Şeker hastalığını iki alana ayırmak gerekiyor.

Tip 1 ve Tip 2. Dolayısı ile şeker hastalığıbelirtileri de buna göre değişiklik gösterebiliyor. Sadece tipe göre değil, pek çok farklı değişken de işe dahil aslında. 

Tip 1 şeker hastalığının belirtileri ağız kuruluğu, susama, sık idrara çıkma, kilo kaybı, yorgunluk ve bulanık görmedir.

Tip 2 şeker hastalığının belirtileri ise cilt yaralarının geç iyileşmesi, ağız kuruluğu ve çok su içme, kuru ve kaşıntılı bir cilt ve açlık hissidir. 

Şeker hastalığı nasıl meydana gelir?

Öncelikle şeker hastalığının nasıl ortaya çıktığından bahsedelim. Glukoz vücudumuza aldığımız besinler sindirilirken açığa çıkan enerji kaynaklarından biridir ve kan şekeri olarak da bilinir. Temelde basit bir şeker olan glukoz, kaslara, yağ dokularına, karaciğere kısaca enerji kaynağı olarak kullanılabileceği organlara kan dolaşımı ile iletilir. Midemizin arka kısmında yer alan pankreas ise kan dolaşımındaki şeker miktarını ayarlamak amacı ile insülin adı verilen bir hormon üretir. İnsülinin görevi de glukozu kan dolaşımından alıp enerji kaynağı olarak kullanılacağı organlara ve dokulara vererek kandaki şeker düzeyini sabit tutmaktır. Eğer insülin üretilemezse, az miktarda üretilirse ya da vücutta insülin direnci varsa şeker kanda birikmeye başlar. Kanda biriken fazla şeker ir zehir etkisi gösterir ve hücrelere zarar verir. Bu duruma diyabet yani şeker hastalığı ismi verilir.

Diyabetin Tip 1 ve Tip 2 hali

Şeker hastalığının Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Tip 1 şeker hastalığında vücut ya çok az miktarda insülin üretir ya da hiç üretmez. Bu nedenle kanda biriken şekere günlük müdahale edilmek durumunda kalınır. İnsülin hormonu iğne ile verilerek kan şekerinin düzenlenmesi sağlanır. Her yaşta meydana gelebilen Tip 1 diyabetin nedeni genetik faktörler göz önünde bulundurulsa da henüz tam olarak bilinmemektedir. Tip 2 diyabet ise daha sık görülen şeker hastalığıdır.  Karaciğer, yağ dokuları ve kas hücreleri insüline doğru biçimde karşılık vermez ve bu durum insülin direnci olarak adlandırılır. Bunun sonucunda yine kandaki şeker oranı artar ve buna hiperglisemi ismi verilir. Genellikle obezite ile beraber ortaya çıkan Tip 2 diyabet, zayıf bireylerde de ortaya çıkabilir.

-Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

-Ne kadar su içerseniz için hala susuyorsanız

-Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsanız

-Sürekli yemek yemek istiyorsanız

-Kendi kendinize hareket edecek enerji bulamıyorsanız

-Bulanık görmeye başladıysanız

-El, bacak ve ayaklarınızda karıncalanma yaşıyorsanız

-Derinizde kuruluk, yaraların geç iyileşmesi, mide bulantısı gibi sorunlarınız varsa

DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

Editör: Haber Merkezi