Çıkartılan yeni yönetmelikle birlikte aldıkları sertifikaların geçersiz olması sebebiyle devlet ve Özel diyaliz merkezlerinde görev yapan Acil tıp teknisyenleri işçilik tehlikesiyle karşı karşıya.

Zonguldak devlet ve Özel diyaliz merkezlerinde görev yapan Acil tıp teknisyenleri yönetmeliği protesto etmek ve haklarını geri almak için madenci anlatınca basın açıklaması yaptılar.

Acil tıp teknisyeni Göknur Demirer tarafından yapılan basın açıklamasında, devlet ve özel merkezlerinde görev yapan acil tıp teknisyenlerinin elindeki belgelerin çıkan yönetmelikle geçersiz sayılması nedeniyle binlerce acil tıp teknisyenin işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Kazanılmış haklarını geri istediklerini belirten Göknur Demirel, şunları ifade etti:

"Devlet ve özel merkezlerinde görev yapan acil tıp teknisyenlerinin elindeki belgelerin çıkan yönetmelikle geçersiz sayılması nedeniyle binlerce acil tıp teknisyeni işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yıllardır devlet ve Özel diyaliz merkezlerinde acil tıp teknisyeni olarak görev yapan hemşireler. Türkiye'de böbrek yetmezliği problemi olan 60.000 kadar hastaya hizmet veren 860 devlet ve Özel diyaliz merkezlerinde çalışan acil tıp teknisyenleriz. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı'nın diyaliz hastalarını ve merkezlerinin personel ihtiyacından dolayı açtığı diyaliz sertifika söz sınavına girerek başarılı olup diyaliz sertifikası almaya hak kazandık 10 seneye yakındır da diyaliz hastalarına hizmet vermekteyiz.

1 Mart 2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yeni diyaliz yönetmeliği diyaliz sektöründe çalışan hemşirelerin kazanmış olduğu haklar korunurken acil tıp teknisyenleri olarak kazanmış olduğumuz haklarımız elimizden alınmış bulunmaktadır.

diyaliz hizmeti hastaları sadece diyaliz makinesine bağlanmaktan ibaret olan teknik sağlık hizmeti değildir böbrek yetmezliği bulunan devlet hastalanıp böbreklerinde hipertansiyon kalp yetmezliği gibi birçok hastalığı ve problemi bulunan ve multidisipliner yaklaşımı gerektiren hastalardır.Bu yüzden ülkemizde ve diğer dünya ülkelerinde diyarı sektöründe sadece diyaliz teknikerleri değil diğeri sertifikası bulunan hemşireler acil tıp teknisyenleri sertifikalı ebeler ve sağlık memurlarda çalışmaktadır.

yıllardır Özbey ile yaptığımız mesleğimizde sadece bir yönetmelik ile son bölünmesi Adalet çalışma barışını ve eşitlik gibi birçok evrensel ilkeye ters düşmektedir.

bu yönetmelik ile uzun senelerin hastalarında hizmeti Adrian sağlıkçı olarak Sema ve mağdur edilmiş bulunuyoruz.

aynı zamanda bu yönetmelikle belli bir kesime iş imkanı sağlanırken Bizler ikiz bırakılmak dayız.

diyaliz hastalarına daha iyi bir bakım için personel ihtiyacı var denilerek acil tıp teknisyenleri diyalize davet edilmiştik Sağlık Bakanlığı Çalışma Bakanlığı ve 60000 hasta bize güvendiği ve hizmetimizden memnun olduğu için yıllardır bu mesleği icra etmeye devam ediyoruz.

acil tıp teknisyenleri olarak biz de haklı olarak yönetmeliğin çıksın istersen önce kazanmış olduğumuz haklarımızın korunmasını istiyoruz hastalarımızın ve ailelerimizin mağdur edilmesini istemiyoruz" 

DiYAMER  bağımsız diyaliz merkezleri Derneği (DiYANER) Genel Başkanı bünyamin altındal'da yaptığı açıklamada insanların işsiz bırakılmaması gerektiğini belirterek haklarını kendini iade edilmesi gerektiğini kaydetti.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi