25 Kasım, Kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası mücadele ve dayanışma günüydü.

Tüm dünyada ve ülkemiz genelinde kadına yönelik şiddet kınandı, son bulması istendi.

Zonguldak’ta tüm siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları kadına şiddete son bulması çağrısında bulundular.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ülkemizin dört bir yanından kadına yönelik şiddet haberleriyle girdik. Örneğin Eskişehir'de defalarca uzaklaştırma kararı aldırdığı eski eşinin sokak ortasında satırlı saldırısına uğrayan ve 40 gün boyunca yaşam mücadelesi veren Ayşe Tuba Arslan'ı kaybettik. Geride bıraktığımız hafta içinde Isparta'da okuyan üniversite öğrencisi Güleda Cankel, eski sevgilisi tarafından bıçaklanarak katledildi. Emine Bulut'un 'ölmek istemiyorum' çığlığı, kızının 'anne lütfen ölme' feryadı hala kulaklarımızda çınlıyor. Sadece Ayşe Tuba Arslan, Emine Bulut ya da Güleda Cankel değil, 2019'da 378 kadın öldürüldü. 

1999 Yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda fedakârlık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile 25 Kasım ilan edildi. Tüm dünya kadınları 25 Kasım gününü kadına yönelik şiddeti kınama günü kabul edip her yıl kadına yönelik şiddete hayır diyor. 

Şiddet psikolojik faktörler ile dış çevre arasındaki etkileşimin bir sonucu olarak kadınlar çok çeşitli nedenler yüzünden şiddete maruz kalıyor. Kadına karşı uygulanan şiddetin temelinde farklı sebepler var. Uyuşturucu ya da alkol tüketimi, kıskançlık, ruhsal travmalar, aldatma, yoksulluk ve benzeri pek çok neden kadına yönelik şiddet arasında. Şiddet fiziksel yaralanmaların yanında korku, yetersizlik duygusu özgüven eksikliği travmalar ile Psikolojik davranış bozuklukları oluşturmaktadır. Şiddetin çeşitleri ise psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, sözel şiddet, fiziksel şiddet, aile içi şiddet gibi türleri var. Kadına yönelik şiddet, bütün dünyada en yaygın insanlık hakkı ihlalleri arasındadır. Kadına Şiddetin kaynağında toplumun her yanında izlerini görebileceğimiz erkek egemenliği, Erkeklerin egemenliklerini tehdit altında görmeleri yada egemenliklerini güçlendirmek istemeleri, şiddet davranışına yol açıyor. Şiddetin türleri arasında yer alan kadına yönelik şiddet ise cinsiyete dayanan kadını inciten o’na zarar veren, Fiziksel ruhsal hasarla sonuçlanan toplum içerisinde ya da özel yaşamında o’na baskı uygulanması ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranıştır, kadına şiddet.Kadınlar bir toplumun en temel yapı taşları arasında olduğundan, o toplumda kadına ne şekilde davranıldığını, kadının sahip olduğu haklar, kadına verilen değer, kadına şiddete maruz kalması durumunda uygulanacak yaptırımlar ve kadının nasıl korunduğu o toplumun gelişmişlik seviyesinin çözümüne önem kazandırır.

Birleşmiş Milletler, kadına karşı, her türlü ayrımcalığın önlenmesi, sözleşmesinde Devletlerin politik, sosyal, ekonomik ve kültürel sahalar başta olmak üzere bütün alanlarda kadınla erkeklerle, insan hakları ve temel özgürlüklerinde eşit olarak yararlanmalarında ve bu hakların, garanti etmelerini, ilaveten kadınların tam gelişmesini ve ilerlemesini sağlamak için bütün uygun önlemleri almaları gerektiğini hükme bağlamıştır.

25 Kasım İnsanlık için önemli bir gündür. Dünya üzerinde Kadın ve erkeğin birbirlerinin desteklerine ihtiyacı vardır. Birbirimize düşman gibi bakmaktan vazgeçip, kadın ya da erkek olmaktan vazgeçip, insan olalım. Desteklesin erkekler kadınları, tıpkı kadınların birçok kez desteklediği gibi. Bu cehaleti yok etmeliyiz. Ayrıca Yürürlükte olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu tam anlamıyla uygulanmalıdır.

Hz. Muhammed (s.a.v) İnsanlık âleminin olmazsa olmazı konumunda olan kadına gereken değeri ve önemi vermiş, kadını onurlu bir kul, Salih bir insan, kendisi ile cennetin kazanıldığı bir anne, güven ve huzura verildiği bir eş, adalet ile davranılması gereken bir evlat olarak görmüştür.

Kadına şiddet uygulayıp gücünüzü ezen rezil insan örneği olmayalım. (Cennet anaların ayağı altındadır. ) hadisinde ki nezaket ve sevgi timsali, tüm kadınlara saygı ve selamlarımı sunuyorum. Kadına şiddet, kadınların kaderi olmasın.

Kadınlara kalkan el kırılsın.