Hepimiz insanız, iyi zamanlarımız da olur kötü zamanlarımız da. Bazen bu kötü zamanlarımızda istemediğimiz halde hatalar yapabiliriz ve sevdiklerimizi kırabiliriz. Pişmanızdır, zamanı geri alamayız ama neyse ki yapabilecek bir şeyimiz vardır.

Özür dilemek…

Sorsan herkes “Özür dilemek bir erdemdir, büyüklüktür, hata yaparsam kesinlikle özür dilemekten gocunmam” der ama özür dilemekten her seferinde imtina eder. Çünkü nasıl özür dileyeceğini bilmez. Bazen özür dilemeye çalışırken iyice saçmalar ve durumu olduğundan daha da kötü bir hale getirir, kaş yapmayım derken göz çıkartır. Halbuki iyi bir özür, sadece altı kelime ve üç aşamadan oluşur.

1 – Üzgünüm.

2 – Hata yaptım.

3 – Hatamı nasıl düzeltebilirim.

Birinci aşama sizin vicdanlı olduğunuzu, ikinci aşama sizin egonuza yenilmediğinizi, üçüncü aşama ki en önemli aşamadır; sizin samimi olduğunuzu gösterir. Özür dilerken bu üç maddenin dışına fazla çıkmamak gerekir. Çünkü özür dilemenin çok ince bir ayarı vardır. Sizi, az dilerseniz ukala, fazla dilerseniz ezik yapar. 

Samimi bir özür dileme olayı gerçekleşiyorsa ne tarafta olduğunuz önemli değildir. Bir özür dileme olayında iki taraf vardır; özür dileyen ve özür dilenen. Özür dileyen tarafsanız; bu sizin vicdanlı, cesur, egosuz ve hakkaniyetli biri olduğunuzu gösterir. Özür dilenen tarafsanız; bu sizin birileri tarafından umursandığınız anlamına gelir ki bu iyi bir şeydir.

Güzel bir şeydir özür dilemek, gönül almak, kırılan kalbi onarmak… Yüreğinizdeki yükü hafifletir. Belki geçmişi değiştirmez ama geleceğin önünü açar. Sizi pozitif ve yapıcı bir insan yapar.

Geriye dönüp baktığımda en çok kendimden özür dilerim. Bana çok yanlış yaptım. Sevgili kendim, üzgünüm, hata yaptım, hatamı nasıl düzeltebilirim?

Sevdiğim söz: “Yine aşınca çayın suyu boyunu belki yeniden karşıma çıkacaksın.” – Nejat Yavaşoğulları

Tavsiye Film: Downfall (Çöküş)

Tavsiye Kitap: Muhteşem Tasarım – Taşkın Tuna

Tavsiye Şarkı: Sözlerimi geri alamam – Şebnem Ferah

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki e-mail adresine veya instagram hesabına yazabilirsiniz. Diğer görüş ve önerileriniz için de yazabilirsiniz.

e-mail: [email protected]

İnstagram: b.bulut09