Psikoloji ; insan davranışlarının ve zihinsel süreçlerinin sistematik ve bilimsel olarak incelenmesidir. Bu tanımı daha da açabilir daha uzun bir açıklama yapabiliriz. Ancak gerçekte psikoloji İNSANLA ilgili en hayati kavramlardan biridir. 

  İnsanın ruh sağlığının “ yaşamıyla” direk ilgili olduğunu artık bilmeyen yok. Yaşadığınız hayat sizin hem vücut hem ruh sağlığınızı etkiliyor. 

  Urfa’da kendini yakan işsiz vatandaş, Kocaeli’de evladına okul kıyafetini alamayan işsiz baba, Adana da iflas ettiği için cinnet geçirip tüm ailesini öldüren esnaf, Adıyaman’da, Gaziantep’te, İstanbul’da ve daha çok ilimizde, ilçemizde benzer facialar hep aynı sebepten yaşanmıştır. PSİKOLOJİK SEBEPLER …

  Normal bir hayatı yaşayan, düzenli bir işi yeterli geliri olan ve çocuklarının geleceğinden endişe duymayan aileler, aile babaları(istisnalar hariç) ruhsal sorunları olmayan, hem memleketine hem de ailesine bağlı, örnek insanlar olurlar. 

  Ne hazindir ki güzel ülkemizde hiçbir dönmede yaşanmamış bir çifte standart görülüyor. Sorunları anlatanları, gerçekleri söyleyenleri ve onları toplumla paylaşanları “ suçlayarak” asıl problemleri konuşamıyoruz . İşin kolayını bulmuşlar ; “ böylesi olayları konuşarak toplumun moralini bozuyorsun” . 

   Evinin elektrik faturasını, doğalgaz ödemesini, bakkal harcamasını karşılayamayan bir ailede neyin moralinden bahsediyorsunuz? 

  Evladının okul kıyafetini alamayan baba, sizin masallarınızı mı dinler? Sokak röportajları yapan bir televizyon muhabirine, vatandaş şöyle cevap veriyordu “ kızım; paramız yok, maaş yetersiz, geçinemiyoz, bunun neyini anlamadın? . Eğer sorunlarınızı çözemiyorsanız doğal olarak psikolojiniz bozulur. Sanırım bunu KAMU YÖNETİMİ fakültelerinde öğretmiyorlar. Zira bazı devlet idarecileri olayın zincirleme bir reaksiyon olduğunun farkında değiller. Eğer zihinsel bir rahatsızlığı yoksa hiç kimse durduk yerde boynuna ip takıp kendini asmaz . 

  Önemli bir zat çıkıp ekranlara aslında “kriz yok, hepsi psikolojik” diyor. Öte yandan evladının gözünde yetersiz olduğunu düşünen bir baba canına kıyıyor, işin tuhafı bu da aynı tezle savunuluyor. Eğer sorun yok, olay yalnızca psikolojikse niye o baba evladına okul kıyafetini alamıyor? Sorun işi olmaması, işi olmadığı için parasının olmaması ve bu yüzden kendini yetersiz görüp hayatına son vermesi. Finalde elbette psikolojik bir durum var ama o babanın hala bir işi olsa, yeterli maaşı olsa, evladının ihtiyaçlarını günler öncesinden alabilse ortada bir psikolojik soruna yol açacak durum olur muydu? 

  Açık seçik yazıyorum, “ her markete girdiğimde psikolojim bozuluyor” . Soruyorum “fiyatlar günlük değil, saatlik mi değişiyor? Raftan alıp kasaya gidene kadar fiyat değişirse ben hangi etiketten sorumlu tutulacağım? 

  Çeşitli defalar yazdım. Eğer siz bir sorun olmadığına kendinizi inandırırsanız, çözüm de aramazsınız ve kriz daha da derinleşir …. Nüfusumuz 82 milyon, ölen ölür kalanların yanına sığınmacıları monte ederiz diyorsanız o zaman başka ….