İnsanlar hayatları boyunca kararlar alırlar ama bu kararların çoğunu uygulamazlar. Sağlıklı yaşamaya karar verirler. Pazartesi günü spora, diyete başlarlar. Genellikle Çarşamba günü bırakırlar. 

2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre yılın başında alınan kararlar, yılın başka bir zamanında alınan kararlara göre 10 kat daha fazla uygulanıyor. Bu yüzden kendimiz için yeni kararlar almanın tam zamanı. Bu kararlar bizi besleyecek büyütecek kararlar olmalı. Daha iyi bir versiyonumuza dönüşmek için nasıl kararlar alabileceğini 35 maddede topladım.

1-Ölmeden önce en çok pişman olacağınız şeyleri düşünün. Bugün geri kalan hayatınızın en genç günü ve önümüzdeki senede en genç yılı. Enerjinizi gerçekten yapmak istediğiniz şeylere harcayın. Kim bilir belki de 2020 son senenizdir.

2-Haklı olmakla, kazanmak arasında kalırsanız, kazanmayı seçin. Uğraşmayın kimseyle, kimseye kendinizi kanıtlamak zorunda değilsiniz. “Hee hee sen haklısın” deyin geçin.

3-Yalnızsanız yalnız kalmayın. Birileriyle buluşun, buluşmaya çalışın. İlk adımı atmaktan korkmayın. Reddedilmekten korkmayın. Korkuyorsanız kendinizi aşmak üzeresiniz, sakın geri adım atmayın. Ben çok reddedildim.  Hiç bir şey olmuyor. İlerde pişmanlık duyacaksanız, yaptığınız şeyler için pişmanlık duyun, yapmadığınız şeyler için değil. İlk buluşmayı yaptığınızda karşı taraftan büyük bir hata görmedikçe, ikinci buluşmayı da gidin. Çünkü ilk buluşmada insanlar heyecandan saçmalayabilir, kendini ifade edemeyebilir.

4-Sosyal olun. İyi bir arkadaş ortamınız yoksa arkadaş edinmeye çalışın. Arkadaşlarınızla toplanın, çocuklaşın ve eğlenin.

5-Okuyun, bilginizi arttırın, hayata bakış açınızı zenginleştirin, geliştirin kendinizi. Okuma alışkanlığınız yoksa,  kazanmak için belirli kurallar koyabilir rutine bağlayabilirsiniz. Hafta da 1 kitap bitirin mesela, o kadar vaktiniz yoksa ayda bir kitap bitirin. Bu kadar da vakit ayıramıyorsanız, bari üç ayda bir kitap bitirin. Artık bu kadar da vaktiniz yoksa, NASA’da falan çalışıyorsunuzdur. NASA’da çalışıyorsanız zaten yazımı okumuyorsunuzdur. Sıkıntı yok. Malum ülkece okumuyoruz. Bende okumuyorum. Geçen seneki rutinim haftada birdi. Güç bela yirmi-yirmi beş hafta devam ettirdikten sonra bozuldu. O yüzden bu sene hedefi küçülttüm. Bu seneki rutinim iki haftada bir kitap. Bu arada bebeklerinize de okuma alışkanlığı kazandırmayı unutmayın.

6-Akılcı, bilimsel ve gerçekçi düşünün. Sorunlarınızı ancak böyle çözebilirsiniz. Astroloji, kahve falı ve tarot marot gibi şeylerden medet ummayın.

7-Sizi çocukken tanıyan arkadaşlarınızla toplanın arada sırada, bazen nerden geldiğinizi hatırlamak ve güzel günleri yad etmek gerekir. Biz çocukken her mevsim yazdı.

8-Sezar’ın hakkı, Sezar’a. Adaletli olun. Adalet hepimize bir gün lazım olur.

9-Hayır demeyi unutmayın. Önce başkalarına, sonra kendinize sonra da vaktinizi çalan uyaranlara hayır demeyi öğrenin ve bebeklerinize de öğretin.

10-Problemlerinizi diyalogla çözün. Çözemiyorsanız,  çözmek için tüm bilimsel teknikleri kullanın. Hala çözülmüyor ise dayak atmaktan çekinmeyin. Dayak cennetten çıkmadır.

11-İkinci kez buluşun, üçüncü kez, dördüncü kez… Buluşun. Hep buluşun.  Ona saygı ve değerle yaklaşın. Her zaman doğruyu söyleyin.

12-Bir şeyleri az buçuk iyi yapmayı öğrenin. Sevin, araştırın, deneyin, tekrarlayın ve bakın. Akınızı yapacak bir şey gelmiyorsa bir müzik aleti çalmayı öğrenebilirsiniz.

13-Merak edin, araştırın. Çok iyi bildiğinizi sandığınız  şeyler belki de  yanlıştır.  Bazen tüm dünyaca kötü olarak bilinen ve lanetlenen bir prenses,  masum olabilir.

14-Özgüvenli çocuklar yetiştirin. Özgüvenin büyük bölümü bebeklik ve çocukluk döneminde oluştuğu için burada anne ve babalara  büyük görevler düşüyor. Bebeklerinize ve çocuklarınıza saygılı olun. Onları dinleyin, düşüncelerine değer verin. Kendilerini değersiz hissettirecek aşağılayıcı kelimeler kullanmayın, dayak atmayın. Birey olduklarını ve bir şeyleri başarabileceklerini öğretin. Aksi durumda bu yaptıklarınız çocuğun içinde birikir birikir ve ilerleyen zamanlarında içinden çıkamayacağı sorunlara dönüşür. Özgüveni sağlam bir çocuğun önünde hiçbir şey duramaz.

15-Yeniden doğun. İnsanlar güneşe, yağmura ve soğuğa maruz kalmadan yeniden doğamazlar. Biliyorum zor ama başınızda sıkıntılar varsa  “Neden bunca insan arasından ben? Bir hata yaptım da bu bir ceza mı?” diye sormayın, düşünmeyin.  Belki de sadece yeniden doğmanız gerekiyordur.

16- Sizi, anneniz gibi her düştüğünüzde kaldırabilecek,  bıkmadan, usanmadan, karşılıksız sevgi verebilecek, her zaman şefkat ve merhametle yaklaşabilecek insanları katın hayatınıza.

17- Ne kadar uğraşsanız da bazen olmaz. Yapacak bir şey yoktur. Kader denen bir şey vardır. Tüm evren birleşip gerçekleşmesi için ona hizmet eder.

18-Bakış açınızı değiştirin. Hiçbir şey göründüğü gibi değildir derler ama aslında her şey göründüğü gibidir. Bu sadece görebilmenizle alakalıdır.

19-Milyon dolarlık tabloların neden milyon dolarlar ettiğini anlamaya çalışmayın. Hepsi beş para etmez.

20-Pes etmesini, vazgeçmesini bilin. Yapamıyorsanız vazgeçin. Olmuyorsa vazgeçin. Yürümüyorsa vazgeçin… Başladığınız işi bitirmek zorunda değilsiniz. Gayet normal bir durum, buna hakkınız var ama keyif almaktan vazgeçmeyin. Neslican Tay vazgeçmemişken, bana kimse vazgeçmekten bahsetmesin.

21-Ertelemeyin. Hiçbir şeyi ertelemeyin. İlla da bir şey erteleyeceksiniz. Ertelemeyi erteleyin.

22-Seçimler yapıyoruz, kararlar veriyoruz. Bazen incir çekirdeğini doldurmayacak sebepler için büyük savaşlara girip büyük kayıplar veriyoruz.  Aslında farkında olmadan bir sürü Pirus Zaferi yaşıyoruz. Bazen “Ne pahasına olursa olsun yapacağım.” Dediğimiz şeylerin içi boş olabilir. Dikkat edin.

23-Bazen soruna müdahale etmemek, akışına bırakmak ve onunla yaşamayı öğrenmek daha iyi bir çözüm yöntemi olabilir.

24-Pazartesi sendromuna kapılmayın. Pazartesi sendromu diye bir sendrom yoktur. Nefis sendromu vardır. En iyisi şikayet etmemek ve şükretmek. Kim bilir belki de Pazartesi sendromuna girebilmek isteyen bir sürü insan vardır.

25-Otuz yaş sendromuna kapılmayın. Otuzlu yaşlar gençlik ile olgunluk arasındaki en güzel yaşlar olması bakımından erkeklerin en karizma, en verimli ve kadınların da en güzel, en anlayışlı olduğu yaşlardır.

26-Yalnız kalın. Her insanın zaman zaman yalnız kalmaya ve kendini dinlemeye de ihtiyacı vardır. Zaman zaman yalnız kalın ve başkalarının da yalnız kalmasına müsaade edin.

27-Mevcut arkadaşlarınıza da dostlarınıza da sahip çıkın. Her ay kendinize yeni bir arkadaş edinin ve başkalarının da birbirleriyle arkadaş olmalarına olanak sağlayın.

28-Küfür kullanmayı desteklemeyin ama topyekünde karşı olmayın. Azı karar, çoğu zarar. Hiç kullanmayana da saygılar, hörmetler…

29-Araf da kalmayın. Çünkü biz birazda seçmediklerimiziz.

30-İnsanın yürür takımını kırması hiç hoş bir şey değil. Kıracağınız zaman mümkünse elinizi, kolunuzu, kaburganızı falan kırın. Bacağınızı kırmayın.

31-“Çocukluğumdan beri en büyük hayalim Fenerbahçe’ye başkan olmaktı” diyen biri kötü olamaz. Bizim bu adama (Ali KOÇ) destek olmamız gerekir. 

32-Her akşam oturup ailece dört saat dizi izlemeyin. O dört saatte kendinize, bebeklerinize, çocuklarınıza bir şeyler katmaya çalışın.

33-Bazen kendini Joker gibi hissedebilirsin. Sen yine de kimsenin ve hayatın seni umursamazlığına kapılma.Belki bir gün güzel bir şey olur.

34-Bilinçli tüketici olun. İhtiyacınız olmayan şeyleri almayın. Kapitalizmin tuzaklarına düşmeyin. Unutmayın ki indirim, mindirim yok. Bindirim var.

35-Şans gözü pek olanın yanındadır. Şans, cesaretli ve atılganlara güler yüz gösterir. Şans her zaman kovalayanların, zorlayanların, deneyenlerin ve pes etmeyenlerin yanındadır. Şansızı deneyin, Metin Hara’nın Adriana Lima’yı ayarlayabildiği bir dünyada herkesin herkesi ayarlayabilmesi mümkündür.

Bazen hayatınızda olan şeyleri kontrol etmeniz mümkün değildir. Depremler, sel felaketleri, sağlık sorunları, ölüm… Ama elimizden gelen güzel şeylerde vardır. Affetmek gibi, ikinci şanslar, yeni başlangıçlar. Çünkü dünyayı ayakta tutan ve yaşanılır hale getiren tek şey var; o da sevgi. Sevgi umut verir. Yeni yıl için bir umut. Yılbaşı gecesi size umut versin.

Beraberce 2018’den sonra 2019’da bitirdik ama ben daha yeni başlıyorum. 2020’de görüşmek üzere.

Mutlu Yıllar…

Sevdiğim söz: “Güzel olan yaşadığımızdır, bir gün öleceğimiz değil.” – Kelebeğin Rüyası filminden

Tavsiye Kitap: Olasılıksız – Adam Fawer

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki e-mail adresine yazabilirsiniz. Diğer görüş ve önerileriniz için de yazabilirsiniz.

e-mail: [email protected]