Rödövans işletmeleri herkesin anlayacağı bir dille ifade etmek gerekirse, TTK’nın üretimden çekildiği, terk ettiği sahalarda, TTK ile sözleşme yapıp, bu sahalarda üretim yapan özel kömür işletmelerini tanımlıyor.

Özetle, TTK’nın bin yıl geçse bir daha üretim yapmayacağı atıl sahaları ekonomiye kazandırmak, devlete vergi ve SGK primi, TTK’ya rödövans ücreti ödemek, üretim yapmak, istihdam sağlamak gibi sorumlulukları üstlenmiş olan bu işletmeler ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Üretim maliyetlerindeki yüksek artışlara rağmen, halen yaklaşık 2 bin işçi ile TTK’nın 7 bin işçi ile ürettiği kömüre eşdeğer kömür üreten rödövans işletmeleri devletin teşvik edici, kolaylaştırıcı elinin kendilerine uzanmasını bekliyor.

***

Rödövans denince akla ilk gelen isimlerden AKKURT Madencilik ortaklarından Alaattin Kurnaz, her fırsatta bu sorunları dile getiriyor. konuyu kapsamlı bir rapor halinde Ankara’ya sunduklarını ve çözüm beklediklerini söylüyor.

Sektörde ARGE çalışmaları ve kendi işletmesinde yaptığı teknolojik yatırımlarla tanınan Alaattin Kurnaz, şu anda can çekişen rödövans işletmelerinin Zonguldak ekonomisinin hayat damarlarından biri olduğunu üzerine basa basa vurguluyor.

Bu durumun, milletvekilleri ve ilgili bakanlıklar tarafından iyi anlaşılmasını talep ediyor.

En önemli beklentileri ise ton başına ödedikleri rödövans ücretinin minimum düzeye indirilmesi…

Böylece bir anlamda “teşvik” gerçekleşmiş olacak, rödövans işletmelerinin gerek üretim ve istihdam, gerek il ekonomisine katkıları çok daha artmış olacak.

Bu yüzden, rödövans işletmelerinin Zonguldak için ne anlama geldiğinin iyi anlaşılması ve Ankara’ya iyi anlatılması gerektiği aşikar…

***

Tekrar edelim…

Rödövans, TTK’nın terk ettiği atıl sahaları üretime ve ekonomiye kazandırıyor.

Tamamen yasal statüde, bütün yükümlülüklerini yerine getirerek, dünya piyasalarında astronomik artışlar gösteren kömürü, kendi ekonomik zorluklarına rağmen yer altından yer üstüne çıkarıp, ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

Eğer, rödövans işletmelerinin sorunları çözülürse, üretim ve istihdam olanaklarını genişletmek olanağı sağlanırsa, mesela, rödövans ücretleri sembolik bir rakam olarak belirlenirse, bu işletmelerin üretimleri ve istihdam olanakları hızla artış gösterebilir, böylece yerli ve milli üretime çok daha fazla katkı sağlayabilir.

Zonguldak milletvekillerinin hep birlikte rödövans işletmelerinin sorunlarını ve taleplerini bir kez daha ağırlıklı olarak bakanlık nezdinde görüşüp takip etmesi sonuç alınmasını sağlayabilir.

En önemli sorunumuz üretim ve istihdam ise eğer…

Rödövans işletmelerinin değerini bilmemiz gerekiyor.

Erhan ÇAKMAK