BİZANS İMPARATORLUĞU YIKILDI.

OSMANLI İMPARATORLUĞU YÜKSELİŞE GEÇTİ.

OSMANLI İSLAM DÜNYASININ LİDERİ OLDU.

İstanbul'un Fethi’nin 568. Yılı

29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin 568. Yılını kutladık.…

İstanbul'un Fethi kim tarafından ve ne zaman gerçekleştirilmiştir?

İstanbul'un Fethi nedenleri ve sonuçları nelerdir?

29 Mayıs 1453 İstanbul'un Fethi

İstanbul'un Fethi 29 Mayıs 1453 tarihinde dönemin Osmanlı padişahı 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmet (Sultan 2. Mehmet) ve komutasındaki Yeniçeri Ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir. 6 Nisan 1453 tarihinde Osmanlı Ordusu tarafından kuşatılan İstanbul, 53 günlük kuşatmanın ardından fethedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet ve komutasındaki askerler, Bizans İmparatorluğu lideri XI. Konstantinos ve ordusuna karşı mücadele etmiştir. İstanbul'un Fethi'nin ardından Osmanlı İmparatorluğu'nun yeni başkenti İstanbul olmuştur.

İstanbul'un Fethi'nin sonuçları nelerdir?

İstanbul'un Fethi ile beraber 1500 yıllık Roma İmparatorluğu'nun devamı olan Bizans İmparatorluğu parçalanmış ve kentte Hristiyan dünyasına göç başlamıştır. İstanbul'un Fethi ayrıca Orta Çağ'ın sona erdiği ve Yeni Çağ'ın başladığı gündür. İstanbul'un Fethi askeri tarih açısından da son derece büyük önem taşır. Antik çağlardan o döneme kadar surlar ve kent duvarları, şehirleri işgale karşı koruyan en büyük savunma araçlarıydı. Fakat savaş sırasında karabarut kullanan Osmanlı Ordusu, surları yıkmayı başardı.

İstanbul'un Fethi'nin nedenleri nelerdir?

İstanbul ya da Bizans İmparatorluğu dönemindeki adıyla Konstantinopolis, Roma İmparatoru I. Konstantin döneminden (MS. 330) beri imparatorluğun başkentiydi. 11 yüzyıl boyunca Konstantinopolis kenti defalarca ele geçirilmeye çalışıldı ve 1204 yılındaki Dördüncü Haçlı Seferi'nde bir defa kuşatıldı.

Konstantinopolis kenti 1261 yılında İznik İmparatorluğu tarafından fethedildi. Daha sonra Latinler, Sırplar ve Bulgarlar, Konstantinopolis'i alabilmek için savaş verdi. Büyük Veba Salgını'nın baş gösterdiği 1346 ve 1349 yılları arası Konstantinopolis kentinde yaşayanların yarısı öldü. Ekonomik ve bölgesel olarak sıkıntı yaşamaya başlayan imparatorluk Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki Osmanlı Ordusu tarafından kuşatıldı ve 29 Mayıs 1453'te fethedildi.

İstanbul'un Fethi tarihi

1451 yılında tahta oturan Fatih SUltan Mehmet, o dönem 19 yaşındaydı. Avrupa'da birçok kişi genç padişahın başarılı olamayacağını ve Balkanlar ve Ege'deki Hristiyan güçlere karşı yenileceğini öngörüyordu. Fatih Sultan Mehmet'in Avrupa'ya karşı olan sakin tavrı da bu düşünceyi destekliyordu fakat düşünceler ve davranışların birbirinden farklı olabileceği hesaba katılmamıştı. 1452 yılında İstanbul Boğazı'nın Avrupa kısmına Rumeli Hisari inşa edildi. Rumeli Hisarı, Bizans İmparatorluğu sınırlarına yalnızca birkaç km üzaklıktaydı. Rumeli Hisarı'nın (Boğazkesen) inşasıyla beraber Anadolu tarafındaki Anadolu Hisarı ile boğazda geçiş kontrolleri sağlanmış oldu ve Karadeniz'e giden Cenova birlikleri engellendi.

Ekim 1452'de Fatih Sultan Mehmet, Turahan Bey'den Mora Yarımadası'nda büyük bir garnizon kuvveti oluşturması emrini verdi ve böylece Güney Yunanistan'daki iki despot DimitriosPaleologos ve Thomas Paleologos'un İstanbul'un Fethi sırasında XI. Konstantinos'a yardım etmesi engellenecekti. Fatih Sultan Mehmet'in niyetini anlayan XI. Konstantinos, Batı Avrupa'dan yardım istedi fakat bu defa da Doğu ve Batı Kiliseleri arasında yüzyıllardır süren savaş sorunuyla karşılaştı.

Fatih Sultan Mehmet meselesini görüşmek için Şubat 1453'te Venedik'ten bir heyet Konstantinopolis kentine geldi. Fakat 6 Nisan'da başlayan fetih mücadelesi her şey için artık çok geç olduğunun habercisiydi. Bizans İmparatoru XI. Konstantinos, Sultan 2. Mehmet'i sakinleştirmek için hediyelerle birlikte elçilerini gönderdi fakat bu ziyaretler elçilerin infazıyla sonuçlandı.

Haliç bölgesinde olası bir askeri atak durumuna karşı Bizans İmparatoru XI. Konstantinos, Haliç'e dövme demirden uzun bir zincir gerdi. Böylece Osmanlı Ordusu'nun Haliç'e girmesi önlenecekti. Benzer bir savunma yöntemi 1204 yılında gerçekleşen Dördüncü Haçlı Seferi'nde yapılmıştı.

Konstantinopolis'i koruyan ordu 2000'i yabancılardan oluşan 7000 kişilik bir orduydu ve son derece zayıftı. O dönem Konstantinopolis kenti surları içerisinde yaklaşık 50 bin kadar kişi yaşıyordu. Osmanlı Ordusu ise 50 bin ila 80 bin kişilik bir orduydu.

İstanbul'un Fethi'nin etkileri nelerdir?

İstanbul'un Fethi kültürel anlamda büyük bir etki yarattı. Rönesans Dönemi'ne kadar etkileri uzandı. İstanbul'un Fethi'ni anlatan bazı şarkılar bestelendi. İstanbul'u tekrar ele geçirme fikri olan Megali İdeası 1919 ve 1922 yılları arası İstanbul'un Fethi'ne karşılık olarak yapılması planlanan bir ataktı.

İstanbul’un Fethi Süreci

1. Hz. Muhammed’in İstanbul’ un fethiyle ilgili sözleri

2. İstanbul’un Ortodoks dünyasının merkezi konumunda olması

3. Ticaret yolları ve boğazların denetimi

4. Osmanlının toprak bütünlüğünü sağlama

5. Rumeli’ye geçiş ve fetihlerin kolaylaşması

6. Bizans’ın şehzadeleri, Avrupalı devletleri ve Anadolu beyliklerini kışkırtması, İstanbul’un fethinin nedenleri arasındadır…

Fetih Hazırlıkları Süreci

1. Bazı Anadolu beylikleri ile antlaşmalar yapılmıştır.

2. Rumeli Hisarı yapılmıştır.

3. 400 parçalık donanma oluşturulmuş, Edirne’ de büyük toplar ve havan topları dökülmüştür.

4. Bizans’ın Saray ve Vize kaleleri fethedilmiştir.

5. 6 Nisan 1453’te başlayan kuşatma 53 günlük bir direnişten sonra İstanbul’un fethi ile tamamlanmıştır. Kuşatma sırasında Fatih Sultan Mehmet 70 parçalık donanmayı karadan yürüterek Tophane- Kasımpaşa sırtlarından Haliç’e indirmiştir. Çünkü kuşatma sırasında Bizans Haliç’in önünü zincirlerle kesmiştir.

İstanbul’un Fethinin Sonuçları

1. Osmanlının Yükselme Dönemi başlamıştır.

2. İstanbul başken yapılmıştır.

3. Boğazlar ve İpek yolu Osmanlının eline geçmiş ve devletin toprak bütünlüğü sağlanmıştır.

4. Osmanlının İslam dünyasında itibarı artmıştır.

5. 1058 yıllık Bizans imparatorluğu yıkılmıştır.

6. Ortaçağ sona ermiş ve Yeniçağ başlamıştır.

7. Ticari yolların Osmanlı eline geçmesi ile coğrafi keşifler artmıştır.

8. Topların surları yıkmasının anlaşılası üzerine derebeylik (feodalite) rejimin yıkılabileceği anlaşılmıştır.

9. Ortodokslar Osmanlı himayesine alınmıştır.

10. Himaye altına alınan Ortodokslar sayesinde Avrupa’da oluşacak Hristiyan birliğini önlenmek, İslamiyet’in hoşgörülü olduğunu göstermek, Rum desteğini yanına almak ve Ortodoksların hareketlerini kontrol altına almak gibi amaçlar vardır.

İstanbul’ un 568. Yıl fethi kutlu olsun , mutlu olsun.

İstanbul 568 yıl önce fetih edildi.

Birinci dünya savaşı sonrası işgal edildi.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından işgalden kurtarıldı.

İstanbul biz Türkler için çok önemli ve değerli.

Bu coğrafya’ da gelecek yakın zamanda Kerkük, Musul ve Suriye’de  olması gereken yerler topraklar da bizim olacak.

Olmalı.

Çünkü hakkımız.

Bu coğrafya’ da çok güçlü olmamız için bazı hayati adımları atmalıyız.

 Güçlü olmamız gerekiyor.

İnşallah çok güçlü olacağız.

Türklerin ayak sesleri her yerden duyuluyor.

Gelecek günler umutlu, moralli ve güçlü adımların atıldığı günler olacak.