Köylere Hizmet Götürme Birliği 

Kısaca (KHGB) 

Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, ilçelerde, yol, su, kanalizasyon ve benzeri altyapı tesisleri ile köylere ait diğer hizmetlerin yürütülmesine yardımcı olmak, bizzat yapmak, yaptırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak üzere, tüm köylerin iştiraki kurulur. Birlik başkanı merkez ilçelerde vali veya görevlendireceği vali yardımcısı, diğer ilçelerde kaymakamdır. Köylere hizmet götürme birliğinin meclisi, birlik başkanı başkanlığında, birliğe üye köylerin muhtarları ve o ilçeden seçilen il genel meclisi üyelerinden oluşur. 

Bunları neden anlattım

Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nde görev yapan personellerin kadroya geçirilmesi konusu tüm bir bilinmezlimk, muamma

Zonguldak’ta ki Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nde bildiğim kadarıyla 94 kişi çalışıyor

Yeni eklenenlerde var..

Sabırsızlıkla Başbakanı bekliyorlar

Sıkıntılarını iletmek istiyorlar

Başbakan Binali Yıldırm’a dertlerini anlatmak istiyorlar

Onlarda kadroya geçmek istiyorlar

Haklılar da

Onlarda kadroya geçmek istiyorlar

Ve durumları belirsiz

Adeta unutulmuşlar

Unutulmuşlukten dert yanıyorlar

Onlar taşeron değil ama statüleri de belirsiz

Sorunları çözülmeli artık

Onlarında kadroya geçme hakkı var

 

**

KURUMLAR YAN ÇİZMESİN

Kurumlar yan çizmesin

İlk önce dikkatlice okuyalım sonra devam edelim

Tarih: 24 Aralık 2017 Pazar

Resmî Gazete

Sayı : 30280

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 696 sayılı Kanun Hükmünde Karaname (KHK) yayınlandı.

(http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171224-22.htm)

Kanun Hükmünde Kararname

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında

Karar sayısı: KHK/696

 

MADDE 83- 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“e) 1) 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri (MİT Müsteşarlığı hariç) ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan idarelerin merkez ve taşra teşkilatları, il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketler; merkezi yönetim, sosyal güvenlik kurumu, fon, kefalet sandığı, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı, gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü, mahalli idare ve şirket bütçelerinden veya döner sermaye bütçelerinden, anılan liste kapsamındaki diğer idareler için ise kendi bütçelerinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı veya niteliği itibarıyla bu sonucu doğuracak şekilde alım yapamaz ve buna imkân sağlayan diğer mevzuat hükümleri uygulanmaz.

 

2) Bu bendin uygulanmasında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; bu Kanun ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği süreklilik arz eden işlere ilişkin hizmet alımlarını ifade eder. Mahalli idare veya şirketlerinin bütçelerinden yapılan, yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilir. Hizmet alım sözleşmesi kapsamında niteliği birbirinden farklı hizmet türlerinin bulunması halinde personel çalıştırılmasına dayalı olup olmama yönünden yapılacak değerlendirme her hizmet türü için ayrı ayrı yapılır. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez.

 

3) Kurum, hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı ya da niteliği itibarıyla bu sonucu doğurup doğurmadığı hususunda (2) numaralı alt bentte sayılan kriterleri ayrı ayrı ya da birlikte dikkate almak suretiyle usul ve esaslar belirlemeye yetkilidir.”

 

Yani kısaca diyor ki

Devlet bünyesinde ne kadar taşeron varsa ben hepsini kadroya alacağım diyor

Kurumlara da yukarıda belirtilen şartları taşıyan herkesi kadroya alınması için işlemleri başlatın diyor

Ancak kurumlar bu KHK’ya rağmen maalesef yan çiziyorlar

Diğer illerdeki kurumları bilmiyorum ama Zonguldak’ta bir çok kurumda bünyesinde taşeron olarak çalışıp ta halen daha kadroya geçemeyenler var.

(KİT’leri demiyorum, onlar ayrı)

Mesela yemekhanede çalışan taşeronların kadroya alınması için harekete halen daha geçilmedi

Mesela Huzurevi’nde çalışan taşeronlar halen daha kadroya geçirilmesi için işlem başlatılmadı.

Ve diğer bir çok örnekler..

Halbuki KHK kriterleri çok açıkça belirlemiş

Bu kriterlere göre halen daha bu kişilerin kadroya alınması işlemlerin başlatılması gerekiyordu ama maalesef başlatılmadı.

Zonguldak’ta bir çok resmi kurumda diğer mesai arkadaşları gibi hizmet alımı yöntemiyle taşeron olarak görev yapıp ta kadroya alınması için işlemi başlatılmayanlar, umutla beklemeye devam Bu arkadaşlarımız mağdur olmuş durumda.

KHK’nın hükümleri son derece açık ve kurumlar buna uymak zorunda.

Kulağı tersten tutmayla, maddeleri yanlış yorumlamaya, şartları zorlamaya, maddelerden yanlış anlam çıkarmaya gerek yok

Örneğin nasıl ki temizlikçi sınıfında çalışanlar kadroya geçiriliyorsa yemekhanede görev yapanlarda, huzurevinde görev yapan taşeronlarında kadroya geçme hakkı vardır.

Kurum yetkilileri kimseni ekmeğiyle oynamasın sonra vebal altında kalırlar, hakkını öteki dünyada dahi ödeyemezler

Bırakın devletimiz ben onları kadroya alacağım diyor niye engel oluyorsunuz ki

Bırakın da onlarda kadroya geçsinler

Onlarında hayatı kurtulsun

Ne zararınız olabilir ki

Zaten bu kişiler yılardır size hizmet ediyor.

Kendi kurumunuzda yılardır size hizmet eden emekçileri mutsuz etmek Allah’tan revamı dır acaba.

Soruyorum

Haksızsam söyleyin lütfen

 

SAYIN BAŞBAKANIMIZ BU İŞİ ÇÖZECEKTİR UMUDUYLA

Son söz olarak 

Bu işi çözse çözse Başbakan Binali Yıldırm çözer

İnşallah Başbakanımız Cumartesi günü Zonguldak’ta olacak

AK Parti’ni kongresine katılacak.

Zonguldak’ta  ki kurumlarda hem taşeron olarak çalışıpta kadroya geçirilmeyenler ve hem de Köylere Hizmet Götürme Birliklerinde görev yapan Türkiye genelindeki toplam 2 bin kişi ve Zonguldak’taki 94 kişi inşallah kadroya geçerler.

 

**

GÜNÜN SÖZÜ: Aç karna yemek mi yenir (Bir Sercan Yıldırım klasiği)