Genel başkanlığını ünlü sanatçı Haluk Levent’in yaptığı Anadolu Halk ve Barış Platformu (AHBAP) Zonguldak temsilciliği tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında açık alanda tiyatro gösterisi gerçekleştirildi.

İlk etapta sağır ve dilsizler için sessiz müzik gösterisi yapıldı. İkinci etapta görme engelliler görme engelleri için trafikte karşıdan karşıya geçme ve Son etapta ise yoğun trafikte tekerlekli sandalye de bulunan engelli Vatandaşı karşıdan karşıya geçirmesi canlandırılarak toplumda engellilerin yaşadığı zorluklar dile getirildi ve toplumda farkındalık oluşturuldu.

Zonguldak AHBAP Platformu Sanat Kurulu Temsilcisi Tamay Açıkel yaptığı açıklamada, “Engeller Haftasında farkındalık için AHBAP Platformu olarak bir çalışma düzenledik. Bu etkinliğimizde sessiz müzik yapmaya çalışan arkadaşlarımız işitme engellerin farkındalığını yaratmaya çalışıyor. Bizim niyetimiz burada farkındalık yaratmaktır. İkinci etapta ise yaya geçidinde görme ve işitme engelli iki arkadaşımız iletişim kurmaya çalışıyorlar. Son etapta ise tekerlekli sandalye de yaşamak zorunda kalan engellerin zorluklarını anlatmaya çalışıyoruz. İn geldiği için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz” dedi. 

Tamay Çelikel sözlerine şu şekilde devam etti: “AHBAP, Anadolu kültür hazinesinin birleştirici ve dönüştürücü birikimini, çağdaş bilgi ve teknolojinin olanaklarıyla geliştirerek geleceğe taşımak üzerine kurulu, dayanışmaya, paylaşıma ve sevgi üzerinden aidiyete dayalı değer sistemleri ile çalışan, bir işbirliği hareketidir. Ahbap Zonguldak 10-16 mayıs engelliler haftası için herkesin birer engelli adayı olduğunu hissettirmek ve engellilerin yaşam zorluklarını gösterebilmek adına farkındalık oluşturmak için “Sessiz Engeller” etkinliği yaptı. Zonguldak Ahbap olarak engelliler haftasında farkındalık yaratmak için belirlenen 3 farklı noktada; valiliğin arkasındaki yaya geçidinde görme engelli ve işitme engellilerin “sessiz iletişimi”, valiliğin önündeki parkta işitme engelliler için “sessiz sokak müziği” ve Ulu camii kavşağında tekerlekli sandalyenin gün içerisinde yaşadığı problemler ve işitme engelli vatandaşlarımızın sorunlarının farkındalığı için “sessiz çığlıklarını” duyurarak farkındalık uyandırmaya çalıştık. “Sessiz Engeller” adlı etkinliğimizde yaptığımız 4 farklı farkındalık çalışması, BKM’nin karşısından madenci anıtına kadar hareketli şarkılar söyleyerek madenci anıtına kadar yürüdük. 

Duyarlı Zonguldak halkı da bize desteğini gösterdi, farkındalığını bir kere daha ortaya koydu; engelliler için yapılmış geçitlere ve bazen tekerlekli sandalyedeki arkadaşımıza ve onu taşımaya çalışan arkadaşlarımıza kas gücüyle yardımcı olmaya çalıştılar. Ahbap Zonguldak olarak duyarsız kalmayarak bizleri yalnız bırakmayan Zonguldak halkına ve gönüllü olarak projede yer alan Ahbaplarımıza teşekkür ediyorum.

Biz Zonguldak Ahbap olarak sevginin ve gerçeğin peşindeyiz”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi