ÖZEL HABER

Zonguldak'ta çocukluğundan beri Soğuksu Halk Pazarı'nda esnaflık yapan Ali Aslantürk, Soğuksu halk pazarında meyve,  sebze,  her türlü bakliyat,  kahvaltı ürünleri, peynir, zeytin, yağ,  şeker, mutfak ürünleri, gıda akıllara gelebilecek her türlü ürünlerin marketlere oranla çok daha ucuz olduğunu söyledi.

Soğuksu semtinde bulunan Süper marketlere büyük tepki gösteren Ali Aslantürk, Çarşamba ve Cumartesi günleri fiyatları çok aşağı çeken Süper Marketlerin diğer 5 gün yüksek fiyattan satış yaptıklarını belirterek tepki gösterdi.

Pazar yerinde her dükkan ve tezgahta patronların kendi işinin hamallığını yaptığını, tezgahta satışları da kendileri yapmaları nedeniyle işçilik masrafı olmadığını, kiralarının olmadığını, bu nedenle pazar yerinde tüm ürünlerin ucuz olduğunu söyledi.

"PATRON İŞİN HAMALI: BU NEDENLE PAZAR ÜRÜNLERİ MARKETLERE ORANLAR DAHA UCUZ!"

Soğuksu pazar yeri esnaf arkadaşlarımızın hepsi işçi kendisi, patron kendisi, hamal kendisi. Kiramız yok, aynı zamanda elektrik maliyetimiz düşük, işçi giderimiz yok. Çünkü işin alım kısmı ve satım kısmı tamamen patron olan esnaf arkadaşlarımızda. Bu nedenle pazar esnafı ürünleri kaliteli ve ucuz satıyor" dedi.

"SÜPER MARKETLER ÇARŞAMBA-CUMARTESİ FİYAT DÜŞÜRÜYOR"

Biz önceden beri bunun haksız kazanç olduğunu söylüyoruz. Kanun da yeri var mı bilmiyoruz ama, özellikle denetlemekle yetkili olan kurumlar, belediyeler gibi bu Süper Marketlerin kaldırıl işgaliyesini veya farklı durumlarını denetliyor mu?

Özellikle Cumartesi ve Pazar günü açık kolan Soğuksu halk pazarının açık olduğu günlerde fiyatları geri çekiyorlar. Fakat bunun dışındaki tüm günlerde fiyatları yukarı çekiyorlar. Bunları denetleyecek olan belediyemizin zabıtası olsun, diğer kurumlar olsun buna göz mü yumuyorlar, fark etmiyorlar mı bilmiyorum ama böyle bir sorunla karşı karşıyayız" dedi.

"KÖYLÜ PAZARCILARA SAHİP ÇIKILMALI"

Aslantürk,  köylü pazarcısına da sahip çıklaması gerektiğini belirterek "Aynı zamanda burada köyden gelip satış yapan, insanlarımız organik diyebileceğimiz, memleketimize şehrimize katma değer sağlayacak ürünleri satan kişilere ayrıcalık istiyoruz. Bu vatandaşlarımız köylü esnafımız ürünlerini endüstriyel üretemiyorlar, üretemedikleri için kendi evlerini bu şekilde geçindirmekteler. Eğer bunlar ayakta kalmazsa yakın bir gelecekte, gelecek nesillerimiz bu organik ürünleri asla bulamayacaklar.

"PAZAR İÇİNDE BÜYÜK BOŞLUKLAR VAR"

Pazarcı esnafı Ali Aslantürk, "Pazarımızın en büyük sorunlarından birisi de şu: Pazarda ciddi manada derin boşluklar mevcut.  Biz bunu belediyeye defalarca bildirdik. Fakat belediye buradaki boşluklar doldurulmadı. Burada boş kasa ve boş tezgahlar mevcut. Belediyemiz buna el atmalı.

"BİZ 3'ÜNCÜ KUŞAK BU MESLEĞİ YAPIYORUZ"

Bu mesleğin kendilerine dededen ve babadan geldiğini belirten Ali Aslantürk, "Biz bu mesleği 3'üncü kuşak olarak sürdürüyoruz. Bu meslek bize dededen sonra babadan geliyor"

"BİZDEN SONRAKİ NESİL BU İŞİ YAPMAZ"

Acı bir gerçeği de ortaya koyan Aslantürk, " Ama malum değişen dünya şartları, alışveriş kültürünün değişmesi, yaşam şartlarının değişmesi gibi sebepleri göz önünde bulundurursak, bizden sonra gelen nesilin bu işi yapma şansı yok ve yapmayacaklar.  Buradaki çoğu tezgah da bu şekilde. Mesela köylü pazarındaki teyzelere bakıyoruz buradaki ablalara bakıyoruz bunlar kesinlikle ve kesinlikle para kazanamıyorlar.  Yeni nesil de yeterli kazancı elde edemedikleri için gurbete çıkıyorlar. Bu da haliyle kentimize eksi olarak yansımakta. Nüfusumuz her geçen gün geçtikçe düşmekte, ticaret hacmi gün geçtikçe azalmakta"

"BÜYÜK ŞEHİRLERDE ZONGULDAK MAHALLELERİ KURULUYOR"

Aslantürk, "Zonguldak'tan büyük şehirlere gerçekleşen göçler nedeniyle Bursa, İstanbul gibi iller başta olmak üzere Zonguldak mahalleleri kuruluyor. Gençlerin neredeyse hepsi Zonguldak'ta iş bulamaması nedeniyle büyük şehirlere göç ediyor. Ancak Zonguldak daha bi güzel olsa, el ele verilse, iş imkanı sağlansa önce göçün önü kesilir, göç eden insanlar geri gelir." dedi.

(Haber: Ender Yüksel)

Editör: Oğulcan Öz