Kısaca EYT deniliyor
Açılımı ise:
Emeklilikte Yaşa Takılanlar
Emeklilikte yaşa takılanlar günümüzde o kadar çok ki
Yıllarca çalışmış ve istenen prim gün sayısını tamamlamışsın, emekli olmaya hak kazanmışsın derken, önüne bir de yaş engeli çıkartılıyor.
Pandemi öncesinde de de EYT’lilerin çilesi vardı, pandemi sonrasında da EYT’lilerin çilesi artarak devam ediyor.
Özellikle pandemi süresinde özel sektörde çalışıp ta işsiz kalan EYT’liler şimdi evine rızkını götürmekten aciz duruma düştüler.
Özel sektörde pandemi öncesinde en azından çalışarak işlerine devam ederek evlerinin, ailelerini rızıklarını karşılayabiliyorlardı ama şimdi o imkanlardan da mahrum kaldılar.
Zonguldak’ta binlerce EYT mağdurundan biri olan Mahmut Okumuş’un açıklamaların eminim hepiniz okumuşsunuzdur. EYT’lilerin bazılarının olumsuz algı oluşturmak adına dediği gibi erken emeklilik olmadığını ifade etti. Kendilerine verilmiş olan 25 yılık prim iş günü sayısını hatırlattı.


Ancak;

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirilmişti. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

Yani buna göre EYT’liler hayal görüyor

EYT konusunda en son açıklama ise bildiğim kadarıyla 5 Şubat 2020 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’tan gelmişti.

Bakan Selçuk bu açıklamasında özetle, emekliliğin "Yaşlılık aylığı" olduğunu dünyanın hiçbir yerinde 48 yaşındakilerin yaşlı sayılmadığını kaydetti. Emeklilik konusunda reform çalışmasının olduğunu ve bunun uzun soluklu olacağını Bakan Selçuk söyledi. Emeklilikte Yaşı Tutmayanlar demeyi tercih ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor” diyerek yukarıda bahsettiğim maddeyi hatırlattı.


EYT’DE KADEMELİ ÇÖZÜM OLABİLİR
Mademki ortalama yaş 48 olması sebebiyle emekli edilmiyorlar
O zaman 55 ve üstü olan EYT mağdurları en azından emekli edilirlerse sorun kısmen çözüm bulmuş olmaz mı 

Pandemi döneminde ekonomik anlamda yaşanan sıkıntılar olabilir bu anlayışla karşılanabilir ancak bu sorun artık bir şekilde çözülmeli.
Zaten EYT’lilerin çok büyük bir çoğunluğu özel sektörde çalışan ve primleri de asgari ücretten ödeyen kişiler ve dolayısıyla emekli olduklarında alacakları maaşta asgari ücretin çok çok altında olacağı için devlete bu kadar yük getireceğine inanmıyorum.