÜRÜ

Pazarlamacı, şef sekreter ve personel müdürü bir öğlen paydosunda lokantaya doğru yürümektedirler. Parktaki banklardan birinin üzerinde sihirli bir lamba bulurlar. Lambayı ovarlar ve gerçekten de lambadan cin çıkar.”Aslında kişiye 3 dilek hakkı veriyorum ama sizler üç kişi olduğunuz için hepinizin birer dileğini gerçek yapacağım” der cin. 

Şef sekreter arsızca atılarak “önce ben” diyerek sıranın önüne yerleşir. “Bahamalar da, muhteşem bir sahilde tatil yapmak istiyorum. Tatilim hiç bitmesin ve hiçbir dert hayatıma girmesin” diye dileğini ifade eder. Ve hoop, ortadan kaybolur. 

Şimdi de pazarlamacı atılır ve “şimdi sıra bende” der. “Hayallerimdeki kadınla Tahiti sahillerinde Pina Cola da içmek istiyorum” der ve hoop, o da ortadan kaybolur. 

“Şimdi sıra sende” der cin Personel Müdürüne. “Bu iki salağı öğleden sonra işlerinin başında görmek istiyorum” der personel müdürü.

Hikayeden çıkartılacak ders:

Üstünüz olan birinin her zaman için önce konuşmasına izin verin.

**

GÜNÜN SÖZÜ: 

İnsan ruhunu iki şey karartır

Susulacak yerde konuşmak

Konuşulacak yerde susmak