Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerinde ısrarla durduğu ve her fırsatta vurguladığı bir konu var…

" Yerli ve Milli üretim "

Her alanda dışa bağımlılıktan kurtulmak, milli ekonomiye güç kazandırmak, kendi silahını, kendi otomobilini, kendi uçağını kendisi üreten bir ülke konumuna gelebilmek "yerli ve milli üretimi" elzem kılıyor.

Atatürk'ün sağlığında İstanbul Beşiktaş ve Kayseri'de uçak fabrikası bulunduğunu, bu fabrikalarda üretilen Türk malı uçakların, ABD, Almanya ve İngiltere'yi nasıl endişelendirdiğini düşünürsek eğer, o günkü zor ve kıt koşullarda uçak üretip dışarıya ihraç edebilen Türkiye'nin, bugünün koşullarında çok daha fazlasını yapabileceği aşikar…

Elbette, yerli ve milli uçak fabrikalarının neden kapatıldığını, bu fabrikaların kimleri nasıl rahatsız ettiğini tarihi gerçekler ışığında sorgulamak gerekir ama, şimdi artık geleceğe bakmak zamanı…

***

Sayın Valimizin, yerli ve milli üretimin çok önemli bir parçası olan "makine üretimi" konusundaki tespitleri doğrudur.

Sanayi üretimi "makine üretimi" demektir.

Zonguldak gibi, makine üretimine öncülük etmiş, bu konuda uzman kuruluşları ve yetişmiş insangücü bulunan bir ilin, bugün gelinen noktada aslına rucu edip, çağımızın teknolojik olanakları da kullanılarak, böyle bir ekonomik modele yönelmesi gerekiyor.

Bu konuda yine Sayın Valimizin öncülüğünde önemli girişimler başlatıldı. Zonguldak Maden Makineleri İmalatçıları Derneği bu amaçla kuruldu.

İşin içinde Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası var, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği var, konusunda uzmanlaşmış sanayi kuruluşları var.

AKKURT Madencilik gibi…

AKKURT Madencilik kendi işletmesinde kullandığı mekanik lavuar tesislerini kendi olanakları ile üretmeyi başaran bir firma…

Elbette bu iş "ha" deyince olmuyor…

AKKURT Madencilik, ARGE çalışmalarına büyük önem verip, önemli bir bütçe ayırıyor. Deneme-yanılma yöntemleri dahil pek çok yöntem kullanılarak sabırla mükemmele ulaşmaya çalışılıyor.

Hem madencilik, hem de maden makineleri konusunda güven veren örnek bir sanayi kuruluşu…

AKKURT Madencilik işletmecileri Sayın Alaattin Kurnaz ve Sayın Bahattin Kurnaz, büyük bir tevazu içinde bu şehrin endüstriyel gelişmesine katkıda bulunuyor.

***

Vali Bektaş, makine üretimi konusunda son derece dikkatli bir gözlemci…

Makine üretimi konusunda kamusal alanda faaliyet gösteren TTK Merkez Atölyesi ve ZESOB İşletmelerüstü Eğitim Merkezi'ni ziyaret ettikten sonra, özel sektörde makine üretiminin en önemli temsilcisi olan AKKURT Madencilik'i, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve Dernek Başkanı Murat Uzun ile birlikte ziyaret etmesini, bu işletmeye Sayın Vali'nin şahsında devletin de güven ve takdir duygularını ifade etmesi şeklinde değerlendirmek gerekiyor.

Ne mutlu bu şehr-i Zonguldak'ta taş üstüne taş koyana !..

Ne mutlu, üretimini ve ticaretini memleket faydasında buluşturanlara !..