17.Bölge Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ayşegül Kara, grip salgını nedeniyle eczanelerde grip ve antiviral ilaç sıkıntısından dolayı firmaların üretime geçerek sıkıntıyı çözdüklerini ve ilaçların depolardan eczanelere dağıtıldığını söyledi. Eczanelerde ilaç sıkıntısını bulunmadığını belirten 17.Bölge Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ayşegül Kara, şunları söyledi:

ECZANELERİMİZE DEPOLAR ARACILIĞI İLE GRİP İLAÇLARI VE ANTİVİRAL İLAÇLAR ULAŞMIŞ VAZİYETE
Şu anda grip salgının yaygın olması sebebiyle piyasada grip ilaçlarından da ve antiviral ilaçlarda sıkıntı yaşandığı söylenmekte. Evet bu doğrudur. Geçen hafta itibariyle biz bu sıkıntıyı yaşadık. Yalnız bu eczanelerden kaynaklı bir sıkıntı değil. İlacı depolardan temin edemediğimizden kaynaklı bir sıkıntı ve sorun yaşadık. Hastanelere başvuran hasta sayısında geçtiğimiz yılın çok üzerinde olduğundan dolayı da böyle bir sıkıntı yaşandı. Ancak kamuoyunda çıkan haberler ve hükümetin aldığı tedbirlerle de ilaç firmaları da bu antiviral ilaçların gribiral ilaçlarının üretimi hızlandırdılar. Bu hafta itibariyle eczanelerimize depolar aracılığı ile grip ilaçları ve antiviral ilaçlar ulaşmış vaziyete. Ümit ediyorum ki bu sıkıntı çözülmüş olur.  Okulların kapanmasıyla birlikte zaten bu salgınında yavaşlayacağını tahmin etmekteyim. Biliyorsunuz grip mevsimsel bir rahatsızlık ve antiviral olduğu için de çabuk yayılan bir rahatsızlık. Herkese acil şifalar diliyorum. İnşallah en kısa zamanda sağlıklarına kavuşurlar. Şuan da eczanelerimizde bir sıkıntı yok. İlaç teminin de herhangi bir problem bulunmamaktadır. 

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne başvuran hasta sayısını geçen seneye göre üç-dört kat arttığına dikkat çeken 17.Bölge Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ayşegül Kara, “Biliyorsunuz geçen sene Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne başvuru Hastanesi’ne hasta başvuru sayısı da üç-dört katına çıkmış vaziyette. Türkiye genelinde de böyle olunca önlemler alınmak durumunda idi. Bunu da dediğim gibi firmalar bir şekilde görüp önlemini alıp piyasaya da ilaç da dağıtmış vaziyetteler. Şuan itibariyle durum bu. Ümit ediyorum ki ilaç sıkıntısı yaşanmayacak. Üretilen ilaç talebi karşıladığı ve salgın bir şekilde azaldığı müddetçe bir skorun çıkmayacaktır.” şeklinde konuştu.


YABANCI FİRMALAR ZAM ALABİLMEK İÇİN KALP, KOAH VE TANSİYON İLAÇ ÜRETİMİN KISTILAR
Yabancı firmaların zam alabilmek için KALP, KOAH ve TANSİYON ilaç üretimin kıstıklarını belirten 17.Bölge Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ayşegül Kara, “Şubat ayı itibariyle ilaçta zam kapıda olduğu için özellikle yabancı firmalar bazı ilaçlara fiyat zammı alabilmek için özellikle; kalp ilaçları, hipertansiyon ilaçları, koah ilaçlarında zam alamadıklarından dolayı üretimi ya kısmış ya da azaltmış vaziyetteler ve hastalarımız bu tarz ilaçlarına da erişememektedir. Ümit ediyorum ki bu sorun en kısa zamanda çözülür ve hastalarımız ihtiyaç duydukları ilaçları bizler vasıtasıyla ulaşabilirler. Bunun içinde yetkililerden gerekli özenin göstermelerini diliyoruz.” dedi.
(HABER-ERCAN DEMİR)

 

Editör: Haber Merkezi