Merhamet ve şefkat bir kulun sahip olması gereken en güzel ve önemli hasletlerinden biridir. Merhamet denilen olgu insanı eşref-i mahluk seviyesine taşıyan bir hazinedir.Asr-ı saadetten günümüze kadar Allah Rasulü,ashab ve devamında birçok evliya  merhamet duygusunu bir tabirle ilmik hayat nazarına işlemiştir.

         Peki bir kul nasıl merhametli olur? Bunun cevabı gayet basittir.Eğer kul yaratıcının buyruklarına uyar ve bu yolda  peygamberini kendisine rehber edinirse amacına ulaşmış olur.Merhametin özü sevgidir.Yüreğinde sevgiye yer olmayanlar,karanlık iç dünyalarında kaybolur giderler.Merhamet konusunda bize en güzel örnek Allah Rasulüdür.O  ki tebliğ vazifesi için gittiği Taif kentinde taşlanarak geri çevrilmiş,yine de Rabbimize Cebrail vasıtasıyla :’’Onlar bilmiyorlar .’’demiştir. Kabenin önünde secdeye kapanmış iken sırtına yüklenen deve işkembesine karşılık kızı Fatıma annemize ‘’Onlar bilmiyorlar’’demiştir.

         Evet dostlar!Merhamet duygusu olmayan insan yıkık virane bir ev gibidir.Ve o yıkık virane ev sevgiye aç olarak  mahkumdur.