Eğer yaşadığın Dünya ile ilgin/bilgin eksik olursa sana ne anlatılırsa inanırsın. Seni etkilediğini gören “ anlatıcı “ da “vay be ben neymişim “ der. Her söylediğini de doğru sanmaya devam eder. 

  Son günlerde marketlerde poşetlerin parayla satılma konusu gündemde ilk sıralarda yer alıyor. Deniyor ki, “poşetler çevreye zararlı, bu yüzden onları marketlerde parayla verdirirsek hem tüketimini azaltmış oluruz hem de çevreye büyük zarar vermesinin önüne geçeriz”. 

 Peki işin aslı gerçekten böyle mi? 

Marketlerin kullandığı poşetlerin yüzde kaçı geri dönüşümden sağlanıyor? Bu poşetler ( geri dönüşümlü olanlar) çevreye denildiği kadar zarar veriyor mu? 

  Büyük market zincirleri uzun yıllardır geri dönüşümlü poşetler kullanıyor. Bu marketlerden yüzde 80 kadarı “çevre duyarlılığı konusunda” öncülük yaptılar ve özel olarak ürettirdikleri poşetlerin “çevre dostu olmasına” önem verdiler. 

  Nedir çevre dostu poşet ? 

 Çevre dostu olarak üretilen poşetler doğaya bırakıldığında ( çöp döküm alanları yada sokağa atıldığında) KARBONDİOKSİT, SU BUHARI ve BİOKÜTLEYE dönüşüyor. Öyle denildiği gibi 500 yıl /1000 yıl doğada yıpranmadan kalmıyor. 

  Halkın alım gücü düşünüldüğünde her market poşetine 25 kuruş bile olsa ödenmesi “aile bütçesine” yük getirecektir. Siz halkın ekonomisini yükseltmeyi sağlarsanız belki bu konu bir sorun yaratmayacak ama iş öyle değil ki! Açlık sınırı altında olan ASGARİ ÜCRET ve onun bile çok çok altında olan EMEKLİ MAAŞLARI ile zaten “ekonomik akrobasi yapan büyük bir kesimin “ varlığından söz ediyoruz. 

  Poşet konusu ile çevreci olmak yerine kentlerdeki yeşil alanları “ imara açmazsak”, var olan ormanları KATARLILARA veya farklı şirketlere satmazsak, dereleri HESLERLE doldurmazsak, yeşil olan her yere beton dökmezsek zaten çevreye en büyük katkıyı sağlamış oluruz. 

  Çocukluğumda yaşadığım yere baktığımda evlerin önündeki erik, elma, Trabzon hurması ağaçlarını görüyordum. Etrafta güller, nergisler hatta karanfil kokuları olurdu. Şimdi çirkin bir beton yığının ortasında nefes almakta zorlanıyorum ve bu manzaraya sebep olanlar doğayı korumak için işi gücü bırakıp poşete saldırıyor. 

  Söyleyecek söz bulamıyorum.