Hayatı boyunca tek bir köşe yazısı dahi tam okuyup anlayamayan kişilerin “ ne olduğu konusunda” bilgisi olmadan fikri olduğunu iddia ettikleri “ PANDORA PAPERS” belgeleri nedir önce bir doğru dürüst anlatalım.

ULUSLARASI ARAŞTIRMACI GAZETECİLER KONSORSİYOMU ( ICIJ ) 117 ülkeden 600 den fazla gazetecinin “ offshore” ve vergi cennetlerinde yapılan işlemlerle ilgili yaklaşık 12 milyon belgeyi araştırıp ülkelerindeki siyasi figürlerden, işadamlarına hatta kiralık ! satılık ! kalemlere ( adına gazeteci denilmez ) bürokrasiden önemli isimlere ait evrakların ortaya çıkarılması olayıdır.

Çıktı da ne oldu diyeceksiniz? Haklısınız bizde ve bizim gibi ülkelerde pek bir şey olmadı. Olmasını da beklememiz biraz saflık olur. Ancak bir çok ülkede her alanda büyük isimlerin başı epeyce ağıracak gibi görünüyor.

Bu belgelerin bizim ülkeye ve halkına ne faydası olacak? Örneğin milli gelirimiz mi artacak? Dünyadaki saygınlığımıza mı bir katkısı olacak? Bu belgelerin ortaya çıkardığı net bir gerçek niye milli gelirimizin yerlerde süründüğünü gösteriyor. 100 Amerikan dolarını bozdurup MİLLİ EKONOMİYE katkı sağladı diye bazı berberlerde bedava tıraş olan insan manzaraları çok değil 2-3 yıl önceydi. Şimdi bu ülkenin önemli isimleri servetlerini hatta yaptıkları ticareti YURT DIŞI menşeli gösterip ülkemizde vergiden azade olmuşlar. Ülkede yaptıkları ticaretin ilk ve tek vergi muhatabı MALİYEMİZ olması gerekirken, onlar bu yurt dışı hesapları ve vergi cennetlerini kullanmayı tercih etmişler. Kimler? Yerli ve Milli olmayla övünen isimler. Diyeceksiniz o kadar da değil, ülkeye hiç mi vergi ödememişler? Elbette ödeyecekler. Çok saf olmaya gerek yok. Örneğin KDV, ülkedeki yaptıkları işlerden doğan bir vergidir. Bağlı oldukları vergi dairelerine ödenmekle yükümlüdürler. Ortaya bir ödeme çıkar ama öderler mi ödemezler mi onu ben bilemem. Sonra af çıkar mı çıkmaz mı onu da bilemem. Burada hesaplarda kalsa o paralara MALİYE el koyma hakkına sahiptir. Öyle ya vergini ödemedin ama yüklü servetin var. Bir mahalle bakkalına dahi gidecek “ ödeme emri ve ihtar” onlara da mutlaka gidiyordur. Çok ciddiye alırlar mı almazlar mı onu da bilemem. Duruma göre pek ciddiye aldıkları görünmüyor.

Pandoranın kutusu açıldı, açıldı da ne oldu diyenlere o pandora gelip başımıza pislese dahi etkilenmeyeceksek … daha çok yolumuz var demektir.