Arkadaşın kırtasiye dükkanında takıldığım zamanlarda gelen öğrencilerle/ müşterilerle zaman zaman kısa sohbetler yapıyorum. Son yıllarda proje okullar adı altında yapılan çalışmaların aslında öğrenim çağındaki çocuklarımızın kapasitelerini ortaya çıkaracak bir çalışma olmadığını bizzat gözlemliyorum. Gözlerinden ateş gibi enerji çıkan bu 21.yüzyıl çocuklarını hiç tanımadıklarını ve asla anlamadıklarını düşünüyorum. 1960 model araç motoruyla son model bir yarış otosunu dizayn etmeye çalışmaları gibi geliyor.

  Klasik sorudur, bir öğrenci gördüğünüzde hemen sorarsınız, ne okumak istiyorsun/hangi bölüme gitmeyi düşünüyorsun?

   Gen mühendisliği ve biyoteknoloji

   Bilgisayar mühendisliği

   Elektrik-elektronik mühendisliği

   Mekatronik mühendisliği

   Nükleer tıp teknikleri gibi bir çok alanda okumak isteyen öğrenciyle karşılaştım. 

Yurdumun güzel evlatları pırıl pırıl bir gelecek istiyor. Dahası bu gençlik o geleceği hak ediyor. Peki ya bu eğitim işini yönlendirenler bu gelecekle ilgili olayın neresindeler? 

  Şimdi bu kadar eğitimi öven bir girişten sonra yazımın başlığı çelişmedi mi? 

 Nasıl derim “evlat okuyup ta ne olacaksın?”

Örneğin geliri iyidir, iş garantisi vardır “imam ol”. Hem fazla bir eğitim dönemi de yoktur. Bitir proje İmam hatip lisesini, ver elini memuriyet …Vallahi, doktor kadar maaş aldıklarını geçenlerde gazetelerde okudum. İmrenmedim dersem yalan olur. 

  Muhtar ol mesela, maaşı düşüktür ama havası da itibarı da yüksektir. Kesinlikle yüksek eğitim gerektirmeyen bir daldır. Hem şanslı olanlar “ücretsiz Dünya seyahatine falan da gidiyorlar”. Silah taşıma hakları da var. Muhtarlık bölgelerinde “belediye başkanına bir telefon kadar yakındırlar”. 

  Siyasetçi olun mesela. O da meslek mi diye sormayın! Eğer meslek olmasaydı, milletvekilliğinden emekli olmak diye bir şey olur muydu? Siz hiç emekli bakan diye bir şey duymadınız mı? İlk okul diploması yetiyor bu iş kolunda olmak için. Tepeye çıkmak epey zordur ama bir kez çıktığınızda ölene kadar size bakılacağını bilmenizi isterim. 

  Asla yapmamanız gereken işler ve uğraşlar da var. Sakın gazetecilik okumayın, “ basın yayın fakültelerinin” önünden bile geçmeyin. 

  Ziraat mühendisliği alanına hiç heveslenmeyin. Burası Hollanda mı ziraat mühendisine ihtiyacımız olsun? Hala ülkemizde “tarım yapılmasını” yasaklayan bir yasa çıkmamasına şaşıyorum. Fransa’dan et ithal edeceğimizi 20 yıl önce biri söyleseydi, “ hadi oradan” derdim. 

  Fazla enseyi karartmayın yinede! Sudan’a, Tunus’a gidip tarım arazilerinde çalışma olanağı doğacak diye umutlu olan insanlar var bu ülkede. Örneğin Euro 5 lira, Pound( İngiliz parası) 6 lira ve dolar 4 lira olduğu için 2018 de turizm için  “iyi sinyaller geliyor” . Adamlar bizim ülkemizde mükellef bir tatili kendi ülkelerindeki bir öğlen yemeği parasına yapacaklar. Bizde onlara hizmet edeceğiz. Nankörlük etmeyin.