Son günlerde bir işletmeci tarafından Rombaki Köşkü'nün Butik Otel olarak açılması talebi nedeniyle gündeme gelen tarihi Rombaki Köşkü'nün adını Rum Baki isimli yabancı Kömür Kumpanyası İşletmecisinden aldığı ve zaman içinde Rombaki şekline dönüştüğü tahmin ediliyor.

Tarihi süreç içinde Atatürk'ün Zonguldak'ı ziyareti  sırasında Maden İşletmeciliği konusunda brfing aldığı Türk edebiyatının ünlü isimleri Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet'in Konuk olduğu Rombaki Köşkünün Kent hafızasında önemli yeri bulunuyor.
Necip Fazıl Kısakürek'in bir eserini bu konakta yazdığı, Nazım Hikmet'in ise konakta yaşanan lüks ve şatafatlı yaşamı dizelerine yansıttığı biliniyor.
Yapılan araştırmalar yakın zamana kadar Cemal Reşit Rey'e ait olduğu söylenen ve Zonguldaklı bir kömür işletmesinin lüks ve abartı dolu yaşamını konu edinen Lüküs Hayat isimli ünlü müzikalin yazarının, Nazım Hikmet olduğu savını güçlendiriyor.

Zonguldak'ın tarihi ve sosyal yaşamı ile kent hafızasında önemli yer tutan Rombaki Konağı'nın Butik Otel olarak açılıp açılmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.


Haber Merkezi