Muadil; kökeni Arapça, sözlük anlamı “ eşdeğer, eşit, denk” olan kelime . Yani bu kelimeyi duyan bir Arap aptal aptal yüzünüze bakmamalı. Kitap okumaktan nefret eden milletimiz bile bu kelimenin anlamını iyi bilir. Ne zaman doktor bir reçete yazsa zaten eczaneye gittiğinizde size söylenen iki üç sözden biri “ muadil” dir. Sağlık sistemimiz bize doktorun yazdığını değil, ücreti en düşük olan ancak diğer ilaçla eşdeğer olan ve elbette yerli olanı veriyor. 

  Bizler millet olarak ucuz ama etken maddesi diğer pahalı ve/veya ithal olanla aynı olan ilaçları kullanmaya alışmışız da alışmayanlar da var. 

 Mersin Tarsus’ta Suriyeli bir sığınmacı doktorun yazdığı reçetedeki ilaçları almak için nöbetçi eczaneye gidiyor. Eczane personeli bir genç “reçetedeki değil onun muadili olan ilacı” veriyor. Bizim yiğit Suriyeli hemen gidip mahalleden ekibi toplayıp aynı eczaneye gelip ortalığı savaş alanına çeviriyor. Kulağı kesilen ve durumu ağır olan bir eczane personeli haricinde 3 eczane çalışanı da yaralanıyor. 

Elbette Tarsus Emniyet güçleri derhal 3 Suriyeli saldırganı yakalıyor. Sosyal medyada ve haberlerde çıkan görüntülerde aslında saldırganların daha kalabalık geldikleri görülüyor. Yakalanan 3 kişi hakkında ne karar verilir bilemiyorum ama bu tip olayların bir daha olmayacağını söylemek fazla iyimserlik olur. Anlamadığım ülkelerinde savaş var diye kaçıp ülkemize sığınan bu yiğit Arapların aynı cevvalliği kendi ülkelerinde niye gösterip savaşmadıkları ! Arkadaş; bu kadar kavgaya meraklı, hakkını aramaya bu kadar heveslisinde ne fışkı yemeye ülkeni terk edip kaçarsın. Kalıp ülkenin geleceği için savaşsan daha erdemli bir davranış sergilemiş olmaz mıydın? 

  Şimdi o eczane çalışanlarına ceza gelir diye korkmuyorum değil hani …. Bu arada bu yiğit Arap gençler için “Cuma hutbelerinde” MUHACİR falan deniyor( onlara bakanlara da ENSAR) . İslam’da en önemli kavramlardan biri CİHATTIR. Eli silah tutan, yaşı müsait olan erkekler için tek bir yol vardır eğer ülkelerinde bir savaş durumu varsa, Allah için CİHAT ETMEK. Kadınlar, yaşlılar, çocuklar ve yatalak olanlar için ancak başka ülkeye sığınmak söz konusu olabilir. Evet böyle bir durumda o savaş bölgesinden gelen yaşlılara, kadınlara, çocuklara/bebeklere ve hasta olanlara bakmak yalnızca Müslümanların değil tüm insanlığın öncelikli GÖREVİDİR. Ama az önce yazdığım gruptakiler için geçerlidir bu anlattıklarım. Diğerleri ülkelerinde kalıp savaşmak zorundadır. Eğer Allahın gönderdiği kitaba İMAN ediyorlarsa. 

 Konuyla ilgili Nisa suresi 75. ayet, “ kimlerin cihat edemeyeceğini anlatan ayet” ! Enfal suresi 15/16. ayetler “ cihat etmek zorunda kalındığında kaçanların akıbetini “ anlatan ayetler. Tevbe suresi 16. ayet “ zorunlu olduğunda cihadın bir sınav olduğunu” anlatan ayet. Ve konuyla ilgili zirve ayet yine Tevbe suresinin 24. ayetidir. Aslında tüm ayetleri burada yazabilirdim ama en azından akıllı telefonlarınızdan veya bilgisayarlarınızdan arayıp bir kere olsun okumanızı isterim. Tek bir ayet okuyarak konuyu anlayıp kavramak tabii ki mümkün değil. Ama ülkelerinde kalıp zalim hükümdara karşı Allah için cihat etmeyen bu kaçakların Muhacir, onlara bakanların da Ensar olduğunu savunanlar lütfen bir kez daha düşünsünler. ALLAH’IN ayetlerine karşı gelmekten korkmuyor musunuz?