Eğitim aslında plandır. Programdır. Yalnızca “ muasır medeniyeti yakalamak için değil ülkendeki asıl ihtiyacın ne ise onun eksikliğini gidermektir”. 

  Örneğin ülkende on kişiye bir imam ama dört bin kişiye 1 doktor düşüyorsa senin ihtiyacın “doktor” dur. 

  Acil kapısında insanlar ölmesin diye , Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde 2 ay sonrasına sıra verilmesin diye “ diş tabibi “ yetiştirmektir. Varsın bir camide “ vaiz eksik olsun”, kimse ölmez …. Ama dişin rahatsızsa ölmekten beter olursun …

  Hayat ta biraz  sayılardan ibaret değil midir? Güneş Dünya’ya milyonda 1 acı daha yakın olsa sıcaktan yanarız, 1 acı daha uzak olsa soğuktan donarız. Kainatı yaratan bile sayıların önemine vurgu yapmış ama biz hala gösterişli kaç camimiz var diye anket yapıyoruz. 

  Mühendislik önemlidir. Kaliteli eğitim almış, yeni teknikleri bilen genç pırıl pırıl mühendislerimiz olmalı. Zemin mekaniği, jeoloji …. gibi dersler / bölümler iş olsun diye yoktur. Örneğin bir yere “tren yolu mu döşenecek” …. O iş mühendislik işidir.  Mesela “ yumuşak dolgu üzerine RAY DÖŞENMEZ” , ben bile biliyorum. 

  Zira yağmur yağar, fazla bir kar yağar ve erime başlayınca o yerdeki toprak ( eğer önünde onu tutacak bir engel yoksa) bulunduğu zeminden ayrılır. Bunu taşeronda çalışan amele bilmek zorunda değildir. bilmesi de gerekmez. O işin bir mühendisi, jeoloji mühendisi ve zemin mekaniği konusunda uzman isimleri olması zorundadır. 

  Günümüzde neredeyse herkesin ehliyeti var. Herhangi bir iş ilanında “ehliyet sahibi” olmanın tek yeterli kriter olduğunu gören duyan var mı? Bir çok özelliğin olacak ve yanında ehliyette olsun denecektir. Mesleğin ne “ şoför” …. Ee  herkes şoför, ne olacak şimdi? Deneyimi falan konuşmuyoruz bile ….

  Herkes limon satsın desen pazarda alışveriş için gezenden çok limon satan bulursun. Limon üretelim diyeceksin ! Hem iç pazara hem ülke dışına kaliteli, ederi yüksek, albenisi olan ürün yetiştireceksin. Gönderdikten 1 hafta sonra ürünlerin geri gönderilmeyecek. Nasılsa satılmayanı bizim millet yiyor, dert yok dersen … o başka ! 

  Önce neye ihtiyacın var onu belirleyeceksin. Ülkende imam yoksa imam yetiştirecek, ziraat mühendisin yoksa ziraat mühendisi yetiştireceksin. 

  Unutma “ hayat yalnızca sayılardan ibaret değildir” .