George Sand’in “Bir memleket halkının sağlığı, hakikaten bir devletin dayandığı mutluluk ve gücün temelidir” sözüyle konuya şöyle giriş yapmak istiyorum.

Sağlıksız bir toplumdan oluşan devlet ne kadar güçlü olabilir ki

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı

Çok basit bin empati yapalım isterseniz

Zonguldak’ta ikamet ediyoruz.

Zonguldak’ merkez’de 5, ilçelerde de 9 olmak üzere benim bildiğim 14 hastane var.

Her birini acil servisi var

Her bir acil servis günde ortalama 600-700 kişiyi tedavi ediliyor.

Her bir hastane günde yüzlerce, binlerce hastayı tedavi ediliyor.

Ve bunu Türkiye genelinde düşünün

Her gün milyonlarca insan hastanelerde tedavi ediliyor demektir.

Günde yüzlerce kişinin hayatı doktorlarımız, sağlık personeli tarafından kurtarılıyor.

İşte bu kadar önemli bir konudur sağlık

Eskiden ölüm oranları çoktu neden, sağlık bu kadar gelişkin değildi

Şimdi ise hemen hemen her hastalığın bir çaresi var, tedavisi var.

İnsanlar en ufak bir rahatsızlıkta hastaneye giderek tedavi olma imkanına sahipler

Onlarda olmasa halimiz yaman..

 

Sağlıkta nereden nereye gelindi

Bundan 15-20 yıl öncesine kadar insanlar hastane köşelerinde sıra beklemekten, parası olmayanı tedavi edilmediği 

Parası olanı ise özel muayenelerde tedavi edildiği dönemlerden şimdi ise her vatandaşın sağlık hizmetlerinden yaralanma imkanına kavuştu.

Neydik ne oldu yani.

Dedik ya bugün 14 Mart Tıp Bayramı

Bugün doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın günü.

Hangi insan için olursa olsun hepsinde aynı öneme sahip olan ve olmaması halinde insanın tüm yaşam fonksiyonlarını durduran bir kavram vardır ki, o da sağlıktır. Sağlık her insan için bu hayatta ilk sıraya koymuş olduğu bir değerdir. Sağlık alanında faaliyet gösteren insanlar ise doktorlardır. Toplum ve birey için sağlık kavramının ne kadar önemli olduğu göz önünde bulundurulacak olursa, doktorların da hem toplum hem de birey için çok büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz.

Doktorlar, sağlık alanında en önemli insanlardır. Bizler hastalandığımız zaman hastaneye gideriz ve doktorlar tarafından bize bir teşhis koyulur. Hem teşhis koyma hem de tedavi etme işlemi doktorlara aittir. Doktorların bizi sağlık ile ilgili olarak yönlendirmelerinden dolayı sağlığımıza daha çabuk ve daha kolay bir yol ile kavuşuruz. Doktorlar olmasaydı toplumun sağlık alanında iyi halde olması mümkün olamazdı. Başımıza gelebilecek her sağlık sorunu ile ilgili doktora başvurma hakkını sahip olduğumuzdan dolayı birçok hastalığın tedavisini de onlar tarafından yaptırma olanağına sahibiz. Bu yüzden doktorların her insan için çok büyük bir önem taşıdığını unutmamak ve onların çok önemli bir iş yaptıklarını onlara htirmemiz gerekmektedir.

Tabiî ki sadece doktorlar değil tüm sağlık çalışanları da hepimiz için önemlidir

Laborantından, pansumancısına, ameliyat görevlisinden yardımcı teknik personeline, rontgen teknisyeninden tutunda eczacısına kadar ve tabiî ki hemşiresine kadar herkes bizler için değerlidir.

Sağlık çalışanları bir bütündür.

Sağlıklı bir yaşam bütün insanlığın en temel hakkı ve talebidir. 

İnsanların kaliteli ve mutlu bir yaşam sürmelerinin öncelikli şartı tabi ki  sağlıklı bireyler olmalarından geçer. Bedenen ve ruhen sağlıklı bireyler, eğitimin artmasına, üretimin güçlenmesine, ülkenin kalkınmasına dolayısıyla toplumsal refahın artmasına önemli katkı sunar. Etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi, nitelikli bir toplumun en önemli şartıdır. 

Hiç kuşku yoktur ki, bu anlamda doktorlarımız ve tüm sağlık çalışanlarımız, fedakârlıkları ve meslek aşkları sayesinde, insanların yaşam kalitesini yükseltmede ve bu yaşam kalitesinin duraksamaya uğradığı hallerde hastalarını sağlığına kavuşturmak adına kutsal bir mümessil olarak bu önemli ve zor görevi üstlenmişlerdir.

İnsanı yaşatmayı ve insanlığa nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen, bizlerin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesi için en güç koşullarda dahi sağlık hizmetlerinin her alanında fedakârca çalışan sağlık çalışanlarına ne kadar teşekkür etsek azdır.

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en temel göstergelerinden biri, sağlık hizmetlerinin ulaştığı noktadır.

Tüm sağlık çalışanları karşılık beklemeden büyük fedakarlıklarla görev yapmaktadırlar.

Sağlık hizmetlerinin kaliteli bir şekilde vatandaşlara ulaştırılmasında en büyük görev tabiî ki sağlık çalışanlarına düşmektedir.  Bu kapsamda iyi eğitim almış, nitelikli ve en iyi çalışma şartlarında hizmet üreten sağlık çalışanlarının varlığı toplumumuz için gereklidir. Şartlar ne olursa olsun fert ve toplumun sağlığını korumak, insanların mutluluğunu sağlamak, herkesin derdine çare olmak için koşan hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız, bu kutsal görevi büyük bir özveri ve meslek aşkıyla yerine getirmektedirler. 

Sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması adına her koşulda görev yapan doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarının ortaya koyduğu çabanın değeri ölçüsüzdür.

Sağlıklı toplum olabilme yolunda ve vatandaşlarımızın sağlıklı yaşaması için var gücüyle Gece gündüz, demeden büyük bir özveriyle çalışan her türlü çabayı gösteren, doktorlarımız, acil sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını en içten dileklerim ile kutluyor, görevlerinde başarı ve kolaylıklar diliyorum.

 

**

GÜNÜN SAĞLIK SÖZÜ:

--Hiç kimseye, imandan sonra, sağlıktan daha üstün bir nimet verilmemiştir- Hz. Ebubekir (r.a)