TÜİK ( Türkiye İstatistik Kurumu) üşenmemiş bir çalışma yapmış. Hangi şehirler en mutlu hangi şehirler mutsuz diye …

   Zaman zaman TÜİK verilerinde, özellikle enflasyonla ilgili rakamlarda şok edici sonuçları görüyoruz ama ülkede zam oranlarına etki etmeyecek bu tip sosyal konularda yanlış yaptığına pek şahit olmadık. 

  Sosyal bir varlık olan “ insan”; hayatta yalnızca “ barınma, açlığını giderme “ gibi temel ihtiyaçlar için yaşamıyor. 

 Güzel bir çevrede yaşamak. Gördüğü eğitimle ilgili bir işte çalışmak.  

Sosyalleşme imkanı olan bir ortama sahip olmak. 

Çocuklarının da geleceği için yemyeşil bir doğaya yakın olmak.

İyi bir geliri olmak ve gelecek kaygısı yaşamamak. 

Kültürel anlamda;  tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı düzeyde bir yerde olabilmek. 

Spor, sanat ve benzeri konularda;  boş vakitlerini en doğru geçirebileceği tesislerin olduğu yerleşim bölgesinde olmak. 

 Güvenli bir kentte yaşamak. 

  Seçkin bir muhitte, düzeyli komşularla birlikte ikamet etmek. 

Aslında listeyi uzatmak mümkün. Ancak her yeni bir ek madde bizi olduğumuz çevreden daha uzağa götürür. Zira tüm bunların bir arada olduğu bir yerde olmak ve orada yaşayan şanslı kişilerden olmamız her zaman mümkün olmayabilir. 

  TÜİK mutsuz/mutlu kentler çalışmasını tamamlayınca kamuoyuyla paylaşmış. Ülkemizde en mutlu il tahminlerin aksine küçük bir kentimiz olan SİNOP. En mutsuz kent ise TUNCELİ. 

  Ülkemizin metropol şehirleri olan İstanbul, Ankara ve İzmir en mutlu ilk 49 il arasında bulunmuyor. Ülke nüfusunun yaklaşık üçte birinin yaşadığı 3 büyük şehirde mutsuz yığınlar yaşıyor. Biraz iş kaygısı yüzünden biraz eğitim olanakları sebebiyle tercih edilmelerinden başka cazip tarafları yok gibi. 

  Batı Karadeniz’in en güzel kentlerinden biri olan Zonguldak 81 il içinde 76. sırada ! İnanılır gibi değil. Son sıraları paylaştığı diğer illerin tamamı Güney Doğu’daki kentler. Aralarında batı bölgelerinden yalnızca Zonguldak var. Karabük dahi 63. sırada. 

  Zonguldak özelinde niye “mutsuz kentler” arasındayız sorusu öncelikle biz yerel medyada sorulmalı. Sırasıyla siyasetçiler, yerel idareciler ve bürokratlar hatta sivil toplum kuruluşları, sendikalar, Amelebirliği kurumu ve esnaf odaları bu sorunun yanıtı bulmak için zaman harcamalı. 

  Batı bölgelerinde neden en mutsuz kentler arasına yalnızca ZONGULDAK giriyor? 

  Oysa güzel bir çevreye ve doğaya sahip küçük bir kentiz. Öyle kalabalık ve büyük bir şehir değiliz. Herhangi bir mahallede genelde birbirini tanıyan insanların yaşadığı eski dönem kentler havasına sahip özelliğimiz hala var. 

  Peki ZONGULDAK niye mutsuz?