Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen genelde televizyoncuların olduğu ve 66 il cemiyet başkanın yer aldığı programda ( 300 kişi ) kalabalık bir basın ordusu yer aldı.

Anadolu buluşmaları altında önemli bir etkinliğe ikinci defa imza atıldı.

Etkinliği Marmaris Belediyesi üstlenmişti.

Yerel basın çalıştayı gerçekleşti.

  1. da iyi oldu.

CHP üst düzey kadroları oradaydı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ise cumartesi programa katıldı.

Pazar günü basın toplantısı.

Çok da büyük katılımla gerçekleşti.

Kimler yoktu ki.

Herkes vardı.

Türkiye'nin en büyük gazeteciler örgütü TGF genel başkanı, yönetim kurulu, onur kurulu, ve il cemiyet başkanları ve televizyonlar ,muhabirler ve mesleğin sahada olanları oradaydı.

TGC yönetiminden gelen sekreter yer aldı.

Çağdaş gazeteciler Derneği başkanı ve yönetimi.

TGF Genel başkanı Karaca, çok önemli ve değerli konuşma yaptı.

Mesaj açık netti.

Herkesimi kapsıyordu.

Tüm partilere mesaj içeriyordu.

Yetkililere ve ilgililere yerel basına destek verilmesini ifade ediyordu.

İnternet yasasının bir an önce çıkması gerektiğini vurguluyordu.

Kısaca TGF Genel Başkanı Karaca’nın konuşmasından pasajlar verirsek, Başlangıç adına konuşursak,

’’Marmaris Yerel Medya Çalıştayı, . 2 gün sürdü.

Ççalıştay’da, konuşmacılar; medyadaki sorunlara değindi, çözüm önerileri getirildi.

Anadolu buluşması, Marmaris Belediyesi'nin ev sahipliğinde haftasonu gerçekleşti.

Çalıştaya, CHP'li Milletvekilleri ile Marmaris Belediye Başkanı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun başkan, genel sekreter ve temsilcileri katıldı. Çalıştaya, 66 ilden katılım gerçekleşti. İlgi yoğundu...İlk olarak kürsüye Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay geldi.Başkan Oktay'ın gündeminde orman yangınları vardı. Oktay; "Marmaris'in en büyük felaketi yangın. Tüm bu olumsuzluklara rağmen belediye olarak umudumuzu yitirmedik. Yaralarımızı sarmaya başladık." dedi.

Oktay, orman yangınlarından etkilenen bölgelerin gidişatı ile ilgili de konuştu. 'İmar' eleştirilerine, net yanıt verdi; "Yanan bölgelerimizde oradaki köylülerimizin yanında olduk çalışmalara başladık ama bir miktar daha zamana ihtiyacımız var.... Yanan ormanlık alanlarımızda hiçbir şekilde turizm ya da madenle ilgili farklı bir unsura müsaade etmeyeceğiz." ifadesini kullandı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca da, anadolu basınının çektiği zorluklara değindi.

KARACA"ANADOLU BASINI YOK OLUYOR"

Karaca'nın konuşması şöyle: "Ben Anadolu'dan başlayacağım. Anadolu'da 45 il dolaştım. Gördüğüm manzara şudur; anadolu basını bitiyor, anadolu basını yok oluyor. Bunu duyması gereken, bu sorunlara çözüm bulması gerek İletişim Daire Başkanlığı, adeta yok. Çağrımızı yaptık, defalarca randevular istedik, sadece bize değil; hiçbir meslek örgütüne randevu dahi vermediler. Basın kartları verilmiyor, 1 yılda alması gerekenlere 3 yılda teslim ediliyor. Anadolu yanıyor.

"RESMİ İLAN ALAN GAZETE SAYISI 1800'DEN 900'E DÜŞTÜ"

Son 6 yılda resmi ilan alan gazetelere baktığımızda 1800 olan gazete sayısı 900'lere düştü. 100 civarında uydu televizyonu 50'ye düştü. Bir kısmı internete döndü, bir kısmı ekranlarını kararttı. Anadolu'da kurumlar çok büyük. Burada sendika başkanlarımız da var. Hepiniz biliyorsunuz, şu an söyleyeceğim sizlere hiçbiriniz şaşırmayacaksınız. Anadolu'da şu an asgari ücret alan gazete sayısı yüzde 50 yoktur. Bunu iddia ediyorum.

"GAZETE SAHİBİ ÇARESİZ, TELEVİZYON SAHİBİ ÇARESİZ..."

Gazete sahibi çaresiz, televizyon sahibi çaresiz. Bir de internet furyası çıktı. Meslek dışında olup, 300-500 liraya alan satın alanlar, siyasetçiyi tehdit ediyor, Belediye Başkanı'nı tehdit ediyor. Bunun engellenmesi için TBMM'ye müracaat ettik. Teşekkür ederiz, CHP bu alanda soru önergeleri verdi. Bu taraftan bakıyoruz, internet yazısının çıkartılmaması için büyük çaba sarf ediliyor. İnanılır gibi değil. Anadoludan bakıyoruz; İletişim Dairesi Başkanı Fahrettin Altun, Anadolu basınına destek vermeli.

Yok saymamalı.Gazetelerin birer abonesi var, TV ve radyoların bayramlarda kamudan aldığı ilanlar var. Kamu tasarrufundan yerel basın çıkarılmalı.Yaygın basın çıkarılmalı..

"ANADOLU BASININI BİTİRMEYE, KÜÇÜLTMEYE, KENDİ EMİRLERİ ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Bugün bir satırla belediyelerin ve kurumların kafasını karıştırarak Anadolu medyasına ilan vermesini engelliyorsun. Anadolu basınının en önemli gelir kaynağını kesiyorsun. Anadolu basınını bitirmeye, küçültmeye, çalışıyorlar. Bugün burada birçok konuyu gündeme getirip tartışacağız.

Ben 3 ay içinde 45 ili gezerek birçok sorunu yüz yüze görüşerek tartıştım. Temenni ediyorum ki sorunlarımız bir an önce çözüme kavuşsun. Meslek örgütleri, kişisel hesapları bırakıp mutlaka ve mutlaka birlik beraberlik içinde olmalıdır. Hep birlikte illerimizde milletvekillerimizi de harekete geçirerek birlik beraberlik içerisinde bu sorunları çözmemiz lazım." Dedi.

Evet iki gün süren çalıştay’ da önemli raporlar hazırlandı.

Sonuç bildirgesinde ben de yer aldım.

Önemli katkı verdik.

Zonguldak olarak masamızda on ili vardı.

Bizim masanın raporu altta imzası olan bizler hazırladık.

Burada paylaşıyorum.

ANADOLU BULUŞMALARI RAPORU. MASA 28

1- İnternet medya yasasının bir an önce çıkarılması.İnternet sitelerinin yasal mevzuat olarak gazeteci vasfı taşımasının da sağlanması. Gazeteler ile gazete internet sitelerinin birleştirilmesi ve kurumsal internet sitelerinin de bu kapsamda değerlendirilmesi.

2- Basın çalışanlarının sendikal güvence altına daha ağır yük getirmeden alınması sağlanmalı.İşverende düşünülmeli. Sendikalı gazeteciler yerelde hiç yok, yaygında da çok düşük düzeyde. Bu konuda görev yapan gazete adı taşıyan sendikalar yetersiz kalıyor.

3- Basın kartı daha işlevsel hale getirilip avantajlarının artırılması.Sürekli basın kartı 20 yılda verilmesi sağlansın.

4- Basın çalışanlarının kullandığı ekipmanlardan ÖTV alınmaması.Bu konuda basın meslek kuruluşlarının gerekli kredi kolaylığı sağlaması.

5- Yazılı basın için kağıt, boya, baskı maliyetlerinin düşürülmesi için çözüm öneri bulunması. Günlük ve haftalık gazeteler için büyük mali yük olan kağıt ve kalıp alımı için destek verilmeli. Döviz ile alınan kağıt, kalıp ve boya için yerli üretim olanaklarının sağlanması.

6- İşsiz gazeteciler için fon oluşması.Belli bir süre desteklenmesi.

7- Yerel televizyonların uydu yayını yapabilmesi için uydu maliyetlerinin düşürülmesi ve her ilden en az bir uydu televizyonun yayında olması sağlanmalı.Televizyonların uydu fiyatlarının 1.5 MB.7250 dolar aylık, HD. Yayınlanması için 32 000 dolar aylık ödenmesi gerekiyor.

8- Yaygın televizyonlar ile yerel televizyonlar aynı fiyatı ödüyor. Bu konuda yerellere fiyat düşüşü sağlanmalı. TÜRKSAT yerel kanalları desteklemek amacı ile en ucuz olan 7250 dolar MPG4 önerdi. Ancak burada yaygın gibi seyredilme imkanı yoktur.

9- Gazetecilik için yeni bir telif yasası çıkarılmalı. Eser sahibinin foto muhabiri, kameraman olması. Eser kullanımın ilgili medya kuruluşun olması bu yasaya eklenmeli.

10- Gazeteciler cemiyeti illerde ki mesleki karar merci olmalı ve yetkilendirilerek desteklenmeli.

11- Gazetecilik ile ilgili mesai ve ücret sıkalası belirlenmeli. Çalışma şartları iyileştirilmeli.

12- Doğrudan temin ihale ile olmalı. Gazetelerde yayımlanmalı.

13- Yaygın televizyonlar ilaç, okul gibi reklamlar veriliyor. Yereller veremiyor ve cezalandırılıyor. Bu ayrım giderilmeli.

14- Yerel medya kamu kurum kuruluşlarına abone ve ilan ile desteklenmeli.Örneğin Valilik, İl özel idaresi,köylere hizmet götürme birliği, kamu eli ile üretim yapan sektörler.

15- Yerel medya’ya devlet desteği süspanse desteği sağlanabilir.Pandemi döneminde yerel medya hibe destek almayan tek sektör olduğunu söyleyelim.

16- Basın İlan Kurumu yüzde 15 komisyonu çok. Bu oran gözden geçirilmeli.

17- Gazete abonelerinin ve ilanlarının tasarruf genelgesinden çıkarılması.

18- Yerel basına kamu ilanlarının daha çok verilmesinin sağlanması.

19- Radyo ve televizyon için telif hakları ile ilgili hapis cezalarının kaldırılması.

20- İŞKUR yerel gazetelere istihdam desteği yapıyor.Dokuz aylık desteğin devamlılığının sağlanması.

21- Basın İlan Kurumu ( BİK) daha güçlendirilmeli. Alanı genişletilmeli. Yerel basına katkı artırılmalı. Gazetelerin kurumsallaşmasına destek verilmeli.BİK cezaları yerelde çok yüksek. Bu cezai yaptırım konusunun kabul edilebilir düzeyde olması gerekir.

22- Cumhurbaşkanlığı iletişim dairesi yerelde gazete ve gazetecilerle daha yakın diyalog içinde olmalı. CİM bölge müdürlüklerinin sayısı artırılmalı. Basın kartı rengi sarı olmalı.

23- Sosyal medyanın da kontrolsüz güç olması önlenmeli. Bilgi kirliliğine izin verilmemeli.

24- İletişim Fakülteleri sayısı çok. İletişim Fakültelerinde öğretim görevlisi olarak dersler gazeteciler tarafından verilmeli. Gazetecilerden yararlanılmalı. İletişim okuyan öğrencilerin sahayı tanımalarına yardımcı olunmalı. Bu konuda üniversitelerle , gazeteci örgütleri işbirliği sağlanmalı.

25- BİK tarafından gazeteci cemiyetlerine yapılan yardımın artırılması. Bugün için çok komik bir rakam seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bayramlarda çıkan cemiyet gazetelerine verilen ilanların BİK konumundan çıkarılmalı.

  1. Gazetecilere ülke geneli İllerde eğitim çalışması verilmeli. Bu konuda kamu ve gazeteciler örgütleri birlikte çalışmalı.İller arası gazetecilerinde kaynaşması sağlanmalı. DERYA AKBIYIK ZONGULDAK, ŞAHİN ÖZER ADANA/ CEYHAN ERCİHAN ÇAKMAK KIRIKALE , CEYHUN ÖZER ADANA, OSMAN ŞİŞKO TRABZON, BÜLENT ÖZYAZICI ESKİŞEHİR, NECMİ PİŞKİN NĞDE, FERİT TOPALOLU ŞANLIURFA, FERHAT ÖZER, ANKARA

Bizim masanın raporu bu şekilde hazırlanmıştı. Sonra süzgeçten geçti Kontrol edildi. Son şekli verildi otuz.sayısında masa vardı.

Masalar on kişilikti.

Yarında toplamda altı sayfasına müdahil olduğum sonuç bildirgesini değerlendireceğim.

Bugünlük nokta.

Yarın devam.