ÖFKE KONTROLÜ

Sevgili Okuyucular, bugün sizlere yeni bir arkadaştan bahsedeceğim. Öfke, hepinizin tanıdığı ve bazı zamanlarda samimi bile olduğu bir arkadaş. Kötü arkadaşlardan olur kendileri, her an sizi rezil edebilecek yerlere kadar getirebilir. En olmadı başınıza iş açar, kendinize ve çevrenizdekilere zarar verebilir. Hayatımda asla yapmam dediğiniz şeyleri bile yaptırabilir. İnanan pek tasvip edilmeyecek türden arkadaştır öfke; kontrol altında tutmak ve ona yenik düşmemek lazım. 

Öfke kontrolü ise ciddi anlamda insan hayatı için mutlak şeylerden biridir. Önemini bilmek ve gerekliliklerini yerine getirmek gerekir. Öfkeyi iyi idare etmek gerekir. Yoksa insan hayatında fizyolojik, düşünsel ve davranışsal problemlere yol açabilir. Biraz detaya inmek gerekirse; 

Fizyolojik Problemler: Baş ağrısından tutun mide ağrısına, sinir rahatsızlıklarından tutun nabız ve kan şekeri ile problemlere kadar sıkıntılar yaşatabilir. Bu işin uzmanları daha doğru ve detaylı bilir; ben anca okuduklarımdan çıkarım yaparak bunları sizlerle paylaşıyorum.

Düşünsel ( Zihinsel ) Problemler: Unutkanlık, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği ve dikkatsizlik gibi problemlerle karşılaşılabilir.

Davranışsal Problemler: Alkol, sigara, zararlı alışkanlıklar, bağımlılık, acelecilik, huzursuzluk, ilaç kullanımı gibi problemlere yol açabilir.

Anlayacağınız Sevgili Okuyucular, öfke insanın kendisine de zarar verebilir çevresindekilere de. Hem de öyle basit bir zarardan bahsetmediğimi sizlerde fark etmişsinizdir. Öfke insanı şiddete de yöneltir. Öfkenin şiddetinin fazlalığı veya azlığı arasından gösterilecek reaksiyonlar değişkenlik gösterebilir. Öfkenizi bir iki tık bile kontrol altına alıp öfkenin şiddetini azaltmanızın bile faydasını görebilirsiniz. 

Bu konuya bir örnek vererek kapatmak istiyorum. Dünyaya adını duyurmuş dünyaca ünlü bir takıma transfer olan ve bir dönem Türkiye’nin geleceği ve milli takımımızın kaptanlığını yapmış bir futbolcu öfkesini kontrol edememesi ile yaşadığı olaylarla futbolun dışındaki konularla gündeme gelmektedir. Bir dönem zirvelerde olan milli gururumuz hakkında yazılanlar, çizilenler ortada; mutlaka hepiniz görmüşsünüzdür. Kolay bir durum değil ama öfke az önce dediğim gibi asla yapmayacağım dediğiniz şeyleri bile bazen yaptırabiliyor. Öfkenin de nedenleri vardır mutlaka direkt olarak şahsa yüklenmemek de gerekir. Bunun çevresel etkenlerinden tutun yaşanılan hayata kadar her şeyin etkisi olabilir. Velhasılıkelam Sevgili okuyucular öfke denilen arkadaşla mesafenizi koruyun ve çok çok zorunda kalmadıkça muhatap olmayın derim ben.

**

15 Ekim 1927 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Paşa Cumhuriyet Halk Partisi kurultayında “ Büyük Nutuk” u okumaya başlayıp 6 günde bitirmiş. Bugün 91. Yıl dönümü;  bu kadar zaman geçmiş. Mustafa Kemal’in memleketi emanet ettiği gençlik hala NUTUK’u okumadıysa bir şey demek istemiyorum. Daha önceleri de yazdım buradan herkese seslendim “ Okumak Lazım” diye, hatırlarsınız herhalde? Okumaya Nutuk’la başlayın Sevgili Genç Kardeşlerim, Emsallerim. Okuyup anlayalım; bakın bakalım sonra fikirlerinizde nelerin değiştiğini, nelerin perçinleştiğini görelim. Hadi görüşmek üzere.