Zonguldak Valiliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi işbirliği ile düzenlenen, Halk Eğitimi ve Hasta Bilgilendirme Toplantıları’nın beşincisi  Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

ZBEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde yürütülen Kasım ayından başlayarak düzenli aralıklarla Mayıs ayı  sürecek eğitimlerin bu haftaki konusu Toplum ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi, engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalığı arttırmayı amaçlayan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Halk Eğitimi ve Hasta Bilgilendirme toplantılarının ikincisi Tıp Fakülte Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğr. Üyesi ve Yoğun Bakım Bilim Uzmanı Prof. Dr. Hilal Ayoğlu tarafından yapılan sunumla Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Erişkinlerde başlıca ölüm nedeni olan ani kalp durması konusunda bilinç oluşturmak ve uzun vadede ani kalp durmasına bağlı ölüm oranlarının azaltılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı ve Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon –Resusitasyon Derneklerince gerçekleştirilen “Hayata El Ver” projesini de aktaran Prof. Dr. Hilal Ayoğlu, ani kalp durması sırasında yapılması gereken Temel Yaşam Desteğini katılımcılara anlatarak, beraberinde yer alan Anestezi anabilim dalı asistan ve teknisyenleri ile uygulamalı olarak halk eğitimini gerçekleştirdi.

Toplantıda Dr. Ayoğlu ani kalp durmasına bağlı ölüm oranlarının yüksek olmasının sebebinin bu konudaki toplum bilincinin yeteri kadar fazla olmamasından kaynaklandığına vurgu yaptı. Prof. Dr. Ayoğlu, kalp durması vakalarının önemli bir çoğunluğunun evde, iş yerinde veya sokakta gerçekleştiğini, genellikle aile fertleri veya çevredeki kişilerin kalp durması durumunda ne yapacaklarını bilmedikleri için ve çaresizlikten dolayı olaya seyirci kaldığını, oysa hastane dışı kalp durmalarında, çevredekiler tarafından yapılan kalp masajı ile o insanın yaşama şansının 2-3 kat artacağını belirtti. ”Elleriniz hayat kurtarabilir” vurgusu ile salonda yer alan engelli-engelsiz tüm vatandaşların, Zonguldak Belediyesi Zabıta Ekipleri ve Kozlu Belediyesi İtfaiye Ekiplerinin katılımı ile yapılan eğitimin sonunda gerçekleştirilecek yeni etkinliklerle daha çok insanın kalp masajını doğru olarak öğrenmelerinin sağlanması ve bu çabalar ile de yurt genelinde 30.000 kişinin hayatının kurtarılmasının hedeflendiği bildirildi.

Zonguldak Valiliği ve ZBEÜ işbirliği ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Koordinesinde, Halk Eğitimi ve Hasta Bilgilendirme Toplantılarının üçüncüsü 24 Aralık Salı günü Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Başta gençler ve ebeveynler olmak üzere tüm toplumda bir bilinç oluşturmayı amaçlayan etkinlik kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi halkı bilgilendirdiler.Toplumda HPV virüsü ve serviks kanseri oranlarının büyük oranda azaltılabileceği mesajının verildiği toplantıda adölesan çağda yapılan evliliklerin de rahim ağzı kanseri riskini artırdığı ifade edildi.Dinleyicilerin soru ve görüşleriyle katkı sağladığı toplantı, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Kansere karşı farkındalığı arttırmak, mücadeleyi geliştirmek amacıyla gerçekleştirilir.

Dünya Kanser Günü ilk kez 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından düzenlendi. Aynı yıl Türkiye'de de, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından başlatıldı, dünyada ve ülkemizde kanser konusundaki en büyük kampanyalardan biri oldu.

Editör: Haber Merkezi