Dünyanın gözü İsrail'in Filistin ve Gazze'ye yaptığı zulmün üzerinde.  Diğer yandan Rusya Ukrayna Savaşı'nın da devam etmesi bu savaşlarda masum insanların ve çocukların hayatını kaybetmesi büyük tepkilere neden oluyor. 
Dünyada bu savaşlar devam ederken Mutasarrıf Ali Osman Sadi Uyar'ın arşivine göre 7 Kasım 1914 yılında Rusya'nın Zonguldak'ı da bombardımana tuttuğu ortaya çıktı. 
RUSYA ZONGULDAK'I BOMBARDIMANA TUTMUŞ! 
Mutasarrıf Ali Osman Sadi Uyar'ın arşiv yazısı aynen şöyle; "1914 tarihinde Rus Donanmasının Zonguldak'ı top ateşine tutması. Rus donanmasının Zonguldak kasabasına (Zonguldak ili) top ateşi açması ve vuku bulan tahribat hakkında Bolu Mutasarrıflığı'nın raporu.
Telgrafnâme
Devlet-i ‘aliyye-i ‘Osmâniye telgrâf idâresi
Fi 25 Teşrin-i evvel sene 1330 / (7 Kasım 1914 )
Mahreci Bolu
Numero 14745
Dâhiliye Nezâret-i Celilesine
‘’suretleri bahriye nezâretiyle levâzımât-ı ‘umûmiye riyâsetine’’
Yirmi kadar gemiden oluşan Rus donanmasının dün alaturka saat üç buçuğu doğru Zonguldak Kasabasına açdığı top ateşiyle meydana getirdiği zararlar kesinlikle ehemmiyetten uzak olub limânda sonlanan kömür şimendifer yollarındaki araştırmaların şirkete verilen kesin emir gereğince yirmi dört saat zarfında ta‘mîr ve nakliyâtın te’min ettirileceği ve celb edilen külliyetli ‘amele şirket-i ‘osmâniye ve diğer madencilere âid ocaklara tevzi‘ olunarak kömür i‘mâlat ve ihrâcatına tam şevk ile devâm edilmekte olduğu ve düşmanın taarruzu sırf kömür ihrâcat ve yüklenmesi ve nakliyâtını sektedâr etmek maksadına dayandığı halde hamdolsun buna başarılı olamayarak Kızıl Haç işâretini barındıran Fransız hastanesiyle üzerine Fransız bayrağı çekilen şirket direktörünün hanesi ve Fransız mektebiyle konsoloshânesini tahrib etmek suretiyle icâbının bile … ve nefretini celb eylediği Zonguldak kâ’immakâm vekâletiyle maden müdüriyetinden gelen telgrâfnâmeden anlaşılmakla ‘bilgiler arz olunur
Fi 25 Teşrin-i evvel sene 1330"

Kaynak: Haber Merkezi