-ÖZEL HABER-

Bakım yapılmayan Çeliğin yavaş yavaş direncini kaybettiğini, Paslı bölgelerde kırılmalar ve dökülmeler olduğunu ve Fevkani köprüsünde de bu kırılmalar dökülmeler dükkanların boşaltılmasıyla ortaya daha net çıktığını belirten İsmail Haktan Yılmaz, "Fevkani Köprüsünde Taşıyıcı ve güçlendirici plakalar zarar görmüş ve görevini artık yerine getiremez hale gelmiştir" dedi.

Fevkani köprüsü'ne yıllardır bakım yapılmadığına dikkat çeken Metalurji ve Malzeme Mühendisi İsmail Haktan Yılmaz, şunları söyledi:

''CEVAP KESİNLİKLE YIKILMALIYDI OLACAK''

Zonguldak gündemini meşgul eden Fevkani Köprüsü gerçekten yıkılmalı mıydı?
Cevap kesinlikle yıkılmalıydı olacaktır.
Çelik, Demir elementiyle genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşimlerinden meydana gelen alaşımlardır. Çelikler, demire göre daha sert ve hafiftirler. Daha dayanıklı malzemelerdir. Ancak bu demek değildir ki biz çelik malzemeden birşeyler yapalım yıllarca kullanalım.

''BAKIM YAPILMAYAN ÇELİK DİRENCİNİ KAYBEDER''

Normal bir çeliğin ömrü normal şartlarda 40-50 yıldır. Süreler değişebilir tabi ki.Bu süreleri uzatmak aslında bizim elimizdedir, nasıl ki herşeye bakım yapıyorsak çeliklere de bakım yapmamız gerekir. Bakım yapılmış bir çelik 100 yıl 120 yıl bile dayanabilir. 
Çelik dendiğinde insanımızda şöyle bir algı oluşuyor. Çelik sağlamdır, bişey olmaz diye. Aslında öyle değil. Normal çeliğin içerisinde ki demir elementi havada ki oksijenle tepkimeye girerek korozyon (pas) oluşturur. Korozyona sebep olan en büyük faktörler deniz suyu ve havadır.
Yüzeyde oluşan bu korozyon aktiftir daha fazla korozyon oluşmasına olanak sağlar.

Çelik yavaş yavaş direncini kaybeder. Paslı bölgelerde kırılmalar ve dökülmeler olur. Fevkani köprüsünde de bu kırılmalar dökülmeler dükkanların boşaltılmasıyla ortaya daha net çıkmıştır. Taşıyıcı ve güçlendirici plakalar zarar görmüş görevini artık yerine getiremez hale gelmişlerdir.

''BOĞAZ KÖPRÜSÜNÜN BİLE ÇELİK HALATLARI RUTİN OLARAK DEĞİŞTİRİLİRKEN''

Boğaz Köprüsünün bile çelik halatları rutin olarak yenilenmektedir ki bizim Fevkani’ye doğru düzgün bakım yapılmadı bile.
Onlarca aracında üstünden geçtiği onlarca arabanın da üzerinde park ettiğini sürekli üzerinde yenilediğimiz asfaltın ağırlığını da  düşünürsek onlarca ağırlığı kaldıramayıp birgün kırılacaktı, ki bazı bölgelerde kırılmalar ve ayrılmalar meydana geldiğini görmekteyiz

''YIKILARAK FACİA ÖNLENMİŞ OLACAK''

Bir facianın önlenmiş olduğunu düşünüyorum. Tüm Zonguldak Halkına Hayırlı Uğurlu olsun"

Kaynak: Ercan Demir