Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği başkanı Çetin Terzioğlu, Ramazan ayında diyabet hastalarına uyarılarda bulundu.

Terzioğlu yaptığı açıklamada, diyabet hastalarının mümkünse oruç tutmaması gerektiğini, Tutmak isteyenlerin ise kesinlikle doktor kontrolünde oruç tutmaları gerektiğini belirterek şunları söyledi;

“Zonguldak Diyabetli Kronik Hastalar Derneği olarak Ramazan ayı olması sebebiyle Diyabet hastalarının diğer insanlardan çok daha farklı yaşam tarzı oldukları için bunları gerektiğinde uyarıyoruz. Ramazan ayı başladığından bugüne kadar hastanelerde ve acil ilerde hastalarımızı ziyaret ettik. Ama gerçekten şunu gördük ki, diyabet hastaları kontrolsüz oruç tuttuklarında gerçekten acil servise kadar düşebiliyorlar. Tedavi görebiliyorlar. Bunun için ben bu konuda uyarmak istiyorum. Diyabet hastası olup ta oruç tutacaklar kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır. Çünkü doktor kontrolünde olmayan bir hasta oruç tuttuğu zaman organ kaybı, şeker yükselmesi veya düşmesi durumunda vücutta ciddi bir hasar olabiliyor. Diyabet hastası beslenmesine, egzersiz yapmasına, ilaç kullanmasına özen göstermek zorundadır. Bunlardan biri olmadığı zaman yaşam tarzları otomatik olarak değişiyor. Nedenle verilen ilaçlar düzgün kullanılırsa Ve egzersizini sabah akşam yaparsa, egzersiz yapılacaksa da serin havalarda yapmaları gerekmektedir. Bu nedenle tıbbi yönden doktorlarımız şeker hastalarının oruç tutmamalarını tavsiye etmektedir. Ama buna rağmen oruç tutacağım diyen diyabet hastaları varsa özellikle doktor kontrolünde olmak zorundadırlar. Doktor kontrolünde olmayan hastalarımız vücutta bir zarar görebilir. Bugün acil servisi ziyaret ettim ve çok sayıda diyabet hastası hastaneye düşmüş durumdadır. Bu nedenle onu çıkmamalarını öneriyoruz.”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi