Perşembe günü Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Heyeti olarak Vali Mustafa Tutulmaz’ı ziyaret ettik. Ziyarette Vali Tutulmaz’a çeşitli sorular sorduk ve kendiside bir çok önemli konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEK YANLIŞ..
Zonguldak demir-çelik anlamında potansiyeli üst düzeyde olan bir şehir ve tabi ki Girişimcilik ruhu çok önemli. Makzon projesi gelişmenin temelini oluşturur. Her şeyi devletten beklemeyin, Makzon temel oluşturacak, sanayi gelişecek. Demir v e çeliğe çok yakınız, bunun avantajını kullanın, bugünü iyi değerlendirelim

Filyos Vadisi’nde çalışmaların yüzde 90’ının bittiğini ve  yüzde 90 bittiğini ve Tosya holding’in fabrika temelini attığını söyledi.

Filyos projesinde Zonguldak’ın söz sahibi olması için sahil yolu projesinin 2-3 yıl içinde tamamlanmasını şart olduğunu belirterek siyasilere göndermede bulundu, ince bir mesaj verdi aslında.


TTK 20 BİN KİŞİYLE YERALTINDA 4 BİN KİŞİ ÇALIŞIYORDU, ŞİMDİ DE YERALTINDA 4 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Vali Tutulmaz toplantıda TTK konusunda şimdiye kadar kimseni bahsetmediği çok önemli bir cümleden bahsetti.
TTK’da daha geçmiş yıllarda belki çok gözüküyordu ama yeraltında çalışan sayısı 4 bindi, bugünde yeraltında çalışan sayısı 4 bin.” Diyerek işçi sayısı az TTK zara ediyor savını da çürütmüş oldu.
TTK mantığını yanlış olduğunu, bu mantıkla işlerin yürümeyeceğini ve mekanizasyon çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini söyledi.


GMİS VALİ’YE NE CEVAP VERECEK BENDE ÇOK MERAK EDİYORUM
Vali Tutulmaz’ın söylemine göre zararı işçi sayısıyla bir alakası yok o zaman.
Şimdi yıllardır TTK’da az işçi olduğu için zara ediyor diye bas bas bağıran GMİS buna ne cevap verecek bende çok merak ediyorum doğrusu.

KAÇAK OCAKLAR..
Kaçak ocaklar konusunu devlet isterse tabi ki çözer.
Ama onun için kamuoyunda birlik ve beraberlik olmalı. İşsizlik boyutuyla bu açıklanamaz. Yoksa devlet tabi ki çözer
Toplantıda da kaçak ocaklar mevzusu da gündeme geldi. Vali Tutulmaz, kaçak ocakların devlete rağmen sürdürülemeyeceğini, ancak Zonguldak’ta unu öncesinde birlik ve beraberlik oluşması gerektiğini söyledi. Yerel basın kaçak ocaklar konusunda bir ve beraber olarak bir kamuoyu oluşturursa devlet için kaçak ocak sorunu çözmenin çokta zor olmayacağını ifade etti.

Gazeteciler ile ilgili olarak Valei tutulmmkaz’ın, “Gazetecilere; yalan haber yapmayın yoksa inanırlığınız düşer. Eleştiri düşmanlık düzeyinde olmamalı. İtibar suikastçiligine soyunmayalım. Enerjinizi olumlu kullanın ki bürokratlar gazetecileri dikkate alsın.” Sözleri çok önemli.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın 15 gün gibi kısa bir sürede Zonguldak’ı çok iyi tanıması, önemli analizlerde ve tespitlerde bulunması gerçekten beni çok mutlu etti. Zonguldak adına umutlarımız artı, inşallah bu valiyle birlikte Zonguldak’ta bir çok değişim olacak, yenilenme, gelişme anlamında tabi ki.
Vali Tutulmaz’ın, Zonguldak’ın gelişmesi ve büyümesi anlamında yerel basının en az bir vali kadar sorumluluğun olduğunu söylemesi omuzlarımızdaki sorumluluğumuzu inanın daha da yükseltti.

**


BU NE RAHATLIK YA!

Kimi gazeteciler vardır hep sahadadır, fotoğraf, görüntü çekip haber yaparlar ve o haberi internet sitesine geciktirmeden hemen atarlar. Kimileri masa başıdır ama yazdıkları köşe yazılarıyla gündemi yorumlarla, yön verirler, onlara bir sözüm olamaz. Kimileri vardır sahadadır ama sadece fotoğraf çekerler (Ki onları kamuoyu haber yapar zanneder) işte tamda değinmek istediğim konu bu aslında. Yazılı açıklamayı herkes habere çevirir, Önemli olan ve beceri isteyen asıl konu; toplantılarda yapılan konuşmaları not almak, habere çevirmektir. 
Örneğin belediye meclis toplantılarında olsun, il genel meclis toplantılarında olsun meclis üyeleri gündeme dair ya da gündem dışı bir çok konuşma yaparlar. Birbirlerine sataşırlar, birbirlerine cevap verirler. İşte asıl haberde bu konuşmalarda ortaya çıkıyor. Kullanılan çarpıcı cümleler haberin başlığını ve ana temasını belirliyor. Veya spontane yapılan basın toplantılarında olsun konferans ve seminerlerde olsun anlık olarak konuşmadan alınan notlar çok önemlidir çünkü haber alınan bu notlara göre yapılıyor. Yine o kendisini gazeteci olarak yutturanlar basın toplantısında sadece fotoğraf çekerler, basın toplantısını düzenleyenler de zannederler ki (vay be ne gazeteci!) gibisinden yanlış düşüncelere kapılabilirler. Bunları neden mi yazıyorum, Kamuoyu aydınlansın diye tabi ki. Biz toplantı biter bitmez harıl harıl habere çevirmek için çalışırken sadece fotoğraf çekenler ise rahat rahat sohbet ederler, keyif yaparlar. Asıl hamallar bizizdir ancak onun farkına nedense varılmaz. Nasılsa haber az sonra internet sitesinde yer alacak. Al oradan kopyala yapıştır takla attır devam. Bu ne rahatlık ya.


**


GÜNÜN SÖZÜ: Nereye gittiğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin hiç bir önemi yoktur.