Zurnanın zırt dediği yer “piyasalardır” … Ekonomik veriler Ankara’dan yada cilalı binalardan ancak rakamsal analiz edilir. Ve rakamları da istediğin gibi “evirip çevirebilirsin” …

  Asıl gerçek veri “ PİYASALARDIR” … yani çarşı pazardır. 

 Sosyal medyada bazı tipler “ bindiği lüks araç içinden video paylaşımları yapıyor. “ Hayat güzel, bu ülkede nasıl eleştiri yapılıyor” diye … Rabbim zeka dağıtırken, teğet geçen kullarından olduğu belli ama İlahi adalet “beyin vermediğine” fazla servet veriyor ki yarın karşıma gelip “hem zeka kıtlığı hem de para kıtlığı verdin” diye dır dır etmesin ….

  Ee be evlat o durumda kim olsa elbet “hayat güzel “ der … Biz Nasrettin hoca gibiyiz, tek bir eşeğimiz vardı onu kaybettik diye “ isyandayız” …yoksa sürü ile olsa, kaybolduğunu “tıpkı o zekada” olanlar gibi anlamayız bile …

  Esnaf yanında artık çay ısmarladıklarında içmiyorum. Sohbetler biraz tatsız tuzsuz. Bir bardak çayı keyifle içmek için Bayram arifelerini falan beklemek lazım. Zira piyasalar biraz o günlerde canlanıyor. Hani şu emeklilere  bir yılda iki bayramda “ bayram ikramiyesi “ diye dağıtılan bin liralar işte o piyasanın biraz belini doğrultuyor. 

  Nobel Ekonomi ödüllü ABD’li ekonomist Milton Friedman şöyle demiş; Bedava öğle yemeği diye bir şey yoktur. ( Sözün orijinali; There is no such thing as a free lunch) . Piyasa ekonomisinin dengesi “paradır” . ne faizlerin düşüklüğü ne de döviz kurları asıl başrol oyuncusu değildir. Piyasada para varsa “ o para harcanır”. Piyasa da canlılık olunca ticaret olur. Ticaret olan yerde istihdam olur. İstihdam olunca fert başı gelir yükselir. Gelir vergisinden , SSK primlerine kadar devlet her alanda kazanmaya başlar. Üreticiler talebe yetişmek için daha fazla mal ve hizmet üretmek zorunda kalır. Üretmeyen ekonomiler BATAR. İşsizlik olur. Mala talep az olmasına rağmen üretim olmadığı için eldeki ürünler daha pahalı satışa çıkarılır. Enflasyon artar(aksi beklendiği halde) faizler piyasaya göre refleks verir. Size bunları bir iktisatçı gibi anlatsam bu kadar net ifadeler kuramam. Size ne “baz puandan” ? size ne DOW JONES endeksinden? 

   Piyasalar yaklaşan bayrama hazır ama halkın alım gücü için aynı hazırlıktan bahsedemiyoruz. 

Çarşı Pazar şu an için sessizliğini koruyor. Zaten ülkedeki kaynakları hızla tüketen sığınmacılar da bayram için ülkelerine turistik geziler yapıp yaklaşık bir ay kaldıklarından, buradaki kaynakları da Suriye’ye götürüyorlar. Yani para hem el değiştiriyor hem yer ….

   Sanıyorum, piyasayı güzel bir şekilde analiz ettik … hadi hayırlı işler ….