Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Ertuğrul Güner Mart Ayı Kalın Bağırsak Farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında yazılı bir açıklamada bulundu.
          Güner yapmış olduğu açıklamada, “ Kolorektal kanser; dünyada ve ülkemizde kadınlar ve erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Ülkemiz istatistiki verilerine göre en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında olmasına rağmen, erken evrede teşhis edilmesiyle kolon kanseri tedavisinde başarılı sonuçlar almak mümkündür. 
Kolorektal kanserin kesin sebebi bilinmemekte olup en bilinen risk faktörleri şunlardır;
 
* Aşırı kilolu veya obez olmak
* Fiziksel olarak aktif olmamak
* Fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi
* Alkol Kullanımı
* Sigara
* İleri yaş
* Ailede benzer kanser öyküsü bulunması
* Daha önceden kolorektal kanser geçirmiş olmak
* Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı
 
Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek bunlardan birkaçıdır.
 
Belirtiler
Kolorektal kanserlerde en sık görülen belirtiler şunlardır; 
*Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi
* Bağırsakta tam boşalmama hissi
* Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma
* Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti
* Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı
* Sürekli yorgunluk 
 
Diğer kanserlerde olduğu gibi kolon kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Bu nedenle amaç, daha kanserde belirti yokken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Erken tanı konulduğunda, kolorektal kanserin tedavisi daha etkin olabilir.  Bu nedenle, 50 yaş üstündeki kişiler izlenmeli ve kolorektal kanser için artmış riski olan kişiler daha erken tarama programına alınmalıdır. Taramada ülkemizde “gaitada gizli kan testi” uygulanmakta ve bu testi 50-70 yaş arasındaki herkesin 2 yılda bir yaptırması önerilmektedir. Ülkemizde de KETEM’lerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa; kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde 2 yılda bir yapılmaktadır. 
Kolon kanseri hakkında kamuoyunu bilinçlendirmek, taramanın önemini vurgulamak ve erken teşhisle önlenebilir bir hastalık olduğu hakkında toplumda farkındalık yaratmak amaçlarıyla; her yıl mart ayında ülkemiz genelinde farkındalık etkinlikleri yapılmaktadır. Mart ayı Kolon Kanseri Farkındalık ayında 50-70 yaş arası tüm vatandaşlaramızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM, Aile Sağlığı Merkezleri ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine davet ediyor; sağlıklı günler diliyorum. 
 
Editör: Haber Merkezi