Covid-19'un Omicron varyantı birçok ülkede etkisini sürdürüyor. Yeni varyantla birlikte Türkiye dâhil pek çok ülkede vaka sayılarında gözle görünür bir artış yaşanıyor. Salgınla mücadelede aşı olmanın önemine işaret eden uzmanlar, aynı zamanda toplumsal bağışıklığın oluşmasında D vitamininin önemine de dikkat çekiyor. Son olarak Türkiye’de yapılan bir araştırmada D vitamini takviyesinin Covid-19'dan ölüm oranını 2,14 kat azalttığı tespit edildi.
D vitamininin korona virüsle mücadelede en etkili unsurlardan biri olduğu, yapılan son araştırmalarda bir kez daha kanıtlandı. 

"D Vitamini Takviyesinin Covid-19 Hastalığının Şiddetine Etkisi" başlıklı araştırma, D vitamininin tedavide etkili olduğunu ortaya koydu. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Proje Koordinatör Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, “Yaptığımız araştırmada hastanemizde tedavi gören hastalarımıza D vitamini takviyesi yaptığımızda yoğun bakım ünitesi de dahil, hastane yatış süresinin daha kısa olduğunu ve ölüm oranının daha az olduğunu gözlemledik” dedi. Birbirinden lezzetli ve inovatif peynirleriyle toplum sağlığına katkı sağlamayı hedefleyen Muratbey de AR -GE Merkezi ve ülkemizdeki üniversiteler ile yaptığı iş birliği sonucunda ortaya koyduğu çalışmalarla D vitamininin önemine dikkat çekiyor.

Türkiye’de D vitamini eksikliği büyük bir sorun
Muratbey, geçtiğimiz yıl, D vitamini seviyelerine ayna tutan araştırmasında toplumdaki D vitamini düzeylerinin düşük olduğu sonucunu gözler önüne serdi.

Ana Bilim Dalı ve Uşak Üniversitesi Tıp ve Sağlık Hizmetlerinde görevli öğretim üyeleri ile Muratbey Ar-Ge merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada 18-30 yaşları arasındaki üniversite öğrencilerinin D vitamini eksikliği düzeyleri değerlendirildi. Çalışmaya; tıp, diş hekimliği ve sağlık hizmetleri bölümlerinde öğrenim gören 100 (44 erkek ve 56 kadın) üniversite öğrencisi dâhil edildi. Kan serum analizleri sonucunda çalışmaya katılanların % 91’inde (Kadınlarda % 92.86, erkeklerde% 88.64) D vitamini eksikliği tespit edildi. Muratbey Ar-Ge ekibi, 6. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Aile Hekimliği Kongresi’nde yaptığı sunumda da D vitamininin bağışıklık üstündeki düzenleyici etkilerinden dolayı pandemi sürecinde özel ilgi gördüğünün altını çizdi.

iha

Editör: Haber Merkezi