Koah gibi kronik akciğer hastalığı ve kronik kalp hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılı kişiler, küçük çocuklar ve yaşlıların yanı sıra diyabet, böbrek yetersizliği gibi problemler yaşayanlarda da grip ve zatürre hastalığının ağır seyredebileceği uyarısında bulunan Medical Park Ereğli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sarıyya Mammadova, “Grip aşısının etkisi, yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıkar. Bu nedenle grip aşısının Eylül ayının ortalarından itibaren Kasım ayına kadar yapılmış olması gerekir. Zatürre aşısı da grip aşısı ile eşzamanlı, hatta aynı gün içinde iki farklı bölgeye yapılabilir” dedi. Sonbahar, geçiş mevsimi olması sebebiyle enfeksiyonların hızla yayıldığı ve grip salgınlarının artışa geçtiği bir mevsim olarak öne çıkar. Sıcak havaların etkisini yavaş yavaş yitirmeye başlayıp soğuk günlerin yaklaştığı bu geçiş döneminde tedbirli olmak ve özellikle risk grubundaysak grip ve zatürre aşısı yaptırmak büyük önem taşıyor. Medical Park Ereğli Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sarıyya Mammadova, soğuk havalarda görülen enfeksiyonların özellikle kapalı alanlarda hızla yayıldığına işaret ederek aşılanmanın önemi konusunda uyarılarda bulundu.

GRİP AŞISI 2 HAFTA SONRA ETKİLİ OLUYOR

Grip aşısının grip salgınları başlamadan önce yaptırılması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Mammadova, “Grip aşısının etkisi yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıkar. Bu nedenle grip aşısının ekim ayından en az 2 hafta önce, yani eylül ayının ortalarından itibaren kasım ayına kadar yapılmış olması gerekir. Aşının koruyuculuğu, genellikle 6-12 ay kadardır. Zatürre aşısı da grip aşısı ile eşzamanlı, hatta aynı gün içinde iki farklı bölgeye yapılabilir” dedi.

KORUYUCULUK YÜZDE 70-80 CİVARINDA

Grip aşısının etkinliğinin, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına neden olan virüs tipleri arasındaki uygunluğa göre değişeceğinin altını çizen Uzm. Dr. Mammadova, aşının koruyuculuğunun ise en iyi ihtimalle yüzde 70-80 oranında olduğunu söyledi. Aşı yapılan kişinin yaşının da koruyuculukta önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Mammadova, gençlerde aşının koruyuculuğunun daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

YUMURTA ALERJİSİ OLANLAR DİKKATLİ OLMALI

Grip aşısının kas içine yapıldığını söyleyen Uzm. Dr. Mammadova, aşının yan etkileri konusunda ise şu bilgileri verdi: “Ağır yumurta alerjisi olanlara aşı yapılması sakıncalı olabilir. Grip aşısı farklı yerlere enjekte edilmek şartıyla zatürre veya diğer aşılarla aynı zamanda da yapılabilir. Grip aşısı uygulanan yerde ağrı, şişlik, kızarma, morarma ve sertleşme gibi lokal reaksiyonlar oluşabilir. Grip aşısı olan bazı kişilerde ise seyrek olarak kaşıntı, kabartı ve kızarıklıklar görülebilir. Grip aşısının genel yan etkileri arasında ateş, kırgınlık, titreme, yorgunluk, baş, eklem ve kas ağrıları ile terleme sayılabilir. Ancak bu yan etkiler çok önemli değildir, 1-2 gün içinde kendiliğinden düzelir, tedavi edilmeleri gerekmez. Ama çok seyrek olarak alerji komasına yani anaflaksiye de neden olabilir. Grip aşısı yapılanlarda çok ender olmakla beraber, nevralji (sinir ağrısı), uyuşmalar, havale nöbetleri, beyin iltihabı gibi nörolojik belirtiler olabileceği bildirilmiştir.” Grip aşısının dışında risk grubundaki kişilerin zatürre aşısını da mutlaka yaptırması gerektiğine de dikkat çeken Uzm. Dr. Mammadova, “İki tip zatürre aşısı vardır: Polisakkarit Pnömokok Aşısı ve Konjuge Pnömokok Aşısı. Bunların ayrımını ve yapılma endikasyonlarını başvuracağınız doktorunuz belirleyecektir. Farklı yaş gruplarında, risk faktörü taşıyan ve bağışıklık sisteminin baskılanması gibi faktörler aşı şemasının değişmesine sebep olur. Bu yüzden, aşı için uygun olan bu dönemi kaçırmamanızı öneririz” diye konuştu.

KİMLER GRİP VE ZATÜRRE AŞISI YAPTIRMALI?

Ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, vücutta kırıklık ile seyreden grip hastalığının ilerlediğinde nefes darlığı ve solunum sıkıntısına yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Mammadova, doğru veya etkin tedavi edilmeyen gribin aynı zamanda bir zatürre nedeni olduğuna dikkat çekti. Grip salgınlarının genellikle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında daha yoğun bir şekilde görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Mammadova, grip aşısı ve zatürre aşısını mutlaka yaptırması gereken risk gruplarındaki kişileri ise şöyle sıraladı:

- 65 yaş ve üzeri kişiler - Kronik akciğer hastalıkları (KOAH, bronşektazi, bronş astımı, kalp ve damar hastalığı) olanlar

- Şeker hastalığı, böbrek fonksiyon bozukluğu, çeşitli hemoglobinopatileri olan ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler

- Yüksek riskli hastalarla karşılaşma olasılığı olan hekim, hemşire ve yardımcı sağlık personeli

- Huzur evlerinde yaşayanlar

- Grip yönünden riskli şahıslar ile birlikte yaşayanlar (altı aydan küçük bebekle yakın ve sürekli teması olanlar)

- Güvenlik görevlileri, itfaiyeciler gibi toplum hizmeti veren kişiler

- Grip sezonunda gebelik durumunda

(Haber Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi