Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım organ Bağışı haftası etkinlikleri kapsamında Türk Eğitim Derneği (TED) Kolejinde eğitim gören lise öğrencilerine Organ naklinin ne olduğu, kimlerin organ bağışı yapabileceği, hangi organların ve dokuların bağışı yapıldığı, beyin ölümünün ne olduğu konulu farkındalık semineri düzenlendi.

 Düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık,Acil Sağlık İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Emre Karaahmetoğlu konuşmasında özetle şunları söyledi. “  18 yaşını aşmış akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin kişi evde,sokakta,acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş ise organları kullanılamaz. Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir” dedi

Hangi Organlarımızı Bağışlayabilirim ;

Kalp, Karaciğer, Böbrek, Pankreas, Akciğer, Deri, Kornea,İnce barsak,Kemik,Kas dokusu, Kıkırdak,Tendon, Yüz ve saçlı deri, Ekstremite (kol bacak), Üst solunum yolu, üst sindirim yolu.

Alınan Organlar Herkese Nakledilebilir mi ;

Nakil işlemleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından yürütülür ve yapılan tüm işlemler kayıt altına alınıp belgelenir. Organ dağıtımı, Ulusal bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından, öncelikle tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere,  kan ve doku grubu uyumuna göre yapılır. Din,Dil,Irk,cinsiyet,zengin veya fakir ayrımı gözetilmez. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izni olmadan açıklanamaz. Gizli kalması kanunen esastır.

Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğünde görevli uzman Gülümen Gök tarafından seminere katılan öğrenci ve öğretmenlere organ bağışı ve nakliyle ilgili olarak broşürler dağıttı.

Editör: Haber Merkezi