Sevgili Okuyucular, Sevgili Genç Kardeşlerim bugün ben pek konuşmayacağım. Buraya bir yazı bırakacağım; öyle çok uzun bir yazı değil ama o kadar yoğun o kadar anlamlı ki bilmem kaç tane yazarı bir araya getirsen bu kadar doğru ve anlamlı bir yazı yazamaz. Evet, biliyorum iddialı bir cümle ettim ve hala bu dediklerimin arkasındayım. Söz ağızdan bir kere çıkar değil mi? Haksızsam yüzüme vurmanızı da önemle isterim. Bu yazıyı özellikle gençlerimizin pür dikkat okuyup bir silkelenmesini önemle rica ediyorum.

“ Ey Türk Gençliği!

Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel senin en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dâhili ve harici bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr-ü zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evladı! 

İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk İstiklâl ve Cumhuriyeti'ni kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur! “ – Mustafa Kemal ATATÜRK

İlk olarak 20 Ekim 1927 tarihinde okunan Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini ara ara tüm kardeşlerimizin okuması gerektiğini düşünüyorum. Hatta esasında Atatürk’ün Nutku’nu okumak; sadece okumak da değil okuyup anlamak gerekiyor. Tüm gençlerimizin ödevidir esasında bu; Ata’nın emrine itaat etmek gerekir.

Sevgili Genç Kardeşlerim, Başkomutan Başbuğ Mustafa Kemal unutmayalım ki bu ülkeyi gençlere emanet etti. Bizler ne kadar görevlerimizi yerine getiriyoruz; oturup düşünelim derim ben. Bence Nutuk’u hala okumadıysanız bir an önce başlayın. İnanın ayıp olur, yazıktır, günahtır. Şimdi hepinizden tüm gençlerimizden önce Gençliğe Hitabeyi okuyup silkelenmeyi sonra da Nutuk’a başlamaya davet ediyorum. Bir başka memleket yok, bir başka cumhuriyet yok, bir başka vatan yok bizlere. Ecdadımızın emrine itaat etmek gerekir, emre itaat Türk Kültürünün olmazsa olmazlarındandır. Bilinçli olan genç kardeşlerim yok değiller biliyorum; onlar beni anlar, onlardan da çevresindeki genç kardeşlerimizle konuşup silkelenmelerine katkıda bulunmaya davet ediyorum. 

Unutmayın, Atam ne diyor? Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur. 

Ötesi yok. 

Ruhun şad olsun Atam, 

İyi ki vardın, iyi ki var olacaksın.