Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Ertuğrul Güner Görme Engelliler haftası etkinlikleri kapsamında yazılı bir açıklamada bulundu.

           Güner yapmış olduğu açıklamada, “ Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftasında olan 7-14 Ocak tarihleri arası Görme Engelliler Haftası olarak anılmaktadır.

      Beyaz Baston 20.yüzyılın başlarında 1921 yılında Londra’da bir trafik kazası sonucunda görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının görme engelliler için farkındalık yaratmak ve dış dünyanın kendisini farketmesi için bastonunu beyaza boyaması ile oluşmuş ve bu şekilde insanların dikkatini çekerek dünyada sadece kendilerinin olmadığını görme engellilerinde bu dünya’da yaşadıklarını göstermesi ile başarılı olmasıyla birlikte Fransa’da Görme Engelliler Örgütü tarafından 1931 yılında beyaz baston bir simge haline gelmiş bir engelli hareketidir. Dünya’da her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak anılmaktadır.

          Bakanlığımız tarafından bebeklik ve çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir.  Görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan olguları erken dönemde tanımak amacıyla Görme Tarama Programı yürütülmektedir.

        Çocuklarda yapılacak göz taramaları ile tanınabilen hastalıkların başında şaşılık, dış ortamdan gelen ışınların retina üzerinde odaklanamaması sonucu oluşan kırma kusurları veya göz tembelliği gelmektedir.

        0-3 aylık bebeklere “Çocuk İzlem Protokolleri” kapsamında Aile Hekimlerince göz taraması yapılmaktadır.  Bir üst merkeze sevk edilen bebek ve çocuklara ise göz hastalıkları uzmanları tarafından muayene edilmektedir.  36-42 aylık çocuklara Aile Sağlığı Merkezlerinde  Aile Hekimi tarafından kırmızı refle testi yapılmakta  ve Aile sağlığı personelleri tarafından “Lea Sembol Testi” ile ilgili ailelere eğitim verilmektedir.

      Her vatandaşın potansiyel bir engelli adayı olduğu düşünüldüğünde engelliliğin önlenmesi, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılması ve engellilerin kendi haklarının bilincine varması, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması gereken konulardır. Dünya nüfusunun yaklaşık 15’i bir milyardan fazla kişinin çeşitli engellilik durumuna sahip olduğu, 110 -190 milyon insanın da fonksiyonlarda ciddi sıkıntılar yaşadığı düşünüldüğünde bu işbirliğinin önemi daha da belirginleşmektedir.                                                   Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak, problemlerini çözmek, onlara sahip çıkarak sorunlarına ortak olmanın insanı bir görev olması bilinciyle, halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için görme özürlü vatandaşlarımızla birlikte  bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb. gibi) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerimiz  Engelliliğin önlenmesi, Engelli Bireylerin Sağlık Hizmetine Erişiminin Kolaylaştırılması,  Engelli Sağlık Kurulu Raporları Düzenlemeleri ve  Evde sağlık hizmetler kapsamında sürdürülmektedir “

 

Editör: Haber Merkezi