Günümüzde sosyal Medya’da sıkça yaşanan oltalama (Phishing) denilen bu dolandırıcılık türü hızla yaygınlaşıyor.

Bu konuda harekete geçen Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü sanal alem dolandırıcılarının sıklıkla başvurduğu 'oltalama' yöntemiyle ilgili vatandaşları uyardı.

Yapılan bir araştırmada görüldü ki;

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla Türkiye'de ki Facebook kullanıcı sayısı 40 milyonu aştı ve Sosyal medya, haksız kazanç elde etmek isteyen dolandırıcıların da ilgi odağı oldu.

Zonguldak il Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nün, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinesinde; “Güvenli internet kullanımı” ve “Çocuğa yaklaşım şekilleri” konularında öğretmenlere ve ailelere seminer düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde uzmanlar sosyal medya dolandırıcılığı konusunda vatandaşlar uyarıldı.

Siber Suçlarla Mücadele Birimi’nden uzman Polis memuru Melih Tenik,“Sosyal paylaşım sitesindeki Bilgilerinizi yalan yazınız, gerçek bilgilerinizi yazmayınız. Bu şekilde kendini korumuş olursunuz ve çocuklarınızı da buna tatbik ediniz. Sosyal Medyada tüm bilgileriniz paylaşmayın.  Tüm bilgilerinizi paylaştığınız takdirde dolandırıcılar sizi arayarak paranızı dolandırmak için harekete geçirebilirler. Sizi oltaya götürebilirler.”uyarısında bulundu.

Sosyal medyada çocukların yakından takip edilmesi gerektiğini de belirten Melih Tenik, “Eğer çocuğunuz 13 yaşından büyükse ve bir sosyal paylaşım sitesine üye ise onun neler yaptığını, kimlerle arkadaş olduğunu, neler konuştuğunu, kısaca çevrimiçi izlerini takip etmek için siz de o siteye üye olup çocuğunuzun arkadaşı olun. Profilinde gizlilik ayarları yapmanız hem sizin hem de çocuğunuz için daha güvenli bir seçenektir. Çocuğunuzun çevrimiçi ortamlarda veya herhangi bir sitede oynadığı oyunların, aktivitelerin yaşına uygun olup olmadığını kontrol edin. Çünkü bazı çevrimiçi oyunlar şiddet, kan, vahşet, cinsellik, pornografik içerik ve İslamofobi gibi zararlı unsurlar içerir. Şüphe uyandıran e-postaları, linkleri ve pop-up pencerelerini, spam mailleri tıklamayın ve açmayın. Güvenilir (kurumlar, bankalar vb.) yerlerden geldiği intibaı oluşturan bu masum görünümlü mailler yoluyla kişisel bilgileriniz çalınıyor ve tuzağa düşürülmüş oluyorsunuz” dedi.

Evet bu uyarılar hepimiz için

Hepimizin çoluğu çocuğu var

Ve günümüzde internet kullanımı hayatımızın bir parçası haline geldi.

Bu uyarılarla birlikte bundan sonra sakın İnternette 'olta'ya gelmeyin

Yapılan tüm uyarılara rağmen maalesef toplum olarak iyi niyetli bir yapıya sahip olduğumuzdan dolayı sık sık kandırılıyoruz ve dolandırıcılar bizlerin iyi niyetini de suistimal ediyorlar. Bu şerefsizler yüzünden toplum olarak iyi niyetimizi hep kaybediyoruz, birbirimize karşı yabancılaşıyor ve acımasız bir hale dönüşüyoruz.

 

**

VE TARİHTE BUGÜN:

21/12/1603-Ölüm-III. Mehmet, Osmanlı padişahı

21/12/1840-Doğum-Vatan şairi Namık Kemal doğdu.

21/12/1918-Olay-Osmanlı padişahı Vahdettin, Meclis-i Mebusan'ı feshetti.

21/12/1943-Ölüm-Eski adalet bakanlarından, hukuk ve devrim tarihi profesörlerinden Dr. Mahmut Esat Bozkurt öldü.

21/12/1959-Olay-Kim dergisi bir ay süreyle kapatıldı. Kim'in sahibi ve yazı işleri müdürü Şahap Balcıoğlu'na 16 ay hapis cezası verildi.

21/12/1971-Olay-TL'nin değeri yeniden belirlendi. 1 dolar 14 lira oldu.

21/12/1973-Doğum-Doğa savaşçısı Bülent Saraloğlu

21/12/1973-Olay-İstanbul'da Hacı Bekir'in Kadıköy, Karaköy, Beyoğlu ve Eminönü işyerlerinde grev başladı.

21/12/1979-Olay-Sovyetler Birliği, Afganistan'ı işgal etti.

21/12/1985-Olay-Konya Genelevi'nde çalışan kadınlar kendilerini teşhir etmeleri yasaklanınca greve gittiler.

21/12/1987-Olay-İkinci Turgut Özal hükümeti kuruldu. Özal hükümeti Cumhuriyet döneminin 46. hükümeti.

21/12/1988-Olay-Pan-Am Havayolları'na ait Boeing 747 tipi yolcu uçağı, Londra-New York seferini yaparken, İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak etti: 21 ülkeden 270 kişi öldü (yerde bulunan 11 kişi dahil).

21/12/1989-Olay-ABD, Panama'yı işgal etti.

21/12/1990-Olay-Lice Kaymakamlığına baskıları şikayet etmek için giden köylülere ateş açıldı, 1 kadın ve 1 çocuk öldü.

21/12/1991-Ölüm-DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk, 62 yaşında öldü.

21/12/1991-Olay-Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Moldova, Azerbaycan, Ermenistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Kırgızistan liderleri, bir araya gelerek Sovyetler Birliği'ne son verdiler ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nu (BDT) (Commonwealth of Independent States) kurduklarını açıkladılar.

21/12/1995-Olay-Bethlehem şehrinin kontrolü İsrail'den Filistin'e geçti.

21/12/1999-Olay-Hakkında iki gıyabi tutuklama kararı bulunan Şişli eski belediye başkanı Gülay Aslıtürk Londra'da yakalandı.

21/12/2000-Olay-23 Nisan 1999'a kadar işlenen suçlardan dolayı şartla salıvermeye, dava ve cezaların ertelenmesine olanak tanıyan yasa, TBMM'de kabul edildi.

21/12/2005-Olay-İngiltere'de aynı cinsler arasında evlilik yasallaştı. Elton John ve hayat arkadaşı David Furnish bu yasadan ilk yararlanan çift oldu.

21/12/2006-Ölüm-Saparmurat Türkmenbaşı, Türkmenistan devlet başkanı

 

**

GÜNÜN SÖZÜ: - Ne zaman imkansızı seversen, işte o zaman gerçek seversin..