Aile Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Zekeriya Gündoğdu, corona virüsü riskine karşı insanların kalabalık ortamlara girmemeleri ve temastan kaçırmaları gerektiği uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı haricinde yapılan açıklamaları dikkate alınmaması gerektiğini, sosyal medyada ise bilgi kirliliği yaşandığını belirten Zekeriya Gaündoğdu, corona ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı:

CORONA NEDİR? 
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan, grip benzeri belirtileri olan daha çok yüksek ateş, öksürük ve solunum sıkıntısının eşlik ettiği damlacık yoluyla bulaşan bir hastalık tablosudur. Virüsün en tehlikeli özelliği ise insandan insana ve çok hızlı bir şekilde yayılmasıdır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
* Başlıca belirtileri yüksek ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Bazı hastalar virüse maruz kalsalar dahi hastalık belirtisi göstermeyebilir. Ek hastalığı bulunmayanlar ve yaşı genç olanlar genellikle grip benzeri bir tablo ile hastalığı geçirebilirler.Nefes almada güçlük, boğulma hissi gibi şikayetleri olan hasta grubunun ise muhakkak hastaneye başvurmalarını kendi imkanları ile değil 112 aracılığı ile öneriyoruz.

KORUNMA YOLLARI NELERDİR? NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? 
* İnsanların henüz hasta olmasalar dahi ne zaman enfekte olacaklarını önceden kestirmek mümkün değil. İnsandan insana yayılım hızı oldukça yüksek olan damlacık yolu ile yayılım gösteren corona virüsünden korunabilmek için ya da bize bulaş gerçekleşti ise çevremize sevdiklerimize virüsü bulaştırmanın önüne geçebilmek için uygulamada basit ama oldukça elzem önlemler almamız gerekmekte. Bireylerin mümkün olabildiği ölçüde kalabalık ortamlardan (sağlık kuruluşları, marketler, avm’ler, ibadethaneler gibi) uzak durmaları, yakın zamanda dini görevini gerçekleştirip umreye giden vatandaşlarımız da dahil yurt dışından gelen misafirlerle görüşmeleri en az 14 günlüğüne ertelemeleri ve yurtdışı seyahatinden gelenlerin en az 14 gün boyunca zaruri bir durum olmadıkça evden çıkmamaları ve misafir kabul etmemeleri, sabunla ellerini dirsekler hizasına kadar gün içerisinde sıklıkla yıkamaları, mümkünse alkol oranı %70 ve üzeri olan kolonyalarla elleri dezenfekte etmeleri, geleneğimizin bir parcası olan karşılaştığımız zaman selamlaşma olarak tercih ettiğimiz tokalaşma-sarılma-öpüşme gibi eylemlerden uzak durmaları, öksürük hapşırık şikayeti olanların muhakkak maske takmaları (aksi halde maske takmak gerekli değil), kendilerinde corona virüs olduğundan şüphelenen hastaların panik yapmadan kendi takiplerini öncelikle kendilerinin yapmaları, çevrelerindeki insanlara bulaştırmamaları için temaslarını mümkün oldukça azaltmaları gerekmektedir. İnsanlarımızın Corona virüsü ile ilgili merak ettikleri ya da öğrenmek istedikleri bilgileri en güvenilir kaynaktan öğrenebilmek için 184 SABİM danışma hattını arayayabilirler.  

HER KAFADAN BİR SES ÇIKIYOR HANGİSİ DOĞRU HANGİSİNE İNANALIM? 
Pandemi yani tüm dünyaya yayılımı olan bir virüsle karşı karşıyayız bu konuda en doğru ve güvenilir bilgi için Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca gerekli durumlarda açıklamalarda bulunmaktadır. Bu açıklamalar dışındaki bilgilere itibar edilmemeli. Son olarak Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya başladığı bir karar var; yaşlı hastalarımızın kronik hastalıkları olan hastalarımızın düzenli kullandıkları ilaçları sağlık ocağı veya hastaneye gitmeden direkt olarak eczaneden alabilmelerine olanak sağlanmıştır. Tansiyon şeker kalp hastalığı gibi hastalıklar için raporlu ilaç kullanan hastalar ilaçlarını eczanelerden direkt olarak alabilirler.Korona Virüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda hem Sağlık Bakanlığımız hem de diğer kurumlar kamuoyuna duyurulan gerekli tedbirleri uygulamaya başladılar. Hepimiz üzerimize düşeni yapmaya özen göstermeliyiz. Virüs bizi etkilemese de sevdiklerimize zarar verebilir. Bu tedbirleri hep birlikte uygularsak salgının önünü kesebileceğimizi tekrar hatırlatmak da fayda görüyoruz ve herkesin uyarıları dikkate almasını istiyoruz.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi