Konumuz lobi 

Lobiler çok önemlidir.

Lobiler başlı başına bir güçtür

Lobi; Parlemantonun dışında olan ve yasama süreçlerini etkilemeye çalışan kişi, ya da örgütleri ifade eder. Lobi belli bir yasanın kabulü, reddi veya değiştirilmesine yönelik gayretleri olan çıkar veya gruba denir. Fiil olarak lobi, yasamayı etkileme gayret ve hareketlerini ifade eder. 

Lobisi güçlü olanlar hiçbir zaman kaybetmiyor

Bunun dünyada örnekleri çoktur.

Örneğin İsrail Lobisi

Eski ABD Başkanlarından Richard Nixon, Başkanlığı sırasında yaptığı bir söyleşi'de:

"Arapların benim dış politikalarım konusunda bazı haklı şikayetleri olsa da, onların da anlamaları gereken bir hakikat vardır ki o da, Amerika'daki musevilerin tüm bilgilendirme ve propaganda mekanizmasını kontrol ettikleri, büyük gazetelerin, film endüstrisinin, radyo ve tv'nin, büyük şirketlerin bir güç olarak nazarı dikkate alınması gerektiğidir"

Sadece bu söz bir lobinin ne kadar önemli olduğunu gösteren küçük bir örnektir.

Lobi konusu nereden çıktı demeyin

Aslında yıllardır “Zonguldak’ın neden bir lobisi yok” tarzında yazılar yazıyor, değerlendirmeler yapıyorduk.

Türkiye’de da bir çok ilin Türkiye’nin yönetildiği başkenti olan Ankara’da çok kuvvetli lobileri vardır. O lobiler sayesinde o iller büyük yatırımlar almışlardır.

Lobileri kuvvetli oldukları için yatırımların en büyüklerin almışlardır.

Ancak Zonguldak’ın lobisiz oluşu, sivil toplum kuruluşlarını bir araya gelemeyişi, Zonguldak’a hep negatif olarak yansıdı.

Dün Ankara Zonguldaklılar Derneği’nin yeni Başkanı Nuri Özbek ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldik. Sabah düzenlenen kahvaltıda 16 Haziran’da yapılan genel kurul sonrasında göreve gelen Nuri Özbek, Zonguldak’ta önemli ziyaretler gerçekleştirdi.

Vali Erdoğan Bektaş, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı’yı ziyaret ettiler, kendilerini tanıttılar.

Nuri Özbek düzenlediği basın toplantısında; bir zamanlar Türkiye Cumhuriyeti’nin göz bebeği olan ve bu yüzden ilk il yaptığı kentimiz acaba şimdi hangi durumda olduğuna dikkat çekerek, binlerce maden şehidi vermek pahasına ürettiği kömürle, demirle ve elektrikle genç cumhuriyetinin ağır sanayisini sırtlamış; Türkiye’nin dört bir tarafından gelen yüz binlerce insana ekmek kapısı olmuş bu kent şimdi üçe bölünerek küçüldüğünü, Ankara’dan haklarını alamadığı gibi hep hakkı yenmiş kısacası ekmek kapısı iken halkının ekmek bulmak için büyükşehirlerin varoşlarına sığındığı bir il haline geldiğini söyledi.

Bu duruma seyirci kalamayacaklarını belirten Nuri Özbek, “Zaman ilimizin Ankara’da hak ve menfaatlerini savunma zamanıdır. Bunun için ise güç birliği yapmamızdan başka çare yoktur. Bu da ancak lobi kurmakla mümkündür. Karar alma mekanizmaları Ankara’da olduğundan lobinin merkezi de tabii ki Ankara’da olmalıdır. Biz bu konuda tüm imkânlarımızla Zonguldaklıların emrindeyiz. Biz şuna inanıyoruz: Eğer gerek Zonguldak’taki, gerekse, özellikle Ankara ve İstanbul’daki dernekler bir araya gelirse; yani federasyonlar ve hatta konfederasyon oluşturulursa ve bu federasyona Zonguldak’taki tüm sivil toplum örgütleri, belediyeler, özel ve kamu kuruluşları destek verirlerse Zonguldak’ta sayın valimizin ve Ankara’da sayın milletvekillerimizin de önderliği ile kuvvetli bir lobi oluşturabiliriz.” diyerek Zonguldak kamuoyuna bir çağrıda bulundu aslında.

Bakalım Nuri Özbek’in bu çağrısına kulak verilip Zonguldak, Ankara ve İstanbul’daki dernekler bir araya gelebilecekler mi

Yoksa eskiden olduğu gibi yine herkes birbirini paçasından aşağıya çekmeye devam edecek mi

Bir elin nesi var iki elin sesi var misali

Daha güçlü bir Zonguldak için güç birliği yapmalıyız.

Güçlü bir lobi kurmalıyız

Herkes Zonguldak’ın ortak menfaati doğrultusunda bir araya gelebilmeli